ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πιο αισιόδοξοι από ποτέ και με έκδηλη την ευσέβεια και την πίστη στον Θεό προσέρχονται τις τελευταίες ημέρες οι ομογενείς στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδας στο Χίξβιλ του Λονγκ Αϊλαντ. Όσο πλησιάζουμε προς την Ανάσταση άλλο τόσο αυξάνεται το πάθος των ομογενών για να συμμετάσχουν με τα παιδιά και τα εγγόνια τους στις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και το βράδυ της Ανάστασης.

Το βράδυ της Κυριακής των Βαϊων η κοινότητα υποδέχτηκε με τις δέουσες τιμές των Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο και παρακολούθησε με ευλάβεια και κατάνυξη την Ακολουθία του Νυμφίου.

Μετά το πέρας της Ακολουθίας ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Θεοφάνης Παπαντώνης και οι ηγέτες της κοινότητας καλωσόρισαν τον Αρχιεπίσκοπο και του δώρισαν ένα εγκόλπιο και έναν Σταυρό.

Το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας ο ομογενείς παρακολούθησαν την Ακολουθία του Νυμφίου που τέλεσαν οι πρώην και νυν ιερατικοί προϊστάμενοι, π. Γεώργιος Σταυρόπουλος και π. Θεοφάνης Παπαντώνης, αντίστοιχα.

Αν και όλοι τους φορούσαν μάσκες εν τούτοις τα μάτια τους έλαμπαν από χαρά διότι το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό από το περσινό και το πιο σημαντικό απαλλαγμένο από τον φόβο του κορωνοϊού και τους περιορισμούς του παρατεταμένου εγκλεισμού.

Οι περισσότεροι από τους εκκλησιαζομένους έχουν ήδη εμβολιαστεί και ουδείς πλέον φοβάται, όπως το περασμένο Πάσχα που στις Ακολουθίες συμμετείχαν μόνο οι ιερείς και οι ιεροψάλτες.

Ο π. Θεοφάνης Παπαντώνης μιλώντας στις «Αναμνήσεις» επεσήμανε ότι πνέει άνεμος αισιοδοξίας και ότι τα μέτρα που έχουν λάβει, μεταξύ των οποίων την τοποθέτηση μεγάλης τέντας στο προαύλιο του ναού θα παράσχουν την δυνατότητα στους ομογενείς του Χίξβιλ και των περιχώρων να παρακολουθήσουν δια ζώσης την περιφορά του επιταφίου και την Ανάσταση.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την Ακολουθία του Νυμφίου στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδας στο Χίξβιλ της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ερωτηθείς για τις συνέπειες του κορωνοϊού στην κοινότητά τους επεσήμανε ότι την περασμένη άνοιξη και καλοκαίρι θρήνησαν τρία τακτικά μέλη και τέλεσαν νεκρώσιμες ακολουθίες αρκετών άλλων ομογενών που είτε είχαν απωλέσει τους δεσμούς με την κοινότητα, είτε συμμετείχαν στην ζωή των κοινοτήτων του Κουίνς, όπου πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους.

Αναφερόμενος στον άνεμο αισιοδοξίας επεσήμανε ότι μετά το Πάσχα θα ξεκινήσουν οι προετοιμασίες και για το ελληνικό φεστιβάλ της κοινότητας το οποίο κατά κανόνα λαμβάνει χώρα την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Οι ομογενείς ενώ προσκυνούν την εικόνα του Νυμφίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας της Αγίας Τριάδας στο Χίξβιλ , π. Θεοφάνης Παπαντώνης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο αρχιδιάκων Διονύσιος Παπίρης και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Φωτοφραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.
Σε πρώτο πλάνο ο αγιογράφος της ομογένειας Γεώργιος Φιλιππάκης ενώ συνομιλεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Φωτοφραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τον, π. Θεοφάνη Παπαντώνηκαι τη νεώτερη γενιά της κοινότητας της Αγίας Τριάδας στο Χίξβιλ. Φωτοφραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.
Στιγμιότυπο από την Ακολουθία του Νυμφίου στον ναό της Αγίας Τριάδας στο Χίξβιλ του Λονγκ Άϊλαντ. Φωτοφραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.