Οι Ρεπουμπλικάνοι αναλαμβάνουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων

0
Στην πρώτη σειρά, πρώτος από δεξιά ο κ. Κέβιν Μακάρθι,

Οι Ρεπουμπλικάνοι αναλαμβάνουν σήμερα τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και είναι έτοιμοι να αντιπαρατεθούν με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αν και πρώτα πρέπει να ξεπεράσουν τις διαφωνίες στο εσωτερικό τους προκειμένου να εκλέξουν τον πρόεδρό τους στο σώμα.

Τα νέα μέλη του Κογκρέσου, που εξελέγησαν στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, θα ορκιστούν σήμερα το απόγευμα για μια διετή θητεία.

Πλέον ο Μπάιντεν θα είναι αντιμέτωπος με ένα διχασμένο Κογκρέσο: οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τη Γερουσία και οι Ρεπουμπλικάνοι, αν και με μικρή πλειοψηφία, τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Οι Αμερικανοί είναι έτοιμοι για μια αλλαγή έπειτα από δύο ολέθρια χρόνια υπό την ηγεσία του Δημοκρατικού κόμματος», εκτιμούν οι Ρεπουμπλικάνοι κοινοβουλευτικοί, οι οποίοι έχουν δεσμευθεί να ξεκινήσουν έρευνα για τον τρόπο που ο Αμερικανός πρόεδρος διαχειρίστηκε την πανδημία covid-19 και την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

Όμως προτού το κάνουν αυτό, πρέπει να συμφωνήσουν στο πρόσωπο του προέδρου τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αφού ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους.

Ο Μακάρθι αποδυναμωμένος

Η εκλογή του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, του τρίτου σημαντικότερου πολιτικού προσώπου στις ΗΠΑ μετά τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο, θα γίνει σήμερα. Για την εκλογή απαιτείται απλή πλειοψηφία.

Επτά χρόνια μετά την πρώτη του απόπειρα ο Κέβιν Μακάρθι, επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων από το 2014, ελπίζει να τα καταφέρει.

Όμως ο βουλευτής από την Καλιφόρνια αποδυναμώθηκε λόγω της χειρότερης από το αναμενόμενο επίδοσης του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στις ενδιάμεσες εκλογές, καθώς δεν υπήρξε ποτέ το «τεράστιο κύμα» για το οποίο προειδοποιούσαν οι συντηρητικοί.

Το κόμμα διαθέτει 222 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων – σε σύνολο 435– και ο ΜακΚάρθι χρειάζεται 218 για να εκλεγεί

Όμως μια μικρή ομάδα βουλευτών που πρόσκεινται στον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ έχει προειδοποιήσει ότι θα θέσει όρους προκειμένου να στηρίξει τον Μακάρθι. Τον κατηγορούν ότι δεν στηρίζει επαρκώς τον Τραμπ.

Τρεις μάλιστα δήλωσαν δημοσίως ότι θα ψηφίσουν εναντίον του. «Ο Κέβιν δεν πιστεύει σε τίποτα, δεν είναι ιδεολόγος», κατήγγειλε ο Ματ Γκετς.

Ο Μακάρθι φαίνεται διατεθειμένος να κάνει κάποιες υποχωρήσεις προκειμένου να αποφύγει μια επανάληψη της ιστορίας: το 2015 δεν κατάφερε για λίγες ψήφους να εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων εξαιτίας μιας ομάδας βουλευτών της δεξιάς πτέρυγας των Ρεπουμπλικανών.

Ωστόσο δεν θέλει να φανεί πολύ υποχωρητικός και να αποξενώσει τους πιο μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνους.

Αν και δεν έχει μεγάλα περιθώρια ελιγμών, από την άλλη δεν φαίνεται προς το παρόν να υπάρχει κάποιος άλλος υποψήφιος για την θέση του προέδρου της Βουλής. Μέχρι στιγμής έχει ακουστεί μόνο το όνομα του Στιβ Σκάλις ως υποψήφιου, αλλά δεν φαίνεται να έχει σοβαρές πιθανότητες.

Δώρο;

Με τους Ρεπουμπλικάνους να έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί δεν θα μπορούν να υιοθετήσουν νέα, μεγάλα νομοσχέδια. Αλλά με τη Γερουσία στα χέρια των Δημοκρατικών, το ίδιο πρόβλημα θα έχουν και οι Ρεπουμπλικάνοι.

Οι Ρεπουμπλικάνοι θα ακολουθήσουν μια σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή; Για να το πετύχουν αυτό θα χρειαστεί να ψηφίζουν όλοι και πάντα με βάση την κομματική γραμμή, αλλά, όπως ήδη φάνηκε στην ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό πριν από τα Χριστούγεννα, αυτό δεν συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις.

Η εκλογή του προέδρου της Βουλής θα επιτρέψει να εκτιμηθεί η ικανότητά τους να δυσκολέψουν τον Μπάιντεν.

Ωστόσο μια εχθρική Βουλή ίσως να είναι ένα πολιτικό δώρο για τον Αμερικανό πρόεδρο, αν μάλιστα επιβεβαιώσει και την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2024. Σε περίπτωση νομοθετικής παράλυσης, θα επιρρίψει την ευθύνη στους Ρεπουμπλικάνους, ελπίζοντας με αυτό τον τρόπο να αλλάξει τις ισορροπίες και να κερδίσει ψηφοφόρους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.