Οι Κρήτες τιμούν την 50η επέτειο της «Επιχείρησης Νίκη»

0
Από Georgios Pazios (User:Alaniaris) - Self-photographed, Attribution, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2462376

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Μικτή Εκπαιδευτική και Πολιτιστική Επιτροπή των Κρητικών Σωματείων της Νέας  Υόρκης και της Νέας Ιερσέης καλεί τους Κρήτες και κατ΄ επέκταση τους ομογενείς της τριπολιτειακής περιοχής της Νέας Υόρκης να παραστούν στην εκδήλωση μνήμης για τους ήρωες της Στρατιωτικής Επιχείρησης «Νίκη».

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα το απόγευμα της Κυριακής, 7ης Απριλίου 2024 και ώρα 4.00 μ.μ. στο Κρητικό Σπίτι στην Αστόρια (32-33 31 St. Astoria, NY) και εντάσσεται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της ομογένειας για την 203η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης και των εκδηλώσεων μνήμης για την 50ή επέτειο της τουρκικής εισβολής και κατοχής της Κύπρου.

Ο πρόεδρος της Μικτής Εκπαιδευτικής Επιτροπής, κ. Μανώλης Κουρουπάκης, μιλώντας στις «Αναμνήσεις» επεσήμανε ότι «επέλεξαν κάτι διαφορετικό και θα αποτίσουν φόρο τιμής στους ήρωες καταδρομείς της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών που πέταξαν τη νύχτα 21ης προς 22α Ιουλίου 1974 αμέσως μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, από το Μάλεμε των Χανίων στη Μεγαλόνησο για  να υπερασπιστούν τη μαρτυρική Κύπρο».

Η πρόσκληση

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο στρατιωτικός ακόλουθος στην Πρεσβεία της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον, Ταξίαρχος Παναγιώτης Βλαχόπουλος, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης θα αναλάβει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Φιλιππίδης.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα έχει ως πρωταγωνιστές την Χορωδία του Παγκυπρίου Συνδέσμου, καθώς επίσης και τα χορευτικά των Κυπρίων και των Κρητών.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο του Προσκλητηρίου που φέρει τις υπογραφές του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα της Μικτής Εκπαιδευτικής και Πολιτιστικής Επιτροπής των Κρητικών Σωματείων της Νέας  Υόρκης και της Νέας Ιερσέης Μανώλη Κουρουπάκη και Νικολάου Στρατουδάκη, αντίστοιχα:

Η Μικτή Εκπαιδευτική και Πολιτιστική Επιτροπή των Κρητικών Σωματείων της Νέας  Υόρκης και της Νέας Ιερσέης, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Ελληνικής Επαναστάσεως της 25ης Μαρτίου του 1821, διοργανώνει την Κυριακή, 7 Απριλίου 2024 και ώρα 4.00 μ.μ. στο Κρητικό Σπίτι στην Αστόρια (32-33 στους 31 δρόμους στην Αστόρια) μια εκδήλωση μνήμης, αφιερωμένη στους ήρωες καταδρομείς της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών που πέταξαν τη νύχτα 21 προς 22 Ιουλίου 1974 αμέσως μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, από το Μάλεμε των Χανίων στη Μεγαλόνησο για  να υπερασπιστούν τη μαρτυρική Κύπρο.

Ειδική μνεία θα γίνει  στον ήρωα κρητικό συντοπίτη μας Μανώλη Μπικάκη, τον επονομαζόμενο Rambo της Κύπρου.

Για την επιχείρηση «ΝΙΚΗ» όπως είχε ονομαστεί η επιχείρηση και όλα όσα συνέβησαν εκείνο το βράδυ, θα μας μιλήσει ο Ακόλουθος Άμυνας της Ελλάδος στην πρεσβεία μας στην Ουάσιγκτον  Ταξίαρχος Παναγιώτης Βλαχόπουλος.

Θα μας τραγουδήσει η χορωδία του «Παγκύπριου» και η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από κρητικά και κυπριακά χορευτικά συγκροτήματα που θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς. Στην εκδήλωση θα τραγουδήσουν ριζίτικα και θα παίξουν ο Χρήστος Φασαράκης και ο Νίκος Ντουρουντουδάκης.

Την όλη εκδήλωση θα παρουσιάσει ο δημοσιογράφος Δημήτρης  Φιλιππίδης

Η είσοδος είναι ελεύθερη και η παρουσία σας θα τιμούσε την εκδήλωση μας. Θα χαρούμε να θυμηθούμε και να τιμήσουμε μαζί τα εικοσάχρονα αυτά παιδιά που τραγουδώντας επιβιβάστηκαν στα αεροπλάνα και πέταξαν μέσα στη φωτιά και στο ατσάλι της βραδιάς εκείνης  για να υπερασπιστούν τα άγια χώματα της Κύπρου.

Με εκτίμηση ο Πρόεδρος Μανώλης Κουρουπάκης – ο Γενικός Γραμματέας Νικόλαος Στρατουδάκης.                          

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.