ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ. (https://neoskosmos.com/) Ο ομογενής από τη Μελβούρνη και βετεράνος του στρατού Πίτερ Αδάμης δημιούργησε ένα πρωτότυπο μνημείο αφιερωμένο στις στρατιωτικές δυνάμεις των Ελλήνων και των Anzac που πολέμησαν κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στη γενέτειρά του, την Πελλάνα Λακωνίας, στην Πελοπόννησο.

Ο κ. Αδάμης είπε στον «Νέο Κόσμο» ότι οι Κήποι Ελλήνων και ANZAC (Hellenic Anzac (HANZAC) Gardens) θα θυμίζουν πάντα τη θυσία των πολεμιστών του Ελληνικού στρατού και των συμμάχων τους από τον Αυστραλιανό και το στρατό της Νέας Ζηλανδίας (ANZAC) που έπεσαν μαχόμενοι στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Είπε ότι οι εργασίες ανέγερσης του μνημείου διήρκησαν τέσσερις μήνες και ότι υπάρχουν σχέδια για περαιτέρω εργασίες στον χώρο.

Οι Ελληνικοί Κήποι ANZAC ιδρύθηκαν πρόσφατα από τον ομογενή Πίτερ Αδάμη στην Πελλάνα Λακωνίας. Φώτο: Supplied

Ο κ. Αδάμης γεννήθηκε στην Πελλάνα, η οποία αναφέρεται και ως τόπος γέννησης της Ελένης της Τροίας.Advertisement

Το μνημείο παραλληλίζει την ηρωική αντίσταση των Ελλήνων εναντίον των Περσών το 480 π.Χ. με τη δράση των συμμαχικών οπισθοφυλακών στις Θερμοπύλες το 1941.

Ο κ. Αδάμης είπε ότι ο σχεδιασμός του μνημείο στην Πελλάνα έγινε με βάση ελληνικούς και ANZAC συμβολισμούς, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη σημαντική συμβολή εκπροσώπων της ομογένειας, μεταξύ των οποίων οι Μαρία Βαμβακινού, Βασίλης Παπαστεργιάδης και Πέτρος Ιασωνίδης, οι οποίοι με τις δωρεές τους έκαναν πραγματικότητα την ανέγερση του μνημείου.

«Το μνημείο είναι ένα έργο σε εξέλιξη υπό την έννοια ότι όλες οι δυνάμεις των ANZAC που έπεσαν στο πεδίο της μάχης θα χαραχθούν σε μάρμαρο. Ακόμη, ένας χώρος για τις οικογένειες προετοιμάζεται στο πίσω μέρος του μνημείου.

Προγραμματίζεται ένας μαραθώνιος και περιηγήσεις για τουρίστες από όλο τον κόσμο, καθώς είναι το μοναδικό στο είδος του», κατέληξε ο κ. Αδάμης.

Πηγή: https://neoskosmos.com/

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.