Επίθεση Τατάρ και τουρκικού Τύπου στον Αμερικής Ελπιδοφόρο

1
Στιγμιότυπο από την ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου στην εκδήλωση για την μαύρη επέτειο των 50 χρόνων. Φωτογραφία: GOA / Brittainy Newman

Ο ηγέτης του Ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, και μερίδα του τουρκικού Τύπου επέκριναν τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο για τις πρόσφατες δηλώσεις του σχετικά με τα πενήντα χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την κατοχή των 37% των εδαφών του νησιού μέχρι και σήμερα. 

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Ulusal Kanal ο Τατάρ χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Σεβασμιωτάτου «ατυχείς», «εξαιρετικά λανθασμένες» και τον κατηγόρησε για «διαστρέβλωση του ζητήματος» σχετικά με την Κύπρο. Η καταδίκη του Τατάρ ακολουθεί μια σειρά κατηγοριών από εθνικιστικά στοιχεία στην Δημοκρατίας της Τουρκίας σχετικά με την προσοχή του Σεβασμιωτάτου στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο στο Κληρικολαϊκό Συνέδριο του 2024. Στις δηλώσεις του στη συναυλία «Κύπρος: Γη της Αγκαλιάς» ο Σεβασμιώτατος υποστήριξε: «Συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την εισβολή και την παράνομη κατάληψη και κατοχή του ενός τρίτου αυτού του κυρίαρχου Νησιωτικού Έθνους από τα τουρκικά στρατεύματα. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον κόσμο να ξεχάσει, και δεν θα αφήσουμε τον κόσμο να ξεχάσει». Δείτε όλες τις δηλώσεις του Σεβασμιωτάτου  εδώ.

Η τουρκική εφημερίδα Aydinlik δημοσίευσε ένα καυστικό άρθρο του δημοσιογράφου Kaan Arslan, καταδικάζοντας τον Αρχιεπίσκοπο για τη διοργάνωση της εκδήλωσης και για τον ισχυρισμό ότι η ύπαρξη του αυτοαποκαλούμενου ψευδοκράτους στα κατεχόμενα είναι παράνομη.

Η τουρκική εφημερίδα Aydinlik: “Ο ανεπίσημος εκπρόσωπος του Πατριαρχείου έχει ξεπεράσει τα όριά του! Κηρύσσει την Τουρκία εισβολέα”.

Με παρόμοιο σκληρό ύφος, η εφημερίδα ODAtv επέκρινε τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του ως «σκανδαλώδεις» και αμφισβητώντας τον διορισμό του ως Αρχιεπισκόπου Αμερικής, υπονοώντας ότι παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Το δημοσίευμα διαμαρτυρόταν ότι, «ο ανεπίσημος εκπρόσωπος του Πατριαρχείου, Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος της Ορθόδοξης Εκκλησίας των Ηνωμένων Πολιτειών, υποστήριξε ότι η Κύπρος είναι κατεχόμενη. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ελπιδοφόρος κάνει δήλωση κατά της Τουρκίας».

Το BursadaBugun, ένα άλλο τουρκικό δημοσίευμα, άφησε να εννοηθεί ότι η τουρκική υπηκοότητα του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου και η γενέτειρα του Bakirkoy της Κωνσταντινούπολης δεν συνάδουν με τις δηλώσεις του για την Κύπρο.

Το άρθρο με τίτλο «Αρχιεπίσκοπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας των ΗΠΑ Ελπιδοφόρος: «Η Κύπρος είναι υπό κατοχή» επέκρινε τη στάση του Σεβασμιωτάτου και αμφισβήτησε τη νομιμότητά του.

Παρόμοιες αναρτήσεις εμφανίστηκαν στα τουρκικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης που επιτίθενται στον Σεβασμιώτατο:

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος δέχεται επίθεση από εθνικιστικές ομάδες στην Τουρκία.

ΠΗΓΗ: goarch.org

-Advertisement / Διαφήμιση-

1 COMMENT

  1. Δηλαδή κρίμα που απογοήτευσε τους Τούρκους ο Παπαφλέσσας μας! Μα, δεν τους έκλεισε μάτι, ότι τα λέει για εσωτερική κατανάλωση;

    Αντί να αφήνουμε να μας αναμπαίζουν οι ήδη ευλογημένοι του, ας αφοσιωθούμε στο βίο και στην πολιτεία του συντρόφου Παπαφλέσσα.

    Πόσα λεωφορεία θα γεμίσει με εντολή προς τις ενορίες ο γκιαούρης μας για το μεγάλο συλλαλητήριο που υποτίθεται διοργανώνει ο ίδιος με την υπερπατριωτική του Αχέπα;

    Πόση ζημιά θα κάνει ακόμη στα εθνικά θέματα μας; στην εκκλησία μας; στα παιδιά μας;

    Τα υπόλοιπα ας τα γράψουμε εκεί που δεν λέγεται, όσοι τα έχουμε ακόμα.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.