ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Απίστευτος με όλη την σημασία της λέξεως ήταν ο ενθουσιασμός των εισαγγελέων, δικαστών και ηγετών της κομητείας Νάσο που παραβρέθηκαν στην αλλαγή φρουράς στην Εισαγγελία της Κομητείας Νάσο. Όταν εισήλθε στην αίθουσα με την τήβεννο η εφέτης Δικαστής Μάντλιν Σίγκα σηκώθηκαν όρθιοι και την συνόδεψαν με παρατεταμένα χειροκροτήματα και επευφημίες.

Η  Μάντλιν Σίγκα, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» την Τρίτη, 8 Ιουνίου 2021, πέτυχε μια από τις μεγαλύτερες νίκες της ζωής της, διότι η πολιτειακή γερουσία της Νέας Υόρκης επικύρωσε την πρόταση του κυβερνήτη τη Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο για τον διορισμό στο Εφετείο της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Η ορκωμοσία της Μάντλιν Σίγκα έλαβε χώρα αμέσως μετά την ψηφοφορία ενώπιον της προέδρου του Εφετείου Janet DiFiore, που όπως έγραψαν οι «Αανμνήσεις» τον Ιανουάριο του 2020 τέλεσε την τρίτη κατά σειρά ορκωμοσία της ομογενούς ως Εισαγγελέα της Κομητείας Νάσο, μιας από τις μεγαλύτερες κομητείες της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Στην τελετή ορκωμοσίας που έλαβε χώρα στο Εφετείο στο Άλμπανι παρέστησαν ο σύζυγός της Θέο Αποστόλου και τα δίδυμα τέκνα τους Μπιλ και τη Ντέμη.

Ιστορική ημέρα

Η ορκωμοσία της Τζόις Α. Σμίθ (Joyce A. Smith) η οποία έλαβε χώρα στην αίθουσα των ενόρκων του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην Μινεόλα της Νέας Υόρκης ήταν ιστορική για τρεις κυρίως λόγους.

Ο πρώτος σχετίζονταν με το γεγονός ότι πρωταγωνιστές της ήταν η μέχρι πρότινος εισαγγελέας, Μάνλτιν Σίγκα, η οποία φορούσε την τήβεννο της Εφέτη Δικαστού και η αναπληρώτριά της Τζόις Σμιθ, η οποία αναλάμβανε τα καθήκοντά της ως προσωρινή εισαγγελέας,

Ο δεύτερος σχετίζονταν με την νέα εξέλιξη που σημειώθηκε στην Κομητεία Νάσο στο διάστημα των τελευταίων επτά ετών. Η πρώτη σημειώθηκε με την ανάλήψη των καθηκόντων της Εισαγγελέως κόρη μεταναστών και δη Ελλήνων και η δεύτερη προχθές με την ανάληψη των καθηκόντων της Εισαγγελέως από μια Αφροαμερικανίδα. Πρόκειται για δύο απτά δείγματα χειραφέτησης της αμερικανικής κοινωνίας και συνάμα δείγματα της αναγνώρισης της προσφοράς των μεταναστών στην κομητεία και στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Ο τρίτος σχετίζονταν με την χαρά, την συγκίνηση και τον ενθουσιασμό που προκάλεσε στους δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόρους και δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς η εκλογή της Μάντλιν Σίγκα στο ύπατο αξίωμα της εφέτη Δικαστή.

Τον ίδιο ενθουσιασμό διαπίστωσα και κατά την διάρκεια της ερανικής εκδήλωσης που φιλοξένησαν ο Γιώργος και η Κέη Μαλαφή το βράδυ της ίδιας ημέρας για την ενίσχυση του Αδελφάτου της Αγίας Μαρκέλλας στο Μπρούκλιν.

Στιγμιότυπο από την ορκωμοσία της Τζόις Α. Σμιθ.

Ο δικηγόρος και συνάμα πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής του Ελληνικού Σχολείου Τσάρτερ Τσαρλς Καπετανάκης τόσο στις κατ΄ιδίαν συνομιλίες με τους συνδαιτυμόνες όσο και κατά την διάρκεια της συνομιλίας με τις «Αναμνήσεις» επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα ιστορικό επίτευγμα (lifetime achievement) τόσο για την Μάνλτιν, όσο και για την ίδια την ομογένεια.

Στην τελετή παρέστη και η πρόεδρος της Κομητείας Νάσο Laura Curran και ο φιλέλληνας αρχιδικαστής του Πειρφερειακού Δικαστηρίου της Νέας Υόρκης που εξετάζει υποθέσεις των κομητειών Νάσο και Σάφολκ, οι οποίοι είχαν μια κατ΄ ιδίαν συνάντηση με την ομογενή.

Τα παρατεταμένα χειροκροτήματα του κοινού για την Μάνλτιν παρείχαν στον γράφοντα και στον φωτορεπόρτερ της ομογένειας Δημήτρη Πανάγο να βιώσουν στιγμές απερίγραπτης χαράς και συγκίνησης. Τα συναισθήματά μας είχαν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τα συναισθήματα που βιώσαμε προ επτά ετών και συγκεκριμένα το βράδυ της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης της Μάντλιν που εξέπληξε τους πάντες με τη νίκη της και μάλιστα την είχε αποδώσει στον παράγοντα «Χ». Τον άγνωστο παράγοντα που ακούει στο όνομα της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας της Νέας Υόρκης και τον οποίο δεν μπορούσαν να διανοηθούν και να συνυπολογίσουν οι δημοσκόποι.

Οι δικαστικοί και οι εισαγγελικοί λειτουργοί ενώ παρακολουθούν την ομιλία της ομογενούς Μάντλν Σίγκα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Εξ άλλου η συνάντηση της Μάνλτιν με τον γράφοντα και τον κ. Πανάγο κέντρισε το ενδιαφέρον όσων ήταν παρόντες συμπεριλαμβανομένου και του αρχιδικαστή Νόρμαν Στ. Τζορτζ. Τα χαμόγελα και οι εκξατέρωθεν εναγκαλισμοί με μας αποτελούν ένα επό πλέον δείγμα της μεγαλοσύνης της Μάντλιν Σίγκα, της κόρης τους αείμνηστου Βασιλείου Σίγκα που επέζησε του ολοκαυτώματος που προκάλεσαν οι Γερμανομπαλίστες στο ιστορικό χωριό της Βορείου Ηπείρου και της αποφοίτου του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.  

Η ομογενής Δικαστής Μάντλιν Σίγκα, αριστερά, ενώ ορκίζει την προσωρινή εισαγγελέα Τζόις Α. Σμιθ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται η πρόεδρος της Κομητείας Νάσο Λόρα Κουράν(Laura Curran) η προσωρινή εισαγγελέας Τζόις Α. Σμίθ (Joyce A. Smith) και η ομογενής δικαστής Μάντλιν Σίγκα (Madeline Singas). Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η εφέτης δικαστής Μάνλτιν Σίγκα και ο αρχιδικαστής Νόρμαν Στ. Τζορτζ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η προσωρινή εισαγγελέας της κομητείας Νάσο Τζόις Α. Σμιθ.
- Advertisement -

1 COMMENT

  1. Συγχαρητήρια πολλά !!!
    Είμαστε περήφανοι που μια ομογενής και Βορειοοπειροτησα να φτάσει σε αυτή τη θέση !!!
    Πάντα Αξία !!!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.