ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο ιστορικός Σύλλογος «Κοραής» Νέας Υόρκης το οικονομικό έτος 2021-2022 προέβη σε δωρεές άνω των εβδομήντα επτά χιλιάδων δολαρίων σε διάφορα εκπαιδευτικά, ευαγή και πολιτιστικά ιδρύματα στην ομογένεια και στην Χίο και με τις δωρεές αυτές διατηρεί για μια ακόμη χρονιά την πρώτη θέση μεταξύ των εθνικοτοπικών φορέων όχι μόνο της τριπολιτειακής περιοχής της Νέας Υόρκης, αλλά και της ίδιας της Αμερικής ως προς την φιλανθρωπία.

Το εν λόγω έτος είναι σημαδιακό διότι ο Παγχιακός Σύλλογος γιόρτασε την 110η επέτειο της ιδρύσεώς του και το πιο σημαντικό έβαλε ψηλότερα τον πήχη για το οικονομικό έτος 2022-2023. Έθεσαν ως στόχο τις $100.000 παρέχοντας για μια ακόμη χρονιά την μερίδα του λέοντος στην παιδεία.

Συγκεκριμένα θα προσφέρουν $30.000 στο Ελληνικό Σχολείο της κοινότητας της Αναστάσεως στο Μπρούκβιλ του Λονγκ Άϊλαντ και θα διαλαλήσουν σε όλους τους τόνους ότι η νέα γενιά των ηγετών παραμένει πιστή στα οράματα των πρωτεργατών και των γονέων τους που για τρεις περίπου δεκαετίες συν τοις άλλοις προσφέρουν κατά μέσον όρο $30.000 ετησίως στα Ημερήσια και Απογευματινά Σχολεία της Μητροπολιτικής Περιοχής της Νέας Υόρκης.

Ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής Δημήτριος και ο πρώην πρόεδρος και νυν γενικός γραμματέας του ιστορικού Παγχιακού Συλλόγου “Κοραής” Νέας Υόρκης” κάπτεν Στέλιος Τάτσης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Και δεν παραμένουν πιστοί μόνο στα οράματα των ιδρυτών και πρωτεργατών, αλλά τιμούν και την ανώτατη τιμητική διάκριση που τους απένειμε το 1992 η Ακαδημία Αθηνών. Πρόκειται για τον Έπαινον που της απονεμήθηκε σε ένδειξη αναγνώρισης του εκπαιδευτικού και φιλανθρωπικού της έργο.

111η Επέτειος

Η ηγεσία του Συλλόγου με επικεφαλής τον Παναγιώτη Γεραζούνη ετοιμάζεται να εορτάσει την 111η επέτειο της ιδρύσεώς της κατά την διάρκεια του επισήμου δείπνου που θα παρατεθεί, το βράδυ του Σαββάτου, της 14ης Ιανουαρίου 2023 στο πολυτελέστατο «Leonard’s Pallazio» στην διεύθυνση 555 Northern Blvd, Great Neck, NY 11021.

Η απόφασή τους να βραβεύσουν τον πρώην πρόεδρο και νυν γενικό γραμματέα, καπετάν Στέλιο Τάτση για την 50ετή ανιδιοτελή προσφορά στον Σύλλογο και στην ομογένεια έχει προκαλέσει τον ενθουσιασμό των στελεχών, των μελών και των φίλων, διότι ο Στέλιος υπηρέτησε τον Σύλλογο με το ίδιο πάθος που τον υπηρέτησε την δεκαετία του ’70 με την ιδιότητα του προέδρου, όσο και με του Γενικού Γραμματέα και άλλων αξιωμάτων.

Ο οικονομικός απολογισμός.

Ο τιμώμενος δίδαξε και συνεχίζει να διδάσκει με την προσφορά του και κυρίως με το πάθος του για να παραδώσουν την σκυτάλη στη νέα γενιά. Με την προσφορά του και την στάση ζωής δίδαξε και συνεχίζει να διδάσκει ότι πρέπει να είμαστε στο «Εμείς», που έλεγε και ο στρατηγός Μακρυγιάννης, για να κάνουμε χωριό.

Ευχαριστήρια επιστολή

Η ευχαριστήρια επιστολή του τιμώμενου προς τον πρόεδρο Παναγιώτη Γεραζούνη ήταν διδακτική και συγκινητική και την παραθέτουμε ατόφια, καθώς αν μη τι άλλο τεκμηριώνει όσα προαναφέραμε:

«Ήταν παρά πολύ ωραία και σπουδαία η χθεσινή συνεδρίαση, κ. Πήτερ, με κύριο Θέμα την απονομή τιμητικής διάκρισης προς το πρόσωπό μου. Γενικά ήταν εξαιρετική, εντυπωσιακός ήταν ο οικονομικός απολογισμός, σαφής, λεπτομερής, διαφανής σε σημείο που δεν αφήνει ίχνος αμφιβολίας και με πλούσιο παραστατικό του έργου μας, μια τεράστια αγκαλιά κοινωνικής αλληλεγγύης , με ενίσχυση στα Ελληνικά ομογενειακά σχολεία (το επόμενο σχολείο θα είναι το σχολείο της Αναστάσεως στο BROOKVILLE  L.I. με το ποσόν των $30,000.00), με υποτροφίες για μαθητές που τελειώνουν το Λύκειον και πηγαίνουν σε πανεπιστήμιο, (περίπου $20,000.00) και επί πλέον το φιλανθρωπικό έργο.

Ήδη ένα από τα πιο σπουδαία και σοβαρά ιδρύματα της Χίου, το Γηροκομείον «Ζωρζής Γ. Μιχαληνός ενισχύθηκε με 24 κλιματιστικά και ένα επαγγελματικό πλυντήριο ρούχων, συνολικής αξίας $25,000.00 και πλείστες άλλες δωρεές με μικρότερα ποσά.

Καταλαβαίνω πως ο δρόμος προς την κορυφή είναι μακρύς και δύσκολος, όπως το πλοίο του Οδυσσέα προς την Ιθάκη, με την διαφορά πως το πλοίο του Οδυσσέα είχε μεν στόχο αλλά δεν είχε όνομα, ενώ το δικό μας και στόχους έχει και όνομα, ονομάζεται «Παγχιακός Κοραής» και ό,τι έχει πετύχει και έχει προσφέρει διαχρονικά κατά την διαδρομή των 110 ετών, επετεύχθη από τον μόχθο, την εργασία την πρόνοια και την αγάπη όλων αυτών που τον υπηρέτησαν και τον υπηρετούν μέχρι σήμερα.

Θα πρέπει να τονίσω πως δεν λάβαμε καμίαν δωρεάν από κανέναν και αυτό είναι σημαντικό και μεγάλης ιδιαιτερότητας γιατί αποδεικνύει ότι ο Κοραής ήταν πάντοτε μια Κυψέλη με μέλισσες που πέταγαν από άνθος σε άνθος, μάζευαν την γύρη και την μετέτρεπαν σε μέλι με ωραία γεύση και σπουδαία θρέψη…. Κηφήνες, ευτυχώς, δεν εδραιώθηκαν ποτέ, αν και περιστασιακά παρουσιαζόταν κάποιος, απομακρυνόταν αμέσως από τις μέλισσες.

Το ταξίδι προς την 14ην Ιανουαρίου του 2023 θα γίνει πολύ ευκολότερο, ελπιδοφόρο και προσοδοφόρο, όταν συμμετέχουμε όλοι μας – ο καθένας να εργαστεί ανάλογα με τις δυνάμεις του – η γεύση της επιτυχίας θα είναι για όλους η ίδια. Ο καθένας μας θα πρέπει να καταλάβει πως ο στόχος μας δεν είναι αποκλειστικά αυτή καθ’ εαυτή  η τιμητική διάκριση προς το πρόσωπο του Στέλιου Τάτση αλλά το όνομα και το έργο, η πολυδιάστατη προσφορά του Ογκόλιθου της κοινωνικής προσφοράς, που ονομάζεται Παγχιακός Σύλλογος «Κοραής» Νέας Υόρκης.

Η προσφορά σας με την συμμετοχή σας στο αναμνηστικό βιβλίο που θα εκδοθεί προς τιμήν του τιμωμένου και η παρουσία σας στην μεγάλη αυτή εκδήλωση της 14ης Ιανουαρίου του 2023 θα είναι μία ψήφος εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του τιμώμενου αφενός, αλλά και μοχλός αναγνώρισης και ενίσχυσης της κοινωνικής προσφοράς του Παγχιακού Κοραή Νέας Υόρκης, τον οποίον υπηρέτησα και υπηρετώ με αγάπη για περισσότερα από 50 χρόνια σε όλες τις βαθμίδες.

Η παρουσία του Ματθαίου Μυρώνη στην χθεσινή συνεδρίαση, είναι ελπιδοφόρα, διότι η συμμετοχή  των νέων είναι δυνατό μήνυμα αισιοδοξίας προς την συνέχεια και γιατί όχι προς την κατάκτηση και του κύκλου της δεύτερης εκατονταετηρίδας.
Σας περιμένουμε όλους το βράδυ της 14ης Ιανουαρίου  στο πολυτελέστατο κέντρο «Leonard’s  Of Great Neck».
Στέλιος Τάτσης

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.