Παρέμβαση της Κύπρου στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την Έκθεση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

0
Η Αναπληρωτής Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ κα Πόλυ Ιωάννου.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Αναπληρώτρια Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, κα Πόλυ Ιωάννου, προέβη την Πέμπτη (11.11.2021) σε παρέμβαση κατά τη συζήτηση της ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αναφορικά με την Έκθεση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ). 

Η κα Ιωάννου επανέλαβε την σταθερή υποστήριξη της Κύπρου στο σύστημα του Καταστατικού της Ρώμης του ΔΠΔ και επιβεβαίωσε ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να εργάζεται για την καθολική επικύρωση και την πλήρη εφαρμογή του. Χαιρέτισε την απρόσκοπτη λειτουργία του Δικαστηρίου παρά την πανδημία και επικρότησε την μεγάλη συμμετοχή θυμάτων στην εκδίκαση εγκλημάτων που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου.

Στρεφόμενη στην, καίρια για την Κύπρο, δικαιοδοσία του Δικαστηρίου επί του εγκλήματος της επιδρομής, η κα Ιωάννου κάλεσε όλα τα συμβαλλόμενα στο Καταστατικό της Ρώμης κράτη, να επικυρώσουν τις τροπολογίες που προνοούν την άσκηση της δικαιοδοσίας του ΔΠΔ ως προς το συγκεκριμένο έγκλημα, η ανάγκη του τερματισμού διάπραξης του οποίου ήταν και η γενεσιουργός αιτία του ΟΗΕ. Αυτό συνηγορεί υπέρ της παραπομπής διεθνών εγκλημάτων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στο Δικαστήριο, καθώς και της ευρύτερης θεσμικής συνεργασίας μεταξύ του ΔΠΔ και του ΟΗΕ. 

Η Αναπληρώτρια Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου δήλωσε ότι μία από τις σημαντικότερες συλλογικές μας δεσμεύσεις είναι η υπεράσπιση της ανεξαρτησίας του Δικαστηρίου η οποία συνεχίζει να βάλλεται παρά την θετική εξέλιξη της άρσης των κυρώσεων εναντίον του. Παράλληλα, κατέληξε, το ίδιο το Δικαστήριο πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί τηρώντας τις υψηλότερες προδιαγραφές, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής των ικανότερων δικαστών και αξιωματούχων για να υπηρετήσουν σε αυτό.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.