Nέα Υόρκη. Σε μια σεμνή και λιτή εκδήλωση ο Σύλλογος Ελληνοαμερικανίδων Γυναικών το βράδυ της Πέμπτης ανέδειξε Γυναίκα της Χρονιάς τη διακεκριμένη Ογκολόγο στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου NYU, Δρ. Στέλλα Λυμπέρη-Λατουσάκη.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Κλαμπ 3 West στο Μανχάταν, εντάχτηκε στο πλαίσιο του εορτασμού του «Μήνα των Γυναικών» και συνδυάστηκε με την απονομή υποτροφιών σε δύο νεαρές κοπέλες, που φοιτούν στο πανεπιστήμιο, την Αλέξα Βαγενά και την Λουίζα Μολοχίδη.

Την εκδήλωση προλόγισε και παρουσίασε η διακεκριμένη επιστήμονας Δρ. Πάνι Τριφύλλη, που είναι και γραμματέας του Συλλόγου. 

Η πρόεδρος του Συλλόγου Δρ. Ολγα Αλεξάκου, καλοσώρισε τους καλεσμένους και αναφέρθηκε ονομαστικά σε πολλά από τα μέλη του Συλλόγου που παρευρίσκονταν στην εκδήλωση ενω έκανε ειδική αναφορά και στον ρόλο των υποτροφιών και εξήρε το έργο και τις επιδόσεις των δύο φοιτητριών που διακρίθηκαν.

Απο αριστερά: Η Δρ. Ολγα Αλεξάκου, πρόεδρος του Συλλόγου AGAPW, η Πηνελόπη Τσίλα, η τιμώμενη Δρ. Στέλλα Λυμπέρη και η μητέρα της κ. Διονυσία Θεοφίλου. Φωτογραφία – ETA PRESS

Η Αλέξα Βαγενά, φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο Γιέιλ, έλαβε την υποτροφία που έχει την επωνυμία «Κατερίνα Ναβάμπ» για τις ανθρωπιστικές επιστήμες και η Λουίζα Μολοχίδη, φοιτήτρια στο τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος στο Σίτι Κόλετζ, έλαβε την υποτροφία με την επωνυμία «Αμαλία Κολόμπου»  για το STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Μαθηματικά).

Την παρουσίαση της Δρ. Στέλλα Λυμπέρη ανέλαβε η συναδελφός της Δρ. Εύη Γιαννάκου από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Weil-Cornell, η οποία και επεσήμανε ότι η διακεκριμένη συνάδελφος είναι απόφοιτη του MIT με πτυχίο Χημικου, που μετέπειτα φοίτησε στην ιατρική σχολή με ειδίκευση στην ογκολογία. Αποτελεί είπε, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των καθηγητών της, όχι μόνο μια ανερχόμενη ελπίδα, αλλά και ενα παράδειγμα για τις νέες γενιές που  θα ήθλενα να ακολουθήσουν τον κλάδο της.

Ιδιαίτερα συγκινημένη ήταν η Δρ. Στέλλα Λυμπέρη τόνισε ότι ως ιατρός δεν μπορεί παρά να συμπονέσει τους ασθενείς και αυτό ειναι το πιο δύσκολο κομμάτι στην δουλειά της, αφού κατά κόρον οι ασθενείς της είναι γυναίκες. Θα πρέπει, τόνισε, αυτές οι γυναίκες να ξεπεράσουν τατεράστια ψυχολογικά εμπόδια για να είναι αποτελεσματική η θεραπεία τους.

H Δρ. Στέλλα Λυμπέρη, αποδέκτης του βραβείου του Συλλόγου AGAPW. Φωτογραφία – ETA PRESS

Οι γυναίκες, συμπλήρωσε, αποδεχόμενη το βραβείο η Δρ. Λυμπέρη, έχουν ξεχωριστές αρετές και είναι πολύ καλές ιατροί, ένα πολύ δύσκολο επάγγελμα, αφού την ίδια στιγμή που κάνουν το επαγγελμα έχουν να ισορροπήσουν και πολλές άλλες ευθύνες με την οικογένεια. Αυτά τα στοιχεία σε μια γυναίκα είναι που κάνουν πολύ πιο σημαντικό τον ρόλο των οργανισμών όπως ο Σύλλογος AGAPW.

Διότι, πρόσθεσε, χρειάζεται να υποστηρίξουμε η μια την άλλη και να αναγνωρίσουμε τα προσόντα και τις επιτυχίες μας, ως γυναίκες και να στηρίξουμε ψυχολογικά τους ασθενείς.

Στο σημείο αυτό του σύντομου λόγου της, η Δρ. Στέλλα Λυμπέρη χειροκροτήθηκε έντονα απο τις κυρίες που ήταν στην αίθουσα και άφησε αυθόρμητα για λίγα δευτερόλεπτα, τα δακρυά της να κυλήσουν στο προσωπό της.

Ήταν μια ανθρώπινη στιγμή αλλά και μια ένδειξη του τεράστιου φορτίου που πρέπει, να κουβαλήσει καθημερινά στην πλάτη της μια επιστήμονας, που σκύβει τρυφερά πάνω από το κρεβάτι του πόνου για να δώσει κάποτε και να πάρει άλλοτε κουράγιο απο τις ασθενείς της.

Για τη σημασία της προσφοράς των υποτροφιών αλλά και γενικότερα της στήριξης στο έργο του Συλλόγου, μίλησε και η καλλιτέχνης κ. Αφροδίτη Ναβάμπ.

H επίσης βραβευθείσα με υποτροφία Αλεξα Βαγενά (τρίτη απο αριστερά). Δίπλα της η αδερφή της μαζί με φίλης της και την Τίφανι Αποστόλου (πρώτη απο αριστερά). Φωτογραφία – ETA PRESS

Ακολούθησε ένα σύντομο αλλά πολύ ενδιαφέρον καλλιτεχνικό πρόγραμμα με την Αννα Τσουκαλά και τον Νεκτάριο Αντωνίου στο τραγούδι που ερμήνευσαν συνθέσεις του Μάνου Χατζηδάκη και τον Γρηγόρη Ποστ στο πιάνο. Η κ. Τσουκαλά απήγγειλε και ποίημα αφιερωμένο στις γυναίκες.

Όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ενα είδος δημοπρασίας για διάφορα δώρα, όπως καλάθια με καλλυντικά, καλάθια με τρόφιμα πολυτελείας και άλλα γυναικεία είδη.

Μεταξύ άλλων στην εκδήλωση έδωσαν το παρών τους πολλοί εκπρόσωποι του ιατρικού κλάδου, όπως ο πρώην πρόεδρος του ιατρικού Συλλόγου Δρ. Γιώργος Λιακέας, η Δρ. Λορέιν Χρυσομάλλη, ο Εμπορικός Ακόλουθος κ. Γιώργος Μιχαηλίδης και απο το Γραφείο Τύπου της Νέας Υόρκης η κ. Δόρα Τρογάδη, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας κ. Δημήτρης Μολοχίδης, η διευθύντρια του ΝΥ Greek Film Festival γνωστή ηθοποιός κ. Μαρία Τζομπανάκη, η κ. Πηνελόπη Τσίλα και άλλοι ομογενείς.

Aπο αριστερά: η Ολγα Αλεξάκου, πρόεδρος, η κ. Ειρήνη Σαρρή, η κ. Πηνελόπη Τσίλα και η Δρ. Πάνι Τριφύλλη, γραμματέας. Φωτογραφία – ETA PRESS
H κ. Αναστασία Μολοχίδη, η βραβευθείσα με υποτροφία Λουίζα Μολοχίδη και ο κ. Δημήτρης Μολοχίδης, πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας. Φωτογραφία – ETA PRESS
H ηθοποιός Αννα Τσουκαλά με τον πιανιστα Γρηγόρη Πόστ. Φωτογραφία – ETA PRESS
O τενόρος Νεκτάριος Αντωνίου ερμήνευσε συνθέσεις του Μάνου Χατζηδάκη με την συνοδεία στο πιάνο του Γρηγόρη Ποστ. Φωτογραφία – ETA PRESS
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.