Η ΥΠΕΞ της Βρετανίας Λιζ Τρας υποψήφια για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον

0
Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας.

Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας μπήκε στη μάχη για να διαδεχθεί τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ανεβάζοντας σε 11 τον αριθμό των υποψηφίων σε μια ολοένα και πιο πικρή και απρόβλεπτη διαδικασία.

Η Τρας, που έχει θητεύσει ως επικεφαλής μιας σειράς υπουργείων, μεταξύ των οποίων του Εμπορίου και της Δικαιοσύνης, δήλωσε ότι θα μειώσει τους φόρους και θα διατηρήσει μια σκληρή γραμμή απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Επιδιώκει να αντικαταστήσει τον Τζόνσον, που υποχρεώθηκε σε παραίτηση την Πέμπτη ύστερα από σειρά σκανδάλων. Οι κανόνες για την εκλογική διαδικασία θα καθοριστούν αργότερα σήμερα, με στόχο να βρεθεί ένας διάδοχος έως τον Σεπτέμβριο.

«Υπό την ηγεσία μου, θα αρχίσω να μειώνω φόρους από την πρώτη ημέρα για να λάβω άμεσα δράση προκειμένου να βοηθήσω τους πολίτες με το κόστος διαβίωσης», έγραψε η Τρας στην Daily Telegraph.

Η μάχη για νέο ηγέτη έρχεται σε συνέχεια μιας εκ των πιο αξιοσημείωτων περιόδων στη σύγχρονη πολιτική Ιστορία στη Βρετανία, με πάνω από 50 στελέχη της κυβέρνησης να παραιτούνται αποκηρύττοντας τον χαρακτήρα, την ακεραιότητα και την αδυναμία του Τζόνσον να πει την αλήθεια.

Με πολλούς βουλευτές να εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με την παραμονή στην εξουσία έως ότου βρεθεί διάδοχος, το κόμμα πιθανόν να επιταχύνει την εκλογική διαδικασία. Μπορεί να επιμείνει οι υποψήφιοι να έχουν τη στήριξη περίπου 30 βουλευτών για να εισέλθουν στη διαδικασία, πριν ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα η διαδικασία που θα περιορίζει τον αριθμό των υποψηφίων σε δύο. Στη συνέχεια, περίπου 200.000 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος θα επιλέξουν τον νικητή, ύστερα από εβδομάδες προεκλογικής εκστρατείας σε όλη τη χώρα.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ εμφανίστηκε αρχικά ως φαβορί, κάτι που έχει οδηγήσει τους αντιπάλους του να επικρίνουν τις επιδόσεις του στην οικονομία και να δεσμεύονται σε μειώσεις φόρων, ακόμα κι αν κάτι τέτοιο οδηγήσει σε αύξηση τον κρατικό δανεισμό. Ένας βουλευτής επιβεβαίωσε ότι έγγραφο που επικρίνει τις επιδόσεις του Σούνακ κυκλοφορεί σε ομάδες βουλευτών στο WhatsApp.

Ο Ναντίμ Ζαχάουι, που διορίστηκε υπουργός Οικονομικών στην αναταραχή της περασμένης εβδομάδας, δήλωσε ότι δυσφημίζεται επίσης από τους αντιπάλους του αφού σε μέσα ενημέρωσης διατυπώθηκαν ερωτήματα για την προσωπική οικονομική κατάσταση του πρώην επιχειρηματία. «Προφανώς δυσφημίζομαι», δήλωσε σήμερα στο Sky News. «Ενημερώθηκα ότι η Υπηρεσία Σοβαρής Απάτης (Serious Fraud Office- SFO), ότι η Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος (National Crime Agency), ότι η HMRC (εφορία) διενεργούν έρευνα σε βάρος μου. Δεν γνωρίζω κάτι γι’ αυτό. Πάντα δήλωνα τους φόρους μου και πλήρωνα τους φόρους μου στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Παράλληλα, ο Ζαχάουι είπε ότι θα δημοσιεύει ετησίως τη φορολογική του δήλωση εάν γίνει ηγέτης. «Θα δημοσιεύω ετησίως τις φορολογικές μου δηλώσεις. Αυτό είναι το σωστό», ανέφερε στο Sky News.

Στους υποψηφίους περιλαμβάνονται ο πρώην υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χάντ, ο πρώην υπουργός Υγείας και Οικονομικών Σάτζιντ Τζάβιντ και ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς.

Ο Χαντ δήλωσε σήμερα ότι μπορεί να γίνουν φορολογικές μειώσεις χωρίς να αυξηθεί το κρατικό χρέος. “Θέλω να μειώσω όλους τους φόρους. Ο τρόπος με τον οποίο θα το κάνουμε αυτό είναι για να αναπτυχθεί η οικονομία, οι επιχειρήσεις να έχουν περισσότερα κέρδη, πληρώνοντας περισσότερο φόρο», δήλωσε στο BBC αναφορικά με τα σχέδια του να μειώσει τη φορολογία των επιχειρήσεων.

Βουλευτής των Συντηρητικών δήλωσε έκπληκτος με τον αριθμό των προσώπων που εισέρχονται στην κούρσα διαδοχής. «Δεν θα έπρεπε να με εκπλήσσουν οι φιλοδοξίες και οι αυταπάτες κάποιων εκ των συναδέλφων μου, αλλά με εκπλήσσουν», δήλωσε. «Πιστεύω ότι πολύ γρήγορα θα μειώσουμε τη λίστα των υποψηφίων».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.