Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

NEA ΥΟΡΚΗ. Με χριστουγεννιάτικες μελωδίες πλημμύρισε η έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής στο Μανχάτταν το απόγευμα της Πέμπτης 12 Δεκεμβρίου από τις φωνές των μικρών μαθητών και των μαθητριών των Ημερήσιων Ελληνο-Αμερικανικών σχολείων της Νέας Υόρκης που έψαλαν τα Κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο στη διάρκεια μιας όμορφης και ζεστής γιορτής. 

Για πρώτη φορά συμμετείχαν οι μαθητικές Χορωδίες και των έξι ημερήσιων σχολείων που λειτουργούν σήμερα στη Νέα Υόρκη, του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, του Σχολείου «Βασίλειος Σπυρόπουλος» του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ, του Σχολείου «Αργύριος Φάντης» των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλυν, το Σχολείο «Δημήτριος & Γεωργία Καλοειδή» του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλυν, το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο (G.A.I.) στο Μπρονξ και το Καθεδρικό Σχολείο της Αγίας Τριάδας στο Μανχάτταν. 

Τα παιδιά συνόδευσαν στο πιάνο οι δάσκαλοι μουσικής και χοράρχες, Βαγγέλης Χαζίρογλου από τον Άγιο Δημήτριο Αστόριας, Αρετή Γιοβάνου από τον Άγιο Νικόλαο του Φλάσινγκ και Θεόδωρος Αλβανός από τον Καθεδρικό της Αγίας Τριάδας και στην κιθάρα ο Κωνσταντίνος Στεργιούλης από τον Τίμιο Σταυρό του Μπρούκλιν.

Οι μαθητές ενώ ψέλλουν τα Κάλαντα. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος

Το πρόγραμμα, το οποίο άνοιξε με το Απολυτίκιο των Χριστουγέννων “Η Γέννησίς σου Χριστέ” και το Κοντάκιο “Η Παρθένος Σήμερον”, για να ακολουθήσουν παραδοσιακά Κάλαντα από την Πελοπόννησο, τη Θράκη, τα Δωδεκάνησα, την Ικαρία, καθώς και κλασικά τραγούδια των Χριστουγέννων όπως το “Ελατο”, η “Αγια Νύχτα”, “Οι ποιμένες γονατίζουν”, “Ο μικρός τυμπανιστής”, στα Ελληνικά και τα Αγγλικά, συντόνισε η διευθύντρια του Γραφείου Εκπαίδευσης της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, Αθηνά Φιλίππου -Κατέχη.

«Αγαπημένα μου παιδιά, ήθελα να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ που ήρθατε σήμερα στην Αρχιεπισκοπή να μου πείτε αυτά τα ωραία τραγούδια», είπε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος στα παιδιά και με λόγια πολύ απλά τους εξήγησε το νόημα των Χριστουγέννων που γιορτάζουμε σε λίγες μέρες. “Ο Χριστός που ήταν στον ουρανό και ήταν ο Θεός, γεννήθηκε και έγινε παιδάκι σαν εσάς, γιατί μας αγαπούσε και ήθελε να έρθει κοντά μας”, τόνισε ο Σεβασμιώτατος και πρόσθεσε ότι “τώρα ο Χριστός είναι ξανά στον ουρανό. Αλλά εδώ στη Γη είσαστε εσείς τα παιδιά. Είστε όλοι παιδιά του Χριστού, γι’ αυτό όλοι σας αγαπάμε τόσο πολύ, και η Εκκλησία και οι γονείς σας και οι δάσκαλοι. Γι’ αυτό και κάθε φορά που είναι Χριστούγεννα εσάς σκεφτόμαστε. Τα Χριστούγεννα είναι για σας τα παιδιά”.

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε σε μικρούς και μεγάλους Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά και μοίρασε στα παιδιά από ένα δωράκι, ενώ στη συνέχεια έγινε η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στο 2ο όροφο του Αρχιεπισκοπικού Μεγάρου.

Στιγμιότυπο από την φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος

Παρόντες ήταν επίσης ο Επίσκοπος Μηδείας κ. Απόστολος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής π. Ανδρέας Βυθούλκας, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος επισκέπτεται τη Νέα Υόρκη, καθώς και ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, Λάζαρος Χοτζόγλου, ο τέως πρόεδρος του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλυν, Δημήτρης Καλαμαράς, αλλά και οι προϊστάμενοι του Αρχιεπισκοπικού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας, π. Ιωάννης Βλάχος και των Καθεδρικών Ναών του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος και Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλυν, π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης και ο προϊστάμενος της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρονξ, Αρχιμανδρίτης Σιλβέστρος Μπερμπέρης.   

Πηγή: www.greeknewsonline.com

Οι μαθητές ενώ ψέλλουν τα Κάλαντα. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος
Οι μαθητές ενώ ψέλλουν τα Κάλαντα. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.