Όαση η Θ. Λειτουργία στους Αγίους Αναργύρους, Μανχάταν (βίντεο)

0
Ο Αρχιεπίσκοπος ενώ προσφέρει το αντίδωρο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Όαση με όλη την σημασία της λέξεως αποτέλεσε η αρχιερατική θεία λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου που έλαβε χώρα το πρωί της Κυριακής, 31ης Μαρτίου 2024 στον ιστορικό ναό των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού στο Μανχάταν.

Και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ελληνοπρέπεια που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της ιστορικής κοινότητας του Μανχάταν  και συνάμα πόλο έλξης για τους ομογενείς από τις διάφορες περιοχές της Νέας Υόρκης προσέρχονται εκεί για να απολαύσουν πραγματικές μυσταγωγίες και να ακούσουν το Ευαγγέλιο αποκλειστικά και μόνο στην πρωτότυπη γλώσσας, στην ελληνική και να συμπροσευχηθούν.

Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν μεταξύ άλλων ο ευεργέτης της κοινότητας Στυλιανός Ζερβούδης, ο άρχοντας του Οικουμενικού Πατριαρχείου Σταύρος Σούσσου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Σαμίων Πυθαγόρας, Ευάγγελος Κατρακάζος πλαισιωμένος από τα άλλα στελέχη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσσηνίων Νέας Υόρκης «Αριστομένης», κ. Σταύρος Γιαννόπουλος, ο τέως πρόεδρος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, κ. Νικόλαος Παπαϊωάννου και ο Κωνσταντίνος Πρέντζας, ο οποίος όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» στις δημοτικές εκλογές κατάφερε να εκλεγεί στο τοπικό συμβούλιο στα Λειβάδια της Τήλου.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Ιερόθεος Μαρκόπουλος καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο στην κοινότητα και εξέπληξε το ακροατήριο με την σύντομη και περιεκτική ομιλία του.

Ο Αρχιεπίσκοπος τον συνεχάρη για τα άψογα ελληνικά και μάλιστα τόνισε ότι ο π. Ιερόθεος είναι λεξιπλάστης, διότι πλάθει και δημιουργεί νέες γεμάτες νόημα λέξεις.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, της Αρτοκλασίας και του Μνημοσύνου η κοινότητα παρέθεσε νηστίσιμο γεύμα για όλο το εκκλησίασμα.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η κοινότητα των Αγίων Αναργύρων είναι μια από τις ιστορικές κοινότητες του Μανχάταν, η οποία αν και ο ελληνισμός τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες αποψιλώθηκε, εντούτοις διατηρεί τον δυναμισμό της. Κι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι ομογενείς από τις διάφορες περιοχές της Νέας Υόρκης επιστρέφουν στην κοινότητα στην οποία μεγάλωσαν, προσέρχονται, εκκλησιάζονται και την στηρίζουν με τον οβολό τους.

Διαβάστε επίσης: https://www.anamniseis.net/o-stylianos-zervoudis-ekseplikse-tin-koinotita-ton-agion-anargyron-me-ti-dorea-tou-kai-didakse/

Στιγμιότυπο από την Θεία Κοινωνία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την Θεία Κοινωνία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από πλουσιοπάροχο νηστίσιμο γεύμα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιίοτυπο από την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον ναό των Αγίων Αναργύρων στο Μανχάταν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο ιστορικός ναός των Αγίων Αναργύρων στο Μανχάταν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.