ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Σύλλογος Καστοριέων Νέας Υόρκης «Ομόνοια» και η Φιλόπτωχος Αδελφότητα Κυριών Καστοριάς την Κυριακή, 18 Ιουλίου 2021, διοργάνωσαν μια σειρά εκδηλώσεων στη μνήμη του Προφήτη Ηλία, του προστάτη των γουνοποιών.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τη Θεία Λειτουργία και την Αρτοκλασία που τελέστηκαν στον ιερό ναό του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστόουν και ολοκληρώθηκαν με την πανηγυρική εκδήλωση που έλαβε χώρα στο πνευματικό κέντρο των Καστοριέων, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το ναό.

Οι εκδηλώσεις στην μνήμη του Προφήτη Ηλία αποτελούν μια από τις καθιερωμένες εκδηλώσεις του ιστορικού συλλόγου και έλαβαν χώρα δια ζώσης μετά από δύο χρόνια λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι φετινές εκδηλώσεις διέφεραν από τις εκδηλώσεις των προηγούμενων ετών διότι οι ομογενείς είχαν μια σπάνια ευκαιρία να ακούσουν τα μαγνητοφωνημένα μηνύματα του αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, κ. Δημητρίου Σαββόπουλου, του δημάρχου Καστοριάς, κ. Ιωάννη Κορεντσίδη, του δημάρχου Άργους Ορεστικού, κ. Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου και του βουλευτή Καστοριάς Ζήση Τζηκαλάγια.

Αν και τα μηνύματά τους διέφεραν ως προ το περιεχόμενό τους, εν τούτοις είχαν πολλά κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ των οποίων και τους ύμνους για την αέναη προσφορά του ιστορικού συλλόγου και των Καστοριέων της Νέας Υόρκης στην ομογένεια και στην γενέτειρα.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστόουν, π. Γεώργιος Αναστασίου ανέπεμψε την προσευχή και μετέφερε τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου.  Αναφέρθηκε επίσης και στην ζωή και στο έργο του Προφήτη Ηλία και συνεχάρη τους Καστοριείς που για μία επί πλέον χρονιά επέλεξαν την κοινότητα του Τιμίου Σταυρού για να τελέσουν την Αρτοκλασία.

Εκτενή αναφορά έκανε και στους δεσμούς της κοινότητας με τους Καστοριείς και τόνισε ότι πολλοί εξ αυτών είναι δραστήρια μέλη, δωρητές και ευεργέτες.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο συντονιστής της εκδήλωσης Ιωάννης Μαλεγκάνος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δήμος Σιώκης και η πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδεφότητας Κυριών Καστοριάς Τούλα Καλαπούτη.

Τόσο ο κ. Σιώκης, όσο και η κ. Καλαπούτη αναφέρθηκε εκτενώς στην πλούσια και πρωτοφανή για τα δεδομένα των εθνικοτοπικών συλλόγων της Νέας Υόρκης φιλανθρωπική δράση εν μέσω πανδημίας και κάλεσαν τους συνδαιτυμόνες να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις για την 111η επέτειο της ιδρύσεως του Συλλόγου και την 100ή επέτειο της ιδρύσεως της Φιλοπτώχου Αδεφότητας Κυριών Καστοριάς.

Ο Σύλλογος Καστοριέων «Ομόνοια» όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» διείδε την κρίση της πανδημίας ως ευκαιρία και πολλαπλασίασε την φιλανθρωπική του δράση. Εξ άλλου μια αναζήτηση στην ιστοσελίδα «Αναμνήσεις» αρκεί να αποκτήσουμε μια σφαιρική εικόνα για την παραδειγματική δράση του Συλλόγου.

Από αριστερά διακρίνονται οι Τουλα Καλαπουτη, Βασίλης Ζησης, Πέτρος και Ολγα Ναναδακη. Δήμος Σιώκης και Ελένη Κούμου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Συλλόγου Καστοριέων.
Οι κυρίες της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών Καστοριάς. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Συλλόγου Καστοριέων.
Ο πρώην πρόεδρος, Παύλος Νάνος με τους συμπατριώτες του Κοσμά Ζία και Στηβ Γεωργιάδη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Συλλόγου Καστοριέων.
Στιγμιότυπο από την προσευχή που ανέπεμψε ο π. Γεώργιος Αναστασίου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Συλλόγου Καστοριέων.
Οι Καστοριείς κατά την διάρκεια του γεύματος. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Συλλόγου Καστοριέων.
Οι Καστοριείς την ώρα της προσευχής. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Συλλόγου Καστοριέων.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.