Ολοκληρώθηκαν οι συνελεύσεις της Αρχιεπισκοπής Καναδά

0
Στιγμιότυπο από την κληρικολαϊκή συνέλευση της Αρχιεπισκοπής Καναδά. Φωτογραφία: Αρχιεπισκοπή Καναδ.α

Στην πόλη του St. Catharines που είναι δίπλα από τους καταρράκτες του Νιαγάρα, ύστερα από πέντε (5) χρόνια λόγω του κορωνοϊού, έγιναν οι Συνελεύσεις της Ι. Αρχιεπισκοπής Καναδά από την Παρασκευή, 28 Ιουνίου μέχρι και την Τετάρτη, 3 Ιουλίου 2024 στο ξενοδοχείο Holiday Inn, του οποίου ιδιοκτήτες είναι οι πέντε (5) αδελφοί Νιτσόπουλοι.

Ο Καναδάς, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση τύπου, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα σε έκταση μετά την Ρωσία. Είναι εβδομήντα έξι (76) φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα. Σε όλη αυτή την αχανή χώρα ζουν περίπου τριακόσιες πενήντα χιλιάδες (350.000) ελληνορθόδοξοι. Είναι οργανωμένοι σε εβδομήντα οκτώ (78) Κοινότητες υπό την αιγίδα της Ιεράς μας Αρχιεπισκοπής. Οι εξήντα τρεις (63) Κοινότητες είναι κανονικές Κοινότητες με ιερ. προϊστάμενο, διοικητικό συμβούλιο και όλες τις άλλες οργανώσεις. Οι δέκα πέντε (15) Κοινότητες είναι ιεραποστολικές. Αυτό σημαίνει, ότι έχουν πολύ λίγες οικογένειες. Είναι οργανωμένες σαν Κοινότητες, αλλά δεν έχουν ιερείς. Εξυπηρετούνται από διπλανούς ιερείς.

Από τις ελληνορθόδοξες Κοινότητές μας έλαβαν μέρος στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση εκατόν δέκα επτά (117) αντιπρόσωποι συμπεριλαμβανομένων των ιερέων. Από τα Φιλόπτωχα Τμήματα έλαβαν μέρος ενενήντα δύο (92) αντιπρόσωποι και από τη Νεολαία έλαβαν μέρος εκατόν πενήντα πέντε (155) νέοι και νέες.

Φωτογραφία: Αρχιεπισκοπή Καναδ.α

Από τους ανωτέρω αριθμούς φαίνεται η ικανοποιητική συμμετοχή στις Συνελεύσεις μας. Το σπουδαιότερο όμως είναι, ότι όλες αυτές οι συνελεύσεις ήταν άριστα οργανωμένες και δημιουργικές.

Οι Συνελεύσεις άρχιζαν και τελείωναν με Ι. Ακολουθίες. Ετελέσθησαν τέσσερις (4) Θ. Λειτουργίες προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Σωτήριου. Στις τρεις (3) εξ αυτών έλαβαν μέρος τρεις (3) ιερείς. Στην τέταρτη Θ. Λειτουργία, η οποία έγινε στον Ι. Ν. Αγ. Αικατερίνης, St. Catharines προεξάρχοντος του Αρχιεπ. Σωτηρίου, έλαβε μέρος ο Θεοφ. Επίσκοπος Κεράμων κ. Βαρθολομαίος (ο Θεοφ. Επίσκοπος Πατάρων λόγω ασθενείας δεν ήταν παρών) και σαράντα τέσσερις (44) ιερείς. Ο Ι. Ναός κατάμεστος από τους αντιπροσώπους των Συνελεύσεων και των ευλαβών χριστιανών της περιοχής.

Υπεύθυνοι για τη Συνέλευση της Νεολαίας εκτός από το προεδρείο τους, ήσαν ο π. Τιμολέων Πράττας και ο π. Νικόδημος Κοντογιωργάκης.

Στις εργασίες των συνεδριάσεων της Φιλοπτώχου Αδελφότητας και των Κοινοτήτων προήδρευσε όπως πάντοτε ο Αρχιεπ. Σωτήριος. Ο Αρχιεπ. Σωτήριος πιστεύει και κηρύττει πάντοτε, ότι η εκκλησία είναι οικογένεια και πρέπει να ενεργεί με το πνεύμα πραγματικής ελληνοχριστιανικής οικογένειας. Αυτό είναι το πνεύμα το οποίο επεκράτησε σε όλες τις Συνελεύσεις καθ΄όλη τη διάρκειά τους. Πρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου Φιλοπτώχων Αδελφοτήτων είναι η κα Ζωή Βερούτη.

Απόδειξη της καλής συνεργασίας και του αρίστου πνεύματος το οποίο επεκράτησε είναι το εξής: Επί του παρόντος οι μισθοί των ιερέων αρχίζουν από εξήντα δύο χιλιάδες δολ. ($62.000) ετησίως και αυξάνονται κατά χίλια δολάρια ($1.000) τον χρόνο. Στη Συνέλευση των Κοινοτήτων ο Αρχιεπ. Σωτήριος πρότεινε να αρχίζουν οι μισθοί των ιερέων, λόγω της ακρίβειας η οποία επικρατεί, από εξήντα πέντε χιλιάδες δολάρια ($65.000) ή εξήντα οκτώ χιλιάδες δολάρια ($68.000) και να αυξάνονται χίλια δολάρια ($1.000) ετησίως μέχρι δέκα (10) χρόνια. Ο πρόεδρος της Κοινότητας της Οttawa -της πρωτεύουσας του Καναδά, κ. Βανικιώτης πήρε το λόγο και έκαμε πρόταση να αυξηθούνν οι μισθοί των ιερέων των Κοινοτήτων και να αρχίζουν με το ποσό των εξήντα οκτώ χιλιάδων δολαρίων ($68.000) ετησίως. Η πρόταση δευτερώθηκε. Συζητήθηκε και ψηφίσθηκε ομόφωνα. Αυτό αποδεικνύει το πνεύμα το οποίο επεκράτησε.

Φωτογραφία: Αρχιεπισκοπή Καναδ.α

Υπήρξε και συνεδρίαση Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου με καλή συμμετοχή και αρίστη επιτυχία.

Το σύνθημα της χρονιάς ήταν: «Έστιν δε πίστις ελπιζομένων υπόστασις» (Εβρ. 1:11) και ο Παναγιώτατος Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος μας απέστειλε εμπνευσμένο μήνυμα το οποίο διαβάστηκε ελληνιστί και αγγλιστί.

Ευχαριστίες εκφράζονται στην Ελληνορθόδοξη Κοινότητα Αγ. Αικατερίνης η οποία: α) Φρόντισε και μέσα στο ξενοδοχείο έγινε εκκλησάκι. β) Ανέλαβε και στον Ι.Ν. Αγ. Αικατερίνης έγιναν δύο μεγάλες Θ. Λειτουργίες. γ) Οργάνωσε τρία επίσημα γεύματα-δείπνα με εκατοντάδες συνδαιτυμόνες και ανέλαβε όλα τα έξοδα. Όλα ήσαν πλούσια και άψογα. Εκφράζουμε την αγάπη μας, τον θαυμασμό μας και τις ευχαριστίες μας για την τόσο καλά οργανωμένη Κοινότητα της Αγ. Αικατερίνης.

Όλες οι Συνεδριάσεις άρχιζαν και τελείωναν με προσευχή. Στο τέλος των συνεδριάσεων (Νεολαίας, Φιλοπτώχων και Κοινοτήτων) εψάλετο πάντοτε η φήμη του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Ο Αρχιεπ. Σωτήριος εκφράζει τις ευχαριστίες του και την ευγνωμοσύνη του σε όλες και όλους τους συνέδρους. Εκ μέρους όλων ευγνωμονεί τον Παναγιώτατο Οικουμενικό μας Πατριάρχη για το εμπνευσμένο του μήνυμα. Με πολλή πίστη και ταπείνωση, εκ μέρους όλων ευχαριστεί και δοξάζει τον Τρισάγιο Τριαδικό Θεό για τις πολλές Του ευλογίες προς όλες τις Κοινότητές μας, τους ελληνορθοδόξους του Καναδά, αλλά και των Συνελεύσεών μας.

Ζήσαμε όλοι μαζί ημέρες ευλογημένες, τις οποίες δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Δόξα τω Θεώ.

Πηγή: https://goarchdiocese.ca/

Φωτογραφία: Αρχιεπισκοπή Καναδ.α
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.