ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πανομογενειακό  χαρακτήρα είχε η ετήσια εκδήλωση του Συλλόγου Αμοργού και νήσων Δονούσα, Σχοινούσα, Ηράκλεια και Κουφονήσια, η οποία έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου, 2 Νοεμβρίου 2019, στο ομογενειακό κέντρο εκδηλώσεων «Terrace on the Park” στο Φλάσινγκ.

Πρόκειται για την ετήσια χοροεσπερίδα, η οποία ήταν αφιερωμένη στον τέως πρόεδρο του Συλλόγου, στον ευπατρίδη, επιχειρηματία και φιλάνθρωπο Νίκο Γαβαλά, τον οποίο η νυν ηγεσία αποφάσισε να τον ανακηρύξει επίτιμο πρόεδρο του Συλλόγου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος, ο Επίσκοπος Ευκαρπίας, κ. Ιερόθεος, ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής του Λυκείου Φώτιος Παπαμιχαήλ και ο επίτιμος πρόεδρος Νίκος Ανδριώτης , ο πρόεδρος της κοινότητας Εμμανουήλ Δρίτσας, ο α’ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Πέτρος Γαλάτουλας, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, Νίκος Παφίτης, ο πρόεδρος της Ιονίου Πολιτιστικής Ομοσπονδίας Νίκος Μπάρδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων της Αστόριας, Γεώργιος Αλεξίου, καθώς επίσης και εκπρόσωποι άλλων ομογενειακών φορέων και ευαγών ιδρυμάτων που ευεργετήθηκαν από τη γενναιοδωρία του κ. Γαβαλά.

Παραβρέθηκαν επίσης και οι Σεβαστή και Λουκία Συνοδινού, οι οποίες εκπροσώπησαν τον π. Θωμά Συνοδινό και εξέπληξαν το ακροατήριο με το μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του πατέρα τους, το οποίο πρόβαλε με μοναδικό τρόπο την προσφορά του Νίκου Γαβαλά στην Αμοργό και κατ΄ επέκταση στη γενέτειρα.  

Αν και οι προσφωνήσεις των επισήμων προσκεκλημένων και των εκπροσώπων των ομογενειακών φορέων διέφεραν ως προς το περιεχόμενό τους εν τούτοις είχαν πολλά κοινά χαρακτηριστικά τα οποία ανέδειξαν το σπάνιο του χαρακτήρα, τη γενναιοδωρία, την ευσπλαχνία και τη φιλανθρωπία του Νίκου Γαβαλά.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Νικήτας Θεολογίτης, ο οποίος ανέλαβε και τον συντονισμό της εκδήλωσης αναφέρθηκε στην προσφορά του Νίκου Γαβαλά στον Σύλλογο και τόνισε ότι υπήρξε και παραμένει ο καταλύτης της επιτυχίας της κάθε προσπάθειας. Εκτενή αναφορά έκανε και στη συμβολή του τιμώμενου στην αγορά του  οικήματος οίκημα στη διεύθυνση 26-03 23η Λεωφόρο της Αστόριας.

Ο Νίκος Γαβαλάς με την οικογένειά του, τα στελέχη του στυλλόγου και τους επίσημα προσκεκλημένους. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Το κτίριο αγοράστηκε επί προεδρίας του Νίκου Γαβαλά έναντι 450.000 δολαρίων και ανακαινίστηκε εξ ολοκλήρου και το πιο σημαντικό σε τέσσερα περίπου χρόνια κατάφεραν να εξοφλήσουν το δάνειο των 200.000 δολαρίων και συνάμα να καλύψουν τις $100.000 που ξοδεύτηκαν για την ανακαίνισή του.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην προσφορά του τιμώμενου στην κοινότητα του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, στις δωρεές του και στα έργα που έχει εκτελέσει τόσο στον ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης στην Αστόρια, όσο και στην προ δύο και πλέον ετών ανακαίνιση του δημοτικού σχολείου και τη δημιουργία της κοινοτικής αίθουσας Νίκου Ανδριώτη.

Ο κ. Θεολογίτης παράλληλα με την τιμητική πλακέτα του απένειμε και έναν σταυρό με την εικόνα της Αγίας Παρασκευής, της προστάτιδάς του της ιδιαίτερής του πατρίδας, της Αρκεσίνης της Αμοργού.

Ο τιμώμενος Νίκος Γαβαλάς με τον Νικήτα και την Άννα Θεολογίτη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Εμφανώς συγκινημένος από την τιμή ο κ. Γαβαλάς επεσήμανε: «Η τιμή είναι πάρα μεγάλη. Οι τιμές ανήκουν σε όλους εσάς που για είκοσι χρόνια που ήμουν πρόεδρος με στηρίξατε και όλοι μαζί καταφέραμε να πολλαπλασιάσουμε την προσφορά του Συλλόγου μας».

Παράλληλα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τον πρόεδρο Νικήτα Θεολογίτη και το Συμβούλιο και τους διαβεβαίωσε ότι θα στηρίξει το έργο τους.

Ο Νίκος Γαβαλάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αμοργό και ήρθε στη Νέα Υόρκη το 1973 ανήμερα της εορτής του Τιμίου Σταυρού και με τη σκληρή εργασία, το δαιμόνιο της φυλής μας και την πίστη στο Θείο αξιώθηκε να επιτύχει και να ζήσει το αμερικανικό όνειρο.

Ο τιμώμενος είναι νυμφευμένος με την Ελευθερία με την οποία έφεραν στον κόσμο τρία παιδιά, την Παρασκευή και τα δίδυμα Νίκο και Ευάγγελο και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.  

Ο Νικήτας Θεολογίτης, αριστερά και ο Νίκος Παφίτης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Νίκος Γαβαλάς (αριστερά) και ο πρόεδρος ΝΙκήτας Θεολογίτης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Νίκος Γαβαλάς, Σαμ Τομ και Νικήτας Θεολογίτης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η αντιπροσωπεία της κοινότητας και του σχολείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στην πρώτη σειρά το ζεύγος Νίκου και Ελευθερία Γαβαλά με τα παιδιά τους Νίκο, Ευάγγελο και Παρασκευή και ο πρόεδρος Νικήτας Θεολογίτης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Μερική άποψη της αίθουσας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Νίκος Γαβαλάς, Πέτρος Γαλάτουλας και Νικήτας Γαβαλάς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο πρόεδρος της Ιονίου Ομοσπονδίας Νίκος Γαβαλάς, αριστερά, και ο ΝΙκήτας Θεολογίτης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
- Advertisement -

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.