ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πενήντα ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους θα προβληθούν στο 13o  Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης το οποίο ξεκίνησε το βράδυ της Πέμπτης 17 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι και την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά στο Γαλλικό Ινστιτούτου (FIAF) στην καρδιά του Μανχάταν, ενώ οι προβολές των ταινιών θα γίνονται στα αμφιθέατρα «Florence Gould Hall Theatre» και «Tinker Auditorium» από τις 12.00 μ .μ. μέχρι και τις 9.00 μ.μ.

Οι ομογενείς και οι φίλοι της έβδομης τέχνης θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την ψηφιακή έκθεση «Ο Μέγας Αλέξανδρος ως αρχαία ελληνική και βυζαντινή κληρονομιά» , η οποία είναι βασισμένη στο Χειρόγραφο «05» του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας.

Το 13ο Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου είναι αφιερωμένο στον Μέγα Αλέξανδρο και έχει ως μέγα χορηγό το Ιδρυμα «Αλεξάνδρειον» (Alexandrion Foundation).

Η τελετή των εγκαινίων

Η αυλαία του φεστιβάλ άνοιξε το βράδυ της Πέμπτης, 17 Οκτωβρίου 2019 με την προβολή της ταινίας του Γιώργου Πανουσόπουλου «Σε αυτή τη χώρα κανείς δεν ήξερε να κλαίει», η οποία στην κυριολεξία άγγιξε τις καρδιές του ακροατηρίου.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η ομογενής ηθοποιός Ανθούλα Κατσιματίδη, η οποία συνεχάρη το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο της Νέας Υόρκης, τη διευθύντρια του Φεστιβάλ Μαρία Τζομπανάκη και τα άλλα στελέχη, τους εθελοντές, καθώς επίσης και τους χορηγούς.

Από αριστερά μεταξύ άλλων διακρίνονται οι Γιάννης Χατζηλοϊζου, Κατερίνα Ναυπλιώτη – Παναγοπούλου και Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας. Φωτογραφία: GANP / Δημήτρης Πανάγος.

Αμέσως μετά η ακαδημαϊκός Φλώρα Καραγιάννη ανέπτυξε τη διάλεξη με θέμα «Ο θρύλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου από την Ελληνιστική στη Βυζαντινή Οικουμένη» (The legend of Alexander the Great from Hellenistic to the Byzantine Oecoumene).

Ο Δρ Nawaf Salameh, ιδρυτής και πρόεδρος του Ιδρύματος «Αλεξάνδρειον» (Alexandrion Foundation) εστίασε την προσοχή του στην οικουμενική διάσταση της προσφοράς του Μεγάλου στρατηλάτη και εστίασε την προσοχή του στην προσφορά του ομώνυμου ιδρύματος.

Ο γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού κ. Γιάννης Χρυσουλάκης συνεχάρη το Επιμελητήριο και την κ. Τζομπανάκη για τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την προβολή και προώθηση του Ελληνικού Κινηματογράφου και εστίασε την προσοχή του στον Μέγα στρατηλάτη.

Ο γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης. Φωτογραφία: GANP / Δημήτρης Πανάγος.

«Για εμάς ως Έλληνες, ο Μέγας Αλέξανδρος είναι κομμάτι της ιστορίας του έθνους μας. Είναι ένα πρόσωπο που κατάφερε να προωθήσει τον ελληνικό πολιτισμό και το ελληνικό πνεύμα σε όλη τη γη. Ο θρύλος του εξαπλώθηκε από τη Δύση έως και τη μακρινή Ανατολή και κατάφερε να είναι ζωντανός στη Ρωμαϊκή, Βυζαντινή, μεταβυζαντινή περίοδο και μέχρι τις μέρες μας», τόνισε ο ομιλητής.

Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Μάρκος Δρακωτός αναφέρθηκε στην αποστολή του Επιμελητηρίου και συνεχάρη τη διευθύντρια του Φεστιβάλ Μαρία Τζομπανάκη, τον Άθα Ιωάννου και τους εθελοντές.

«Προωθούμε την Ελλάδα, προτιμούμε και αγοράζουμε τα ελληνικά προϊόντα και προωθούμε τον Ελληνικό Κινηματογράφο» επεσήμανε εν μέσω χειροκροτημάτων ο κ. Δρακωτός.

Η ψηφιακή έκθεση με θέμα: ¨Ο Θρύλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου”. Φωτογραφία: GANP / Δημήτρης Πανάγος.

Η Μαρία Τζομπανάκη επεσήμανε ότι εφέτος θα προβληθούν πενήντα ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, καθώς επίσης και ντοκιμαντέρ και εξέφρασε την ικανοποίησή της για την εμπιστοσύνη των κινηματογραφιστών, των παραγωγών και των ηθοποιών και τόνισε ότι «στην προβολή του πολιτισμού δεν χωράει ο ανταγωνισμός, αλλά οι συνέργειες τόσο όσων ασχολούνται με την παραγωγή του σύγχρονου πολιτισμού, όσο και εκείνων που ασχολούνται με την προβολή του».

Μετά την προβολή της ταινίας «Σε αυτή τη χώρα κανείς δεν ήξερε να κλαίει» έγιναν τα εγκαίνια της ψηφιακής έκθεσης για τον Μέγα Αλέξανδρο.

Ο γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού κ. Γιάννης Χρυσουλάκης απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» σχετικά με την υποδοχή των ομογενών επεσήμανε: «Οφείλω να ομολογήσω ότι είμαι εντυπωσιασμένος από τη συμμετοχή των ελληνικής καταγωγής και των φιλελλήνων, διότι έχουν όλοι πάρα πολύ μεγάλη σημασία για μας και για τον Πρωθυπουργό μας. Πιστεύουμε πάρα πολύ στην ομογένεια και στους φιλέλληνες. Σήμερα με την ιδιότητα του γενικού Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού βρέθηκα εδώ για να εγκαινιάσω την έκθεση που έχει σχέση με τη διακίνηση του «Χειρογράφου 05», που αφορά τον Μέγα Αλέξανδρο και το οποίο θα πάει και σε άλλα μέρη του κόσμου».

Από αριστερά μεταξύ άλλων διακρίνονται οι Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, Γρηγορία Καματερού, Δρ Nawaf Salameh, Μαρία Τζομπανάκη, Αντωνία Μπλετσάκη και η Φλόρα Καραγιάννη. Φωτογραφία: GANP / Δημήτρης Πανάγος.

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί βλέπω ότι ελληνισμός υπάρχει παντού και αυτό είναι κάτι το οποίο θέλουμε να το ενθαρρύνουμε. Και πραγματικά ο Πρωθυπουργός μας θα κάνει πάρα πολλά πράγματα για την ομογένεια ξεκινώντας από αυτό που υποσχέθηκε προεκλογικά που είναι η ψήφος στους ομογενείς. Θα το πετύχουμε και μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι όλοι οι ομογενείς θα ψηφίσουν», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το πρόγραμμα της επισκέψεώς του στη Νέα Υόρκη επεσήμανε: «Σήμερα επισκέφθηκα το Σχολείο του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια, όπου ήταν πραγματικά συγκινητική η υποδοχή, καθώς επίσης και το σχολείο τσάρτερ του Μπρούκλιν. Τα μικρά παιδιά, τα οποία ομιλούσαν ελληνικά και με τα οποία τραγουδήσαμε,  χορέψαμε, παίξαμε μπάσκετ με συγκίνησαν και πραγματικά ήταν μια μοναδική εμπειρία για μένα. Φεύγω με την καρδιά μου γεμάτη Ελλάδα».

Ερωτηθείς εάν έχει προγραμματιστεί κάποια συνάντηση με εκπροσώπους της ομογένειας ο κ. Χρυσουλάκης επεσήμανε: «Αυτή τη φορά δεν υπήρξε η χρονική δυνατότητα. Σε μια από τις επόμενες επισκέψεις θα έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε και με εκπροσώπους της ομογένειας».

Ο Δρ. Nawaf Salameh. Φωτογραφία: GANP / Δημήτρης Πανάγος.
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη της Μαρίας Τζομπανάκη. Φωτογραφία: GANP / Δημήτρης Πανάγος.
Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την τελετή ενάρξεως του 13ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο πρόεδρος του Ιδρύματος “Αλεξάνδρειον”, Δρ Nawaf SalamehΦωτογραφία: GANP / Δημήτρης Πανάγος.
Από αριστερά μεταξύ άλλων διακρίνονται οι Γιάννης Χατζηλοϊζου, Κατερίνα Παναγοπούλου, Γιάννης Χρυσουλάκης, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και Δρ Nawaf Salameh. Φωτογραφία: GANP / Δημήτρης Πανάγος.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.