Πάνδημη η κηδεία του ιδρυτή του «Star Auto Group» και ευεργέτη Γιάννη Κουφάκη (βίντεο)

0
196
Σε πρώτο πλάνο ο Μιχάλης Κουφάκης, ενώ αποχαιρετά τον πατέρα του Γιάννη Κουφάκη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πάνδημη με όλη την σημασία της λέξεως ήταν η κηδεία του επιχειρηματία, ευεργέτη, ευπατρίδη και φιλανθρώπου Γιάννη Κουφάκη (John Koufakis Sr.) που έλαβε χώρα το πρωί της Τετάρτης, 14 Ιουλίου 2021 προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου. Ο αείμνηστος, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» απεβίωσε το πρωί της Πέμπτης, 8 Ιουλίου 2021 σε ηλικία 94 ετών έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του.

Οι χώροι στάθμευσης της κοινότητας της Αναστάσεως στο Μπρούκβιλ του Λονγκ Άϊλαντ είχαν κατακλυστεί από τα οχήματα και πολλοί υποχρεώθηκαν να σταθμεύσουν στο γρασίδι. Τα ηγετικά στελέχη και ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας., π. Παντελεήμων Παπαδόπουλος ήταν επί ποδώς και υποδέχτηκαν με σεβασμό τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο που τέλεσε την Εξόδιο Ακολουθία, την οικογένεια του εκλιπόντα, τους συγγενείς και φίλους.

Στον Νάρθηκα είχαν τοποθετηθεί άπειρες κορνίζες του αειμνήστου, οι οποίες θύμισαν σε όλους ότι η ζωή του Γιάννη Κουφάκη ήταν πλούσια σε επιτυχίες οι οποίες αν μη τι άλλο αποδείκνυαν ότι αποτελούσε την προσωποποίηση του αμερικανικού ονείρου.

Κάθε ένας από τους παρισταμένους είχε κάτι ξεχωριστό να πει στα παιδιά του Γιάννη ΙΙ, στον Στέλιο και στο Μιχάλη και στα εγγόνια του. Αν και οι αναφορές τους διέφεραν ως προς το περιεχόμενό τους, εν τούτοις είχαν πολλά κοινά χαρακτηριστικά και θύμιζαν σε όλους ότι ο Γιάννης Κουφάκης υπήρξε σε όλη του την ζωή οραματιστής και «δάσκαλος», καθώς επέστρεψε από το ταξίδι του μέλιτος με την πολυαγαπημένη του Γεωργία με μόνον τρία δολάρια και κατάφερε να αποκτήσει την δική του αυτοκρατορία που ακούει στο όνομα «Star Auto Group» που σήμερα εν έτη 2021 προσφέρει εργασία σε πάνω από 450 εργαζομένους και εμπορεύεται πάνω από 9.000 αυτοκίνητα τον χρόνο.

Ο τρούλος του περικαλλή ναού, ο οποίος αγιογραφήθηκε με την δωρεά του αειμνήστου έμοιαζε πιο λαμπερός από ποτέ και δημιουργούσε την ψευδαίσθηση ότι και οι ουρανοί αγάλλονται διότι μετά από δώδεκα περίπου χρόνια ο Γιάννης Κουφάκης θα επιστρέψει στην αγκαλιά της αειμνήστης συζύγου του Γεωργίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος αναφέρθηκε εκτενώς στην ζωή και στο έργο του αειμνήστου και την προσφορά του στην Εκκλησία υπενθυμίζοντας ότι η δράση του ήταν πολυσχιδής και η προσφορά του πολυδιάστατη και αέναη.

Ο Μιχάλης Κουφάκης, ο μικρότερος γιος του αειμνήστου, εξέπληξε τους πάντες με την αναφορά του πατέρα του και στις νουθεσίες τις οποίες θα τις διατηρήσουν ως κόρη οφθαλμού.

Στην πρώτη σειρά τα παιδιά και τα εγγόνια του Γιάννη Κουφάκη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Προσωποποίηση του αμερικανικού ονείρου

Ο αείμνηστος ανήκει στην δεύτερη γενιά των Ελληνοαμερικανών. Γεννήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 1926 στο Μανχάταν, όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Οι αείμνηστοι γονείς του Μιχάλης και Ασημίνα Κουφάκη κατάγονταν από την λεβεντογέννα Κρήτη και έφεραν στον κόσμο πέντε παιδιά, τον Γιάννη, τον Γιώργο, τον Νικόλαο, τον Κώστα και την Μαρία και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Ο Γιάννης διακρινόταν για την ταπεινοφροσύνη του, για το πηγαίο χαμόγελο και χιούμορ, για την αγάπη για την οικογένεια, την Εκκλησία και την ομογένεια και αποτελούσε την προσωποποίηση του αμερικανικού ονείρου.

Ήταν μεγάλος αγωνιστής της ζωής και ήξερε καλύτερα από κάθε άλλον να αντιμετωπίζει τις κακουχίες της ζωής και με το σθένος και την πίστη στον Θεό κατάφερνε πάντα να διδάξει όλους όσους είχαν την τύχη και το προνόμιο να συνεργαστούν μαζί και να εμπνευστούν από την φιλαλληλία του, την φιλοπατρία του και το φιλότιμό του.

Την περίοδο του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στον Αμερικανικό Στρατό και έχει βραβευτεί για την προσφορά του στο Έθνος.

Από αριστερά διακρίνονται ο ο. Παντελεήμων Παπαδόπουλος, ο διάκων Μιχαήλ Γιαβρής, ο αρχιδιάκων Διονύσιος Παπίρης και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Μετά τον πόλεμο παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του την Γεωργία το γένος Γιγουρτάκη. Το ζεύγος έφερε στον κόσμο τρία αγόρια και συγκεκριμένα τον Γιάννη, τον Μιχάλη και τον Στέλιο και επένδυσαν όσο ελάχιστοι στην παιδεία τους. Ο Θεός τους αξίωσε να δουν τα παιδιά τους να ανεβαίνουν τα σκαλιά της Εκκλησίας για τον Χορό του Ησαΐα και για να βαφτίσουν τα παιδιά τους.

Ο Γιάννης και η Γεωργία ήταν υπόδειγμα συζύγων και έζησαν αγαπημένοι για έξι δεκαετίες. Ο τραγικός θάνατος της Γεωργίας σε αυτοκινητικό δυστύχημα το πρωί της 2ας Μαϊου 2009, έφερε τα πάνω κάτω στην οικογένεια Κουφάκη. Ο Γιάννης έχασε την αγάπη της ζωής του και το στήριγμά του, αλλά δεν το έβαλε κάτω. Συνέχισε να εργάζεται με τα παιδιά και τα εγγόνια του στον όμιλο «Star».

Η ενασχόληση με τις επιχειρήσεις και η απεριόριστη αγάπη των παιδιών και των εγγονιών του έκαναν την διαφορά. Η αγάπη για τις εκατοντάδες των εργαζομένων και ο σεβασμός για τους πελάτες αποτέλεσαν μέχρι και την ύστατη στιγμή πηγή δύναμης και έμπνευσης.

Επαγγελματική σταδιοδρομία

Η επαγγελματική σταδιοδρομία του Γιάννη Κουφάκη μπορεί να αποτελέσει από μόνη της ένα σενάριο για το Χόλιγουντ.

Άρχισε να εργάζεται στις γούνες, αλλά για σύντομο χρονικό διάστημα, διότι είχε διαφορετικά όνειρα για την ζωή. Ακολούθησε το επάγγελμα του ταξιτζή και όταν απέκτησε ένα κουμπόδεμα αποφάσισε να επενδύσει στα καταστήματα «Carvel», τα οποία την εποχή εκείνη είχαν μεγάλα οικόπεδα. 

Τα πολύχρωμα στεφάνια και τα πορτραίτα του αειμνήστου Γιάννη Κουφάκη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Το 1965 με τον γιο του Γιάννη άρχισαν να ασχολούνται με τις πωλήσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Με την πάροδο του χρόνου η πελατεία μεγάλωνε και άρχισαν να αναλαμβάνουν και τις πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων. Ίδρυσαν τον όμιλο “Star”, ο οποίος απέκτησε εννέα συνολικά αντιπροσωπείες και συγκεκριμένα τις «Toyota», «Nissan», «Subaru», «Hyundai», «Chrysler», «Dodge», «Jeep», «Fiat» και «Scion».    

Ο όμιλος έχει την έδρα του στο Μπέισαϊντ στα περίχωρα της μεγαλώνυμης κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ομογενειακούς ομίλους αυτοκινήτων στην Βορειοδυτική Ακτή. Ο όμιλος εμπορεύεται πάνω από 9.000 αυτοκίνητα τον χρόνο.

Προσφέρει εργασία σε πάνω από 450 εργαζόμενους μεταξύ των οποίων και σε πολλούς ομογενείς, οι οποίοι ως επί το πλείστων διατηρούν υψηλά πόστα στα τμήματα των πωλήσεων, καθώς επίσης στο σέρβις και στο τμήμα των χρηματοδοτήσεων.

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες τα ηνία του ομίλου τα είχε παραδώσει στα παιδιά και στα εγγόνια του, τα οποία κατάφεραν να χτίσουν πάνω στις επιτυχίες του Γιάννη Κουφάκη.

Ο τρούλος του ναού της Αναστάσεως στο Μπρούκβιλ του Λονγκ ΆΛΙλαντ ο οποίος αγιογραφήθηκε με την δωρεά του αειμνήστου Γιάννη Κουφάκη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο όμιλος “Star” αποτελεί προορισμό για τους ομογενείς της τριπολιτειακής περιοχής που θέλουν να αποκτήσουν το αυτοκίνητο των ονείρων τους και σήμερα εν έτη 2021 έχει ως πελάτες και τις τρεις γενιές μιας οικογένειας, διότι οι ομογενείς εμπιστεύονται και το σέρβις των αυτοκινήτων τους στον όμιλο «Star»

Κοινωνική προσφορά

Ο αείμνηστος διακρινόταν για την κοινωνική προσφορά και την φιλανθρωπική δράση. Οι ελληνορθόδοξες κοινότητες και τα ευαγή ιδρύματα της ομογένειας έχουν ευεργετηθεί από την γενναιοδωρία του Γιάννη Κουφάκη, των παιδιών και των εγγονιών του. Η προσφορά του δεν εστιάστηκε μόνο στην ομογένεια, αλλά είχε επεκταθεί και στην ευρύτερη αμερικανική κοινωνία και έχει αναγνωριστεί και βραβευτεί από τις δημοτικές και τις πολιτειακές αρχές.

Ο αείμνηστος ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη της «Ηγεσίας των 100» και στυλοβάτης της κοινότητας της Αναστάσεως στο Μπρούκβιλ της Νέας Υόρκης. Η προσφορά του στην κοινότητα ήταν αέναη και ένα από τα μεγαλύτερα έργα είναι η αγιογράφηση του ναού. Πρόκειται για μια από τις μεγάλες δωρεές του αειμνήστου την οποία είχε προσπαθήσει να διατηρήσει την ανωνυμία της.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.