Ο πρόεδρος Μπάιντεν ακύρωσε τις καταδίκες σε ομοσπονδιακό επίπεδο για κατοχή κάνναβης

0
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν / Φωτογραφία: AP Photo/Alex Brandon

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι ακύρωσε όλες τις ομοσπονδιακές καταδίκες για απλή κατοχή κάνναβης.

«Κανείς δεν θα πρέπει να φυλακίζεται επειδή απλώς κατανάλωσε ή είχε στην κατοχή του κάνναβη», εκτίμησε ο Μπάιντεν ζητώντας από τους κυβερνήτες των πολιτειών να ακολουθήσουν το παράδειγμά του και να δώσουν χάρη σε όσους έχουν καταδικαστεί απλώς για κατοχή κάνναβης.

Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τις δικαστικές και υγειονομικές αρχές να επανεξετάσουν τις ποινές που συνδέονται με τη μαριχουάνα, την ώρα που εξαπλώνεται στις ΗΠΑ το κίνημα για τη νομιμοποίησή της. Ωστόσο ο Μπάιντεν υπογράμμισε τη σημασία να συνεχιστεί η μάχη κατά της διακίνησης και της πώλησης κάνναβης στους ανήλικους.

Τα νέα αυτά μέτρα έχουν στόχο να γίνουν αλλαγές στο ποινικό σύστημα, το οποίο έβαζε στο στόχαστρο δυσανάλογα τις μειονότητες, εξήγησε ο ίδιος.

«Η διαγραφή του ποινικού μητρώου ανθρώπων που έχουν καταδικαστεί για κατοχή ναρκωτικών είναι ένα ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης», σχολίασε η βουλευτής Πραμόλα Τζαϊαπάλ.

«Είναι μια νίκη της ισότητας, της δικαιοσύνης και της λύτρωσης», επεσήμανε η Σίνθια Ρόουζμπερι υπεύθυνη της οργάνωσης ACLU. «Αυτό σημαίνει ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν μία δεύτερη ευκαιρία, αντί να τιμωρούνται για πάντα για πράξεις που πλέον είναι νόμιμες ή έχουν αποποινικοποιηθεί σε περισσότερες από τις μισές πολιτείες» των ΗΠΑ, πρόσθεσε.

Επικίνδυνα ναρκωτικά

Η ανακοίνωση του Μπάιντεν έγινε ένα μήνα πριν τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες οι Δημοκρατικοί ενδέχεται να χάσουν τον έλεγχο τουλάχιστον του ενός σώματος του κοινοβουλίου.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τομ Κότον επέκρινε «μια απελπισμένη απόπειρα να εκτραπεί η προσοχή από μια κακή ηγεσία».

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε στις αρχές Απριλίου νομοσχέδιο, το οποίο είχαν συντάξει βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος και έχει στόχο να αφαιρεθεί η κάνναβη από τον ομοσπονδιακό κατάλογο με τα επικίνδυνα ναρκωτικά. Το νομοσχέδιο δεν έχει υιοθετηθεί ακόμη από τη Γερουσία.

Δεκαεννέα πολιτείες σε σύνολο 50 στις ΗΠΑ, όπως και η πρωτεύουσα Ουάσινγκτον, έχουν ήδη νομιμοποιήσει τη χρήση κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς για τους ενήλικες. Στις περισσότερες πολιτείες επιτρέπεται η χρήση της για ιατρικούς λόγους.

Μόνο μερικές υπερσυντηρητικές πολιτείες, όπως το Άινταχο, το Γουαϊόμινγκ και η Νεμπράσκα, εξακολουθούν να αντιστέκονται.

Ωστόσο, περιέργως, η μαριχουάνα παραμένει παράνομη σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Η ανακοίνωση του Μπάιντεν αποτελεί ένα βήμα προς την αναθεώρηση της πολιτικής αυτής.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η κατανάλωση μαριχουάνας μεταξύ των νέων Αμερικανών έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ πέρυσι. Για τον λόγο αυτό η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου ερμηνεύθηκε ως μια κίνηση προς τους νέους ψηφοφόρους.

Στο σύνολό του ο αμερικανικός πληθυσμός τάσσεται σε μεγάλο ποσοστό υπέρ της νομιμοποίησης της κάνναβης.

Βάσει έρευνας που διενεργήθηκε από το Pew Research Center πέρυσι, το 91% των ενηλίκων πιστεύει ότι η μαριχουάνα θα πρέπει να είναι νόμιμη τόσο για ιατρική χρήση όσο και για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Οι νόμιμες πωλήσεις κάνναβης στις ΗΠΑ πέρυσι κυμάνθηκαν γύρω στα 25 δισεκ. δολάρια και όλοι οι ειδικοί προβλέπουν γρήγορη ανάπτυξη του κλάδου τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: ΠΕ – ΜΠΕ.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.