ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η εορτή του της Αποτομής της Κεφαλής του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή είναι μια από τις πιο μεγάλες θρησκευτικές εορτές του Αυγούστου και για πρώτη φορά φέτος, εορτάστηκε με ιδιαίτερα πανηγυρικό τρόπο και στον μικρό, αλλά ιστορικό ναό του Αγίου Ιωάννη στους 17 δρόμους του Μανχάταν.

Ειδικά, στην διάρκεια του εσπερινού, στον οποίο παρευρέθηκαν οι «Αναμνήσεις», μαζί με ικανό αριθμό ομογενών αλλά και αρκετών ενοριτών.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ναζιανζού, εκπροσώπησε φέτος τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο και από νωρίς το Σάββατο, υπήρχε μια κινητοποίηση στο ναό, έτσι ώστε όλα να είναι έτοιμα πριν από την άφιξη του Επισκόπου.

Τον Επίσκοπο Αθηναγόρα υποδέχθηκαν στην είσοδο του ναού η Προέδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου κ. Θεοδώρα Κρίστ και ο ιερατικώς προϊστάμενος π. Ιωαννίκιος Γρηγοριάδης.

Ο Επίσκοπος Ναζιανζού μοίρασε τον άρτο μετά τον εσπερινό στους πιστούς. Φωτογραφία: ETA PRESS

Στην διάρκεια του Εσπερινού επικράτησε ατμόσφαιρα κατάνυξης ενώ τελέσθηκε και αρτοκλασία.

Καλωσορίζοντας τον Επίσκοπο Αθηναγόρα, ο Ιερομόναχος π. Ιωαννίκιος, αναφέρθηκε στην ιερατική του πορεία, που μεταξύ άλλων συμπεριέλαβε την μετάβασή του από εφημέριο του ναού της Θεολογικής Σχολής της Βοστώνης (όταν ήρθε στις ΗΠΑ) στην εκλογή του σε Επίσκοπο του Οικουμενικού Θρόνου και την σημερινή του ιδιότητα του Αρχιγραμματέα της Επαρχιακής Συνόδου και τα καθήκοντα του Διευθυντή της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης της Αρχιεπισκοπής.

Η παρουσία του, επεσήμανε ο π. Ιωαννίκιος,  μας τιμά ιδιαίτερα.

Μαζί με τον Ιερομόναχο π. Ιωαννίκειο, συμπροσευχήθηκαν ο π. Γεδεών Βαρύτιμος, ο π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος, πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου και ο π. Χρήστος Παππάς, απο το Φέρβιου της Νέας  Ιερσέης.

Ο Επίσκοπος Ναζιανζού κ. Αθηναγόρας στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Ιωάννη.

Τον ονομάζουμε, είπε, Πρόδρομο γιατί προετοίμασε τον ερχομό του Κυρίου. Άφησε, πρόσθεσε, τα πάντα για να γίνει ο προφήτης του Κυρίου.

Μετά τον εσπερινό προσφέρθηκε πλούσιο δείπνο σε όλους τους πιστούς και τους ενορίτες. Φωτογραφία: ETA PRESS

Ήταν, συμπλήρωσε, η φωνή μέσα στην έρημο που καλούσε τους ανθρώπους σε μετάνοια, για να βάλουν μυαλό. «Να καταλάβουν οι άνθρωποι, διότι το μήνυμα του Τιμίου Προδρόμου, είναι διαχρονικό».

Ο κ. Αθηναγόρας επεσήμανε, ότι αρκεί να επιστρέψουμε κοντά στον Κύριο και να τον δούμε ως Σωτήρα μας. Έτσι, θα εκλείψει το στρες και το άγχος, τόνισε ο κ. Αθηναγόρας.

Ο Επίσκοπος Αθηναγόρας απευθυνόμενος στα στελέχη της Κοινότητας ευχαρίστησε θερμά αλλά και όσους αγωνίζονται ώστε αυτή η Εκκλησία στην καρδιά της Νέας Υόρκης να συνεχίσει να υπάρχει.

Ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, που βρίσκεται στους ανατολικούς 17 δρόμους στο Μανχάταν. Φωτογραφία: ETA PRESS.

Μετά τον εσπερινό, κλήρος και πιστοί παρακάθησαν σε δείπνο που ετοίμασαν οι εθελοντές της Κοινότητας και σε όλους έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η όμορφα διακοσμημένη αίθουσα, που με τον κατάλληλο φωτισμό, από δεκάδες μικρά κεριά, παρέπεμπε σε καλοκαιρινή σύναξη σε κάποιο ελληνικό νησί.

Ήταν μια απόδειξη ότι ακόμα και στις μικρές κοινότητες δεν λείπει η φαντασία, η αγάπη και η αφοσίωση.

Ο Επίσκοπος Αθηναγόρας χοροστάτησε και ιερούργησε το πρωί της Κυριακής 29 Αυγούστου, κυριώνυμης ημέρας της Αποτομής της Κεφαλής του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, στην Θεία Λειτουργία.

-Advertisement-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.