ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στους Απόστολους της Ελληνικής Επανάστασης Ρήγα Φεραίο και Αδαμάντιο Κοραή καθώς επίσης και στους φιλέλληνες ήταν αφιερωμένη η καθιερωμένη εκδήλωση για την 198η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας του Ροταριανού Ομίλου της Νέας Υόρκης η οποία διοργανώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, 28ης Μαρτίου 2019 στο φημισμένο «The Penn Club of New York» στο Μανχάταν.

Η εκδήλωση κατά κοινή ομολογία ήταν άρτια οργανωμένη και ο πρόεδρος του Ροταριανού της Νέας Υόρκης Ομίλου Theodore Perednia συνεχάρη τον ομογενή αντιπρόεδρο Χάρη Πατερουλάκη, το Νίκο Μπάρδη και τη Σπυριδούλα Τσουκαλά για τις άοκνες προσπάθειες για τη διοργάνωση της εκδήλωσης.

Ο πρόεδρος αναφέρθηκε στην προσφορά της Αρχαίας Ελλάδας στο σύγχρονο κόσμο και εστίασε την προσοχή του στην προσφορά του Ροταριανού Ομίλου.

[su_youtube_advanced url=”https://www.youtube.com/watch?v=Qbl56RRkUD4&feature=youtu.be” width= https=”yes”]

Ο κ. Πατερουλάκης καλωσόρισε τους συνδαιτυμόνες και έκανε ιδιαίτερη μνεία στην παρουσία του πρώην πρόεδρου και πρώην πρόβοστ του Κολεγίου του Κουίνς, Δρα Ευάγγελου Γκύζη, της τέως διευθύντριας του ΕΟΤ Αμερικής και Καναδά, Γρηγορίας Καματερού, του πρώην προέδρου του 25ου Τμήματος της ΑΧΕΠΑ, Αργύρη Αργειτάκου, του προέδρου της Ιονίου Πολιτιστικής Ομοσπονδίας Νίκου Μπάρδη, του διευθυντή του Εμπορικού Γραφείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Γιώργου Μιχαηλίδη και της διευθύντριας του Ελληνικού Τμήματος του Ρόναλντ ΜακΝτόναλντ Χάουζ Σπυριδούλας Κατέχη.

Ο κ. Πατερουλάκης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και για την υποστήριξη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου και του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνου Κούτρα που λόγω της επίσκεψης του Υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη δεν μπόρεσαν να παραστούν.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Δρα Χρήστου Ιωαννίδη.

Στη συνέχεια παρουσίασε τον κεντρικό ομιλητή, Δρα Χρήστο Ιωαννίδη, που από το 2003 μέχρι και σήμερα είναι διευθυντής του Κέντρου Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών του Κολλεγίου του Κουίνς.

Ο Δρ. Ιωαννίδης εξέφρασε τη θλίψη του για τον πρόσφατο θάνατο του καθηγητή Σπύρου Βρυώνη και εστίασε την προσοχή του στην προσφορά του στις ελληνικές σπουδές και στην καταγραφή της ιστορίας και με έκδηλη τη συγκίνηση τόνισε ότι αφιερώνει την ομιλία του στο επιφανή αυτό άνδρα και στο μεγάλο Δάσκαλό.  

Η ομιλία του καθηγητή εστιάστηκε  στη ζωή και στο έργο του Ρήγα Φεραίου και του Αδαμάντιου Κοραή και μέσω διαφανειών και ιστορικών δεδομένων απέδειξε γιατί τους αποκαλούμε Αποστόλους της Ελληνικής Επαναστάσεως.

Εκτενή αναφορά έκανε στις επιρροές των δύο ανδρών και τόνισε ότι επηρεάστηκαν από την ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας, καθώς επίσης τη Γαλλική και την Αμερικανική Επανάσταση.

Από αριστερά οι Χάρης Πατερουλάκης, Δρ. Χρήστος Ιωαννίδης και Theodore Perednia.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε εκτενώς και στην αλληλογραφία του Αδαμαντίου Κοραή με τον πρόεδρο Τόμας Τζέφερσον και το ρόλο των φιλελλήνων στην ελληνική επανάσταση.

Ο πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Theodore Perednia  και ο Χάρης Πατερουλάκης απένειμαν τιμητικές διακρίσεις στον καθηγητή, Δρα Χρήστο Ιωαννίδη, καθώς επίσης και στον πρώην πρόεδρος του Ομίλου Richard H. Martin.

O κ. Martin, ο οποίος είναι διευθυντής ανάπτυξης του Ρόναλντ ΜακΝτόναλντ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την τιμή και εστίασε την προσοχή του στο έργο και του προσφορά του φιλανθρωπικού οργανισμού.

Η εκδήλωση συνέπεσε με την κυκλοφορία του νέου βιβλίου του καθηγητή Χρήστου Ιωαννίδη με τίτλο “Cyprus Under British Colonial Rule – Culture, Politics, and the Movement toward Union with Greece, 1878-1954”

Από αριστερά οι Δρ. Χρήστος Ιωαννίδης, Γρηγορία Καματερού, Χάρης Πατερουλάκης και Γιώργος Μιχαηλίδης.
Από αριστερά οι Χάρης Πατερουλάκης, Richard H. Martin και Theodore Perednia.
Στο κέντρο ο Αργύρης Αργιετάκος, η Ευαγγελία Πλάκα και η Σπυριδούλα Τσουκαλά.
Στο βήμα ο Χάρης Πατερουλάκης.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.