Παρέμβαση της Κύπρου στην Ολομέλεια της ΓΣ του ΟΗΕ για την Ετήσια Έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας

0
25
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, εκπροσώπησε χθες (11.06.21) την Κυπριακή  Δημοκρατία, στη συζήτηση της Ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με θέμα την ετήσια Έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το 2020. 

Στην παρέμβαση του, ο κ. Χατζηχρυσάνθου, αφού πρώτα ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας για την παρουσίαση της Έκθεσης, επεσήμανε ότι η μορφή της παραμένει αμετάβλητη, παρά τις προηγηθείσες συζητήσεις για προσαρμογή της στις εκφρασθείσες προσδοκίες της ολομέλειας του Οργανισμού και, συγκεκριμένα, για μια πιο στρατηγική ανασκόπηση της εκπλήρωσης των όρων εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.  

Ο Κύπριος Μόνιμος Αντιπρόσωπος υπογράμμισε την αναγκαιότητα μη ανταγωνιστικής συνεργασίας και συνέργειας μεταξύ του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης για την επίτευξη του πρωταρχικού ρόλου του ΟΗΕ υπέρ της ειρήνης και ασφάλειας, ως επίσης και βελτίωσης στον τρόπο που το ΣΑ προσεγγίζει τα κράτη-μέλη που εμπλέκονται άμεσα στα θέματα της ατζέντας του, καθώς και μ’ αυτά που φιλοξενούν ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ.  Τόνισε την αναγκαιότητα μεγαλύτερης λογοδοσίας όσον αφορά την μη εφαρμογή και συμμόρφωση με τα ψηφίσματα του ΣΑ, παράμετρος η οποία δεν μπορεί να απουσιάζει από την ετήσια  Έκθεση του ΣΑ.  

Αναφερόμενος ειδικά στο Κυπριακό, τόνισε ότι ο λόγος που παραμένει για τόσα χρόνια στην ατζέντα του ΣΑ είναι πρωτίστως η μη εφαρμογή των πολυάριθμων σχετικών ψηφισμάτων που υιοθετήθηκαν από το ΣΑ. Υπέδειξε δε τις τρέχουσες ενέργειες επί του εδάφους που στοχεύουν στη διάβρωση και ακύρωση των εν λόγω ψηφισμάτων, μέσω της απόπειρας δημιουργίας νέων τετελεσμένων. Τόνισε επί τούτου ότι το ΣΑ οφείλει να αποτρέψει τέτοιες εξελίξεις, τόσο μέσω της επιβολής των ψηφισμάτων του όσο και καθιστώντας υπόλογους εκείνους που τα παραβιάζουν. Υπογράμμισε ότι η πιο άμεση ενέργεια που χρειάζεται να γίνει από το ΣΑ αυτή την περίοδο είναι η εφαρμογή των ψηφισμάτων του για τα Βαρώσια, χωρίς άλλη καθυστέρηση.  

Καταληκτικά, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος επεσήμανε ορισμένες από τις διεθνείς προκλήσεις που χρήζουν της αυξημένης προσοχής του ΣΑ, σημειώνοντας ότι ο κύκλος της βίας και της μη λογοδοσίας θα μπορούσε να σταματήσει αν σχετικές υποθέσεις που δεν επιλύονται ενώπιον του ΣΑ, παραπέμπονταν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.  

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.