Οδοιπορικό των «Αναμνήσεων» στα πρατήρια υγρών καυσίμων του Λονγκ Αϊλαντ (βίντεο)

Ο πίνακας των τιμών των υγρών καυσίμων του Λονγκ Αϊλαντ. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. H παγκόσμια πανδημία κορωνοϊού έχει φέρει τα πάνω κάτω στη κατανάλωση ορυκτών καυσίμων με τη χαμηλότερη προσφορά που είχαμε να δούμε πριν από δεκαετίες. Η τιμή της βενζίνης κυμαίνεται από $1,91 έως $1,69 το γαλόνι. Ο φωτογραφικός φακός των «Αναμνήσεων», σάρωσε το Λογκ Αϊλαντ από την κομητεία Nassau μέχρι το Smithtown και Sunken Meadows της κομητείας Suffolk προς αναζήτηση και πιστοποίηση του λόγου το αληθές.

Όπως εκτιμούν αναλυτές, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020 οι τιμές του αργού πετρελαίου θα υποχωρήσουν κάτω από $20 το βαρέλι. Μάλιστα αναλυτές όπως ο Johannes Benigni της JBC Energy, προειδοποιούν ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου θα μπορούσε να μειωθούν κάτω από $10 το βαρέλι καθώς η πανδημία κορωνοϊού έχει συμβάλει τα μέγιστα στη μειώσει της ζήτησης.

Ο αναγκαστικός εγκλεισμός, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, το κλείσιμο των συνόρων, οι χαμηλές επιχειρηματικές δραστηριότητες, η «κοινωνική απόσταση» και τα μέτρα που έχουν λάβει οι αρχές παγκοσμίως για να επιβραδύνουν την εξάπλωση του ιού έχουν συμβάλει στη μείωση της παγκόσμιας ζήτησης. Δεξαμενόπλοια, πλωτές δεξαμενές, έχουν αράξει στη ράδα από τις ακτές του Λόγκ Άιλαντ μέχρι τη Σιγκαπούρη, την Καραϊβική και το Λος Άντζελες.  

Η παγκόσμια αποθήκευση πετρελαίου έχει φτάσει σε κορεσμό με αναλυτές της Citi και της JBC Energy να προειδοποιούν για κίνδυνο αρνητικών ή ακόμη το φόβο να πέσουν η τιμές του αργού πετρελαίου  κάτω και από το μηδέν, πράγμα που σημαίνει ότι οι παραγωγοί θα πληρώνουν τους αγοραστές να παραλάβουν τζάμπα αργό πετρέλαιο για το λόγο πληρότητας αποθηκευτικών χώρων.

Πέρα από τα προσωρινά παράπλευρα οφέλη για τους καταναλωτές βενζίνης, με $1,69 το γαλόνι, εγκυμονεί άλλος μεγάλος κρυφός κίνδυνος στις ΗΠΑ για τους παραγωγούς υδραυλικής σχιστολιθικής ρωγμάτωσης (hydraulic fracturing ή fracking).

Εταιρείες fracking έχουν δανειστεί τεράστια ποσά δισεκατομμυρίων δολαρίων για την πανάκριβη ανάπτυξη τεχνολογίας εξόρυξης πετρελαίου με τη μέθοδο υδραυλικής ρωγμάτωσης. Προκειμένου να ισοσκελίσουν τα έξοδα εξόρυξης οι τιμές αργού πετρέλαιού θα έπρεπε να κυμαίνονται στα $50 έως $55 το βαρέλι. Με τιμές κάτω από $20 το βαρέλι οι εταιρείες fracking θα κηρύξουν πτώχευση με οδυνηρά απρόβλεπτες συνέπιες για την υπόλοιπη οικονομία και μη πληρωμή δανείων στις τράπεζες.

Αν συμπεριλάβουμε το χρέος $15.8 τρισεκατομμύρια σε στεγαστικά δάνεια, $1,5 τρισεκατομμυρίων σε φοιτητικά δάνεια, $1,2 τρισεκατομμύρια σε δάνεια αγοράς αυτοκινήτων, χρέος $1 τρισεκατομμυρίου σε πιστωτικές κάρτες τότε μπορεί να αναλογιστεί κάποιος ότι δεν είναι στραβός ο γιαλός αλλά το καράβι «Αμέρικα» αρμενίζει στραβά. Με το κερασάκι στη τούρτα του χρέους ο αόρατος ιός.

$1.69 το γαλόνι η βενζίνη σήμερα στο Λόγκ Άιλαντ. Με τη πανδημία κορωναϊού σε εξέλιξη. Με 965,435 κρούσματα και 54,556 νεκρούς στην επικράτεια εκ των οποίων 291,996 κρούσματα και 22,668 νεκρούς στη Νέα Υόρκη. Με άγνωστη τη πιθανή μετάλλαξη του ιού, την ταχύτητα μετάδοσης και τρόπου διασποράς.

Ο φόβος παραμονεύει μήπως τα αποθέματα χλωρίνης δεν χρησιμοποιηθούν για απολύμανση χώρου αλλά για «απονενοημένο διάβημα» όπως συνιστά ο ανιστόριτος, αμίμητος ένοικος του Λευκού Οίκου.

Τα δεξαμενόπλοια στην θάλασσα του Τζονς Μπιτς. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
Ο πίνακας των τιμών των υγρών καυσίμων του Λονγκ Αϊλαντ. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
Ο πίνακας των τιμών των υγρών καυσίμων του Λονγκ Αϊλαντ. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
Ο πίνακας των τιμών των υγρών καυσίμων του Λονγκ Αϊλαντ. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
Ο πίνακας των τιμών των υγρών καυσίμων του Λονγκ Αϊλαντ. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.