Παρέμβαση ΜΑ της Κύπρου στην Γενική Συνέλευση ΟΗΕ για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας

1
Ο μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, προέβη την Πέμπτη σε δήλωση κατά την 11η Έκτακτη Ειδική Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.  

Στην παρέμβαση του ο κ. Χατζηχρυσάνθου τόνισε ότι η Κύπρος καταδικάζει την παράνομη διεξαγωγή των λεγόμενων «δημοψηφισμάτων» στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας καθώς και την επακόλουθη απόπειρα προσάρτησης τους από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Υπενθύμισε ότι το διεθνές δίκαιο είναι σαφές αφού η απαγόρευσης της χρήσης βίας αποτελεί θεμελιώδη αρχή του Χάρτη ΟΗΕ και τα σύνορα δεν μπορούν να αλλάξουν δια της παράνομης χρήσης βίας.

Επιπλέον, κανένα δημοψήφισμα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μονομερώς χωρίς την συγκατάθεση της κυβέρνησης του εδαφικού κράτους, και η κατοχική δύναμη θα πρέπει να σέβεται τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των Κανονισμών της Χάγης του 1907 και των Συμβάσεων της Γενεύης. Επίσης, τα λεγόμενα «δημοψηφίσματα» σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν ως άσκηση δικαιώματος αυτοδιάθεσης μέσω επανορθωτικής απόσχισης (remedial secession).  

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος εξέφρασε την σθεναρή αντίθεση της Κύπρου σε οποιαδήποτε προσπάθεια τροποποίησης της θεμελιώδους αρχής της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας των κρατών και υπενθύμισε ότι τα κράτη έχουν νομική υποχρέωση να μην αναγνωρίζουν πράξεις που παραβιάζουν τους αναγκαστικούς κανόνες του διεθνούς δικαίου (jus cogens).  

Η Κύπρος, συμπλήρωσε ο κ. Χατζηχρυσάνθου, η οποία παραμένει ημικατεχόμενη για σχεδόν 50 χρόνια συνεπεία του εγκλήματος της επίθεσης, και ως χώρα που παραμένει προσηλωμένη στην προώθηση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, προσθέτει τη φωνή της σε αυτή της διεθνούς κοινότητας για την προάσπιση του Χάρτη του ΟΗΕ και του κράτους δικαίου.  

Εξέφρασε επίσης ανησυχία για την αποτελεσματικότητα του διεθνούς συστήματος συλλογικής ασφάλειας καθώς και απογοήτευση για το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέτυχε να αποτρέψει και να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η μόνη διέξοδος, συμπλήρωσε, είναι η διπλωματία και όχι ο πόλεμος.  

Τέλος, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος εξέφρασε τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για υπερψήφιση του υπό συζήτηση προσχεδίου ψηφίσματος για την «Εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» στην ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης ΟΗΕ, καθώς και την αφοσίωση της Κύπρου στην κυριαρχία, ενότητα, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

-Advertisement / Διαφήμιση-

1 COMMENT

  1. Ενίοτε χρειάζεται να κάνουμε πως δεν
    καταλαβαίνουμε έστω και αν κάποιοι θα μας
    θεωρήσουν για βλάκες.
    Ενίοτε η σιωπή αποδεικνύεται χρυσός.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.