ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενδιαφέρουσα και άκρως διδακτική ήταν ομιλία του ομογενή προέδρου του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, Δρος Τόμας (Αθανάσιου) Κατσουλέα (Dr. Thomas Katsouleas), η οποία έλαβε χώρα το βράδυ της Δευτέρας 18 Νοεμβρίου 2019 στα γραφεία της δικηγορικής εταιρείας «Norton Rose Fulbright» στο Μανχάταν.

Η ομιλία του με τίτλο «Εκπαίδευση. Το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ και η υπερηφάνεια του Έλληνα» (Education, The University of Connecticut / UConn and the Pride of being Greek), διοργανώθηκε από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο της Νέας Υόρκης και ήταν η πρώτη ομιλία σε ομογενειακό κοινό του Προέδρου Κατσουλέα με την ορκωμοσία και την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου της Νέας Υόρκης Μάρκος Δρακωτός στην εναρκτήρια ομιλία αναφέρθηκε στα διδακτικά προγράμματα του Επιμελητήριου και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τον Δρ. Κατσουλέα, που παρά το βεβαρημένο πρόγραμμά του δέχτηκε την πρόσκληση και είναι μαζί μας απόψε.

Αναφερόμενος στον Δρ. Κατσουλέα επεσήμανε ότι είναι ο πρώτος ελληνικής καταγωγής πρόεδρος του πολιτειακού πανεπιστημίου του Κονέκτικατ.

«Ο Δρ Κατσουλέας ειδικεύεται στην επιστήμη του πλάσματος. Η λέξη ‘πλάσμα’ στα αρχαία ελληνικά σημαίνει, «μορφοποιήσιμη ουσία». Συγχαίρουμε τον κ. Κατσουλέα για την επαγγελματική του πορεία και τα επιτεύγματά του και του ευχόμαστε επιτυχίες», επεσήμανε ο κ. Δρακωτός εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη για όσους συνεργάστηκαν για την άψογη διοργάνωση και επιτυχία της εκδήλωσης.

Στη συνέχεια παρουσίασε την Αλεξάνδρα Μητσάκη, ο οποία αν και επίσημα θα αναλάβει τα καθήκοντά της ως εκτελεστικής διευθύντριας την 1η Δεκεμβρίου 2019, εν τούτοις προσέφερε τι υπηρεσίες της και στη διοργάνωση της εκδήλωσης.

Από αριστερά διακρίνονται οι Μιχάλης Θεοδωρομπεάκος, Αλεξάνδρα Μητσάκη, Ευτυχία Πυλαρινού – Piper, Μάρκος Δρακωτός (πρόεδρος), Βασίλης Βούλτσος και Δρ. Τόμας Κατσουλέας και Χάρης Θεοχάρης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου Μπράιαν Ότις (Brian Otis) ο οποίος κλήθηκε να παρουσιάσει τον ομιλητή εστίασε την προσοχή του στα οράματα του Δρ. Κατσουλέα για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου.

Ο Δρ. Κατσουλέας αναφέρθηκε στην ιστορία της οικογένειάς του και κυρίως του θείου του Αθανασίου Κατσουλέα που ήρθε το 1902 στο «Ελις Αϊλαντ το νησί των δακρύων και των ονείρων και αποκάλυψε ότι ο πατέρας του για να διαιωνίσει το όνομά του ονόμασε τον ίδιο Αθανάσιο.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα παιδικά του χρόνια και στα προσκυνηματικά ταξίδια στη Μάνη και στο Καρδαμύλι και αποκάλυψε ότι σε ηλικία 13 και 14 ετών συμμετείχε στους κολυμβητικούς αγώνες.

Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανού Εμπορικού Επιμελητηρίου Μάρκος Δρακωτός. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Είμαι πράγματι υπερήφανος που είμαι ο πρώτος Ελληνοαμερικανός πρόεδρος του Πανεπιστήμιου του Κονέκτικατ στο οποίο διαπρέπουν πολλοί ομογενείς καθηγητές και στο οποίο υπάρχει το Κέντρο Ελληνικής Παιδείας, το αμφιθέατρο και ο Ελληνορθόδοξος Ναός των Τριών Ιεραρχών», επεσήμανε ο Δρ. Κατσουλέας.

Αναφερόμενος στο έργο του Κέντρου Ελληνικής Παιδείας επεσήμανε ότι διοργανώνει ποικίλα προγράμματα, ότι αριθμεί 150 φοιτητές και τόνισε ότι εν όψει των 2.500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ θα γίνει επίκεντρο ποικίλων εκδηλώσεων γι αυτές τις επετείους.

Αναφερόμενος στο Πανεπιστήμιο, του οποίου ανέλαβε πρόσφατα τα ηνία, επεσήμανε ότι είναι ένα από τα ταχέως αναπτυσσόμενα δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα στη χώρα».

Στο βήμα ο αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ Μπράιαν Ότις. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Οσον αφορά τη διαφορά μεταξύ του Πανεπιστημίου, του οποίου ηγείται και του Πανεπιστημίου Γέιλ που συμπεριλαμβάνεται στα καλύτερα ιδιωτικά επεσήμανε ότι το Πανεπιστήμιό του δεν υπερέχει μόνο ως προς τον αριθμό των μαθητών, αλλά και ως προς τον αριθμό των αποφοίτων που παραμένουν και απασχολούνται με εργασία στην πολιτεία του Κονέκτικατ.

«Ένα καλό δημόσιο πανεπιστήμιο είναι σημαντικό να παράγει περιζήτητους επαγγελματίες αλλά ένα σπουδαίο πανεπιστήμιο καλλιεργεί το μυαλό και το πνεύμα των φοιτητών – και όχι μόνο των φοιτητών του αλλά και της κοινότητας και της πολιτείας μέσα στην οποία βρίσκεται», επεσήμανε ο Δρ. Κατσουλέας.

Αναφερόμενος στους στόχους της προεδρίας επεσήμανε ότι μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται η μετατροπή του Πανεπιστημίου σε ένα ερευνητικό πανεπιστήμιο και ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα προετοιμάσουν και θα αναγγείλουν τα φιλόδοξα στρατηγικά σχέδια και τα στάδια υλοποίησής τους.

Στο βήμα ο αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ Μπράιαν Ότις. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εναλλαγή των γενεών επεσήμανε ότι σήμερα οι φοιτητές είναι πολύ πιο προετοιμασμένοι από ό,τι στην δική του εποχή και ότι έχουν περισσότερα εργαλεία και μέσα τα οποία παρέχει το διαδίκτυο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Η σημερινή γενιά των φοιτητών μπορεί να χαρακτηριστεί ως γενιά των έξυπνων τηλεφώνων (iPhone generation)», επεσήμανε ο Δρ. Κατσουλέας.

Μετά την ομιλία απάντησε σε ερωτήσεις του ακροατηρίου σχετικά με τις ιδιαιτερότητες του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ καθώς επίσης και με την Φυσική Πλάσματος που ως γνωστόν εστιάστηκε το ερευνητικό έργο του Δρ. Κατσουλέα και στις εφαρμογές τους στην Ιατρική.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.