
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο ιστορικός Σύλλογος Ευρυτάνων Αμερικής «Παναγία η Προυσιώτισσα, ακολουθώντας πιστά την παράδοση τίμησε την μνήμη της προστάτιδας του και κατ΄ επέκταση της Ευρυτανίας.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου (196-10 Νοrthern Blvd., Flushing, N.Y., 11358) στον οποίο αποθησαυρίζεται η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας Προυσιώτισσας και όπως ανέφερε ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτριος ήταν η 113η διαδοχική χρονιά που οι Ευρυτάνες τίμησαν την προστάτιδά τους. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και συγκεκριμένα από της ιδρύσεως του Συλλόγου το 1912.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το βράδυ της Παρασκευής, 22ας Αυγούστου 2025 με τον Εσπερινό μετ’ Αρτοκλασίας και την περιφορά της θαυματουργού εικόνας και ολοκληρώθηκαν το Σάββατο με την Θεία Λειτουργία, που τέλεσαν ο π. Παύλος Παλαιστίδης και ο π. Αλέξανδρος Δούβρης.
Ο πρώην ιερατικός προϊστάμενος, π. Παύλος Παλαιστίδης συνεχάρη τους Ευρυτάνες για την ευλάβεια και την κατάνυξη με την οποία παρακολούθησαν τον Εσπερινό και την λιτανεία της θαυματουργού εικόνας και τους προέτρεψε να προσεύχονται καθημερινά, όχι μόνο για τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους, αλλά και για να πρυτανεύσει η ειρήνη και η ασφάλεια σε όλον τον κόσμο.
Εκτενή αναφορά έκανε στην απόφαση της Ισραηλινής κυβέρνησης για το πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και τον διωγμό που υφίστανται οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί στην περιοχή.

Αναφέρθηκε επίσης και στην ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, χαρακτήρισε τον πόλεμο μεταξύ ομόδοξων και κάλεσε τους ομογενείς να προσευχηθούν υπέρ της κατάπαυσης του πυρός και της αποκατάστασης της ειρήνης.
Μετά το πέρας του Εσπερινού ο Σύλλογος παρέθεσε δεξίωση στην κοινοτική αίθουσα.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελένη Καλογερά καλωσόρισε τους ιερείς και των προσκεκλημένων μεταξύ των οποίων την πρώην πρόεδρο του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Αθηνά Κρομμύδα και τον ευεργέτη της παιδείας και της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ Στέφανο Τσερπέλη.

Παράλληλα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τα στελέχη που εργάστηκαν άοκνα για την προετοιμασία των εκδηλώσεων και για τους χορηγούς των εκδηλώσεων.
Η γραμματέας του Συλλόγου Μαρία Τεγερίδου αναφέρθηκε στον θεσμό των υποτροφιών και μαζί με την πρόεδρο Ελένη Καλογερά απένειμαν υποτροφίες στις αποφοίτους λυκείου Katherine L. Campbell, Sophia Loizos κα ι Mary Elisabeth Pappas.
Σύλλογος Ευρυτάνων Αμερικής
Ο Σύλλογος Ευρυτάνων Αμερικής «Παναγία η Προυσιώτισσα», όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» ιδρύθηκε το 1912 και είναι ένας από τους αρχαιότερους εθνικοτοπικούς συλλόγους της Αμερικής. Είναι ενεργό μέλος της Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας, καθώς επίσης και της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και έχει διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προάσπιση και προώθηση των εθνικών μας θεμάτων.
Η προσφορά του συλλόγου στην ομογένεια, στην Εκκλησία και στην παιδεία, καθώς επίσης και στην Ευρυτανία είναι αδιάλειπτη και αέναη.












