ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Τα ελληνικά είναι μια γλώσσα που είναι το κλειδί της επιτυχίας.  Δεν είναι το πρόβλημά μας στην Αμερική τα ελληνικά, αλλά το μυστικό της επιτυχίας μας, ως Ελλήνων», επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην τελετή αποφοίτησης των μαθητών της 8ης τάξης του Ελληνικού  Απογευματινού Σχολείου της κοινότητας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Πορτ Ουάσιγκτον, Νέας Υόρκης.

Η τελετή έλαβε χώρα την Παρασκευή 11η Ιουνίου 2021 και κατά κοινή ομολογία ήταν άρτια διοργανωμένη και συγκινητική και τόσο οι αριστούχοι, όσο και οι ηγέτες του σχολείου και της κοινότητας αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα της διάσωσης και διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και στον ρόλο της στην καλλιέργεια της ελληνικής συνείδησης στις νεότερες γενιές των Ελληνοαμερικανών.

Η τελετή ήταν ενθουσιώδης, διότι η κοινότητα, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» έχει εισέλθει στη νέα εποχή. Σε μια εποχή πραγματικής Ανάστασης ένεκα της αγοράς του παρακείμενου οικοπέδου για την δημιουργία πρωτοποριακών για τα δεδομένα της τριπολιτειακής περιοχής της Νέας Υόρκης γηπέδου και αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς επίσης και λόγω της εν εξελίξει μελέτης βιωσιμότητας ενός Ημερήσιου Ελληνοαμερικανικού Σχολείου. Η μελέτη θα δώσει το πράσινο φως για την λειτουργία τον Σεπτέμβριο του 2022 του νεώτερου Ημερήσιου Σχολείου στην ευρύτερη περιοχή του Λονγκ Αϊλαντ  

Συγκινημένος από την εγκάρδια υποδοχή του ιερατικού προϊσταμένου, π. Ιωάννη Λάρδα και του π. Μιχαήλ Παλαμαρά, καθώς και όλων των μελών της κοινότητας, ο Σεβασμιώτατος Αμερικής ανέπεμψε την εναρκτήρια προσευχή. Στη συνέχεια μετέφερε ένα σύντομο χαιρετισμό, τα θερμά του συγχαρητήριά και τις ευχές του στους αποφοίτους του σχολείου.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Ιωάννης Λάρδας, εξέφρασε τον θαυμασμό και την υπερηφάνεια του στους μαθητές που κατάφεραν με ζήλο και επιμέλεια να φέρουν εις πέρας την σχολική τους θητεία καλλιεργώντας παράλληλα μέσα τους την αγάπη για την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό. Επιπλέον συνεχάρη την διευθύντρια και το διδακτικό προσωπικό για το εξαιρετικό εκπαιδευτικό τους έργο και την απαράμιλλη αφοσίωσή τους στο σχολείο της κοινότητας.

Ταυτόχρονα, η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής, Δρ. Βίκυ Γιουρουκάκη, συνεχάρη τους απόφοιτους για την ξεχωριστή τους προσπάθεια καθ’ όλη τη θητεία τους στο σχολείο, όπως επίσης και για την επιθυμία τους να διαιωνίσουν και να διατηρήσουν τις διαχρονικές αξίες του Ελληνισμού. Απευθύνθηκε στους γονείς και κηδεμόνες, επαινώντας τους για την συμπαράσταση που παρείχαν και συνεχίζουν να παρέχουν στα παιδιά τους και για την συνεχή και άψογη συνεργασία τους με την εκκλησία, την σχολική επιτροπή και το διδακτικό προσωπικό. 

Η διευθύντρια του σχολείου της κοινότητας, κ. Γρηγορία Γιάννου συνεχάρη τους απόφοιτους για το αξιόλογο και αξιέπαινο επίτευγμά τους και μεταξύ άλλων τόνισε: «Ευχόμαστε η εμπειρία σας στο ελληνικό σχολείο να έχει ενσταλάξει μέσα σας την επιθυμία και την θέληση να διατηρήσετε και να εκτιμήσετε την πολύτιμη κληρονομιά μας. Να μην λησμονείτε ότι είστε Έλληνες και φορείς μιας αμίμητης και υπέρλαμπρης κληρονομιάς. Οφείλετε να την τιμήσετε, να τη διαφυλάξετε και να την μεταλαμπαδεύσετε στα παιδιά σας». 

Αμέσως μετά o κ. Ευάγγελος Χαζίρογλου παρουσίασε την τάξη των αποφοίτων και μαζί με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, απένειμαν βραβεία και απολυτήρια. 

Πρώτη αριστεύσασα (Valedictorian) ήταν η Σοφία Ξενοφώντος, η οποία κέρδισε το Αριστείο και το Βραβείο της Αρχιεπισκοπής. Η Σοφία μεταξύ άλλων επεσήμανε:

«Η ιστορία του Μινώταυρου είναι το αγαπημένο μου κεφάλαιο της Μυθολογίας. Πόσο μου άρεσε όταν η Αριάδνη έδωσε το νήμα στον Θησέα για να τον βοηθήσει να βγει από τον Λαβύρινθο! Έμαθα πόσο γενναίοι ήταν και είναι οι Έλληνες. Δεν θα ξεχάσω τα λόγια του Τσόρτσιλ στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο: «Στο εξής δεν θα λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».

Η δεύτερη αριστεύσασα (Salutatorian), Χριστίνα Μαμάη, η οποία πήρε Βραβείο από τη Σχολική Επιτροπή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ επεσήμανε: «Όταν ήμαστε πιο μικροί μπορεί να μην μας άρεσε πολλές φορές να πηγαίνουμε στο μάθημα, αλλά σήμερα είμαι πολύ περήφανη που ξέρω να γράφω και να μιλάω ελληνικά τόσο καλά. Όποτε πάμε στην Ελλάδα, μιλάμε με τους συγγενείς μας και όλους τους φίλους μας στα ελληνικά. Έτσι, θα πρέπει να διδάξουμε τα ελληνικά και στα παιδιά μας, όπως έκαναν και οι γονείς μας για εμάς.»

Στην τρίτη θέση ισοβάθμησαν η Σοφία Κιοσσέ και η Ειρήνη Τζαβέλη με χρηματικά βραβεία και επαίνους από τον Οργανισμό της ΑΧΕΠΑ.

Επαίνους προόδου επίσης έλαβαν η Τίνα Μενεξά και η Ιωάννα Σαροσύ. Οι ίδιες μαθήτριες τιμήθηκαν με χρηματικά βραβεία των συλλόγων της Φιλοπτώχου του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και του Συλλόγου Γονέων και Διδασκάλων του σχολείου μας.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με τραγούδια της χορωδίας, υπό την διεύθυνση και μουσική επιμέλεια του δασκάλου της όγδοης τάξης, κ. Ευαγγέλου Χαζίρογλου. 

Όλοι οι απόφοιτοι ανεξαιρέτως, έλαβαν αναμνηστικά λευκώματα, τα οποία συμπεριελάμβαναν φωτογραφίες και εκθέσεις τους στα Ελληνικά με θέματα που συζητήσαμε στην τάξη τη χρονιά που πέρασε.

Οι απόφοιτοι της τάξης του 2021 είναι: Γεωργία Μπάπη, Σοφία Ευσταθιάδη, Κωνσταντίνος Γεωργιάδης, Άννα Γιουρουκάκη, Βικτώρια Γκιπ, Σοφία Κιοσσέ, Χριστίνα Λάγο, Εμμανουήλ Λάγο, Αθηνά Λαζαρίδη, Χριστίνα Μαμάη, Τίνα Μενεξά, Σοφία Ξενοφώντος, Ιωάννα Σαροσύ, Νικόλαος Σαροσύ, Ειρήνη Τζαβέλη.

- Advertisement -

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.