Ο Μάκης Βορίδης και οι Γ. Γραμματείς μίλησαν για την Ιθαγένεια και εγγραφή στους καταλόγους

0
Οι ομογενείς δημοσιογράφοι ενώ παρακολουθούν την εισήγηση του Υπουργού Εσωτερικών Μάκης Βορίδη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας. ,

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΣ, Δρ. Θεόδωρος Οικονόμου και ο γενικός γραμματέας Ιθαγένειας Αθανάσιος Μπαλέρμπας καθώς επίσης και ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Αποδήμου Ελληνισμού Δρ. Ιωάννης Χρυσουλάκης το μεσημέρι της Παρασκευής, 1 Απριλίου 2022 παραχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου στους ομογενείς δημοσιογράφους.

Η συνέντευξη έλαβε χώρα στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη και ήταν υβριδική, καθώς οι κ.κ. Βορίδης Οικονόμου, Θεόδωρος Οικονόμου και Ιωάννης Χρυσουλάκης συμμετείχαν ψηφιακά.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα θέματα που αφορούν την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας, την εγγραφή στους ειδικούς καταλόγους, προκειμένου να συμμετάσχουν εξ αποστάσεως στις εκλογές, η επανίδρυση του ΣΑΕ, τα εκπαιδευτικά και άλλα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας και Αποδήμου Ελληνισμού.   

Ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Μάκης Βορίδης αναφέρθηκε στον συμβιβασμό που υποχρεώθηκαν να κάνουν προκειμένου να παράσχουν την δυνατότητα στους αποδήμους να ασκούν τα εκλογικά τους δικαιώματα από τον τόπο διαμονής τους και ισχυρίστηκε ότι η καμπάνια για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους ήταν επιτυχημένη.

«Η εκστρατεία πήγε εξαιρετικά καλά, το μήνυμα το είδαν εκατομμύρια Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό όμως οφείλω να πω ότι μέχρι στιγμής αυτοί που αξιοποίησαν την δυνατότητα και την πλατφόρμα που έχει ανοίξει στο ΥΠΕΣ είναι αρκετά περιορισμένοι, ενδεχομένως να μας ενημερώσει για αυτό με συγκεκριμένους αριθμούς ο Γενικός, αξιοποιήθηκε περίπου από 2000 κατοίκους εξωτερικού αυτή η δυνατότητα σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που είχα», επεσήμανε ο κ. Βορίδης.

Ο κ. Υπουργός επεσήμανε ότι ο νόμος φαίνεται πως απευθύνεται, ως επί το πλείστον, στους λεγόμενους brain drainers και ότι οι περισσότεροι από αυτούς μπορούν να συνδυάσουν την άσκηση των εκλογικών τους δικαιωμάτων με ένα ταξίδι στον τόπο διαμονής τους.

«O νόμος έχει στοχεύσει κυρίως στους μπρέιν ντρέινερς, αυτούς που έχουν φύγει σχετικά πρόσφατα από την Ελλάδα.  Το θέμα με τους μπρέιν ντρέινερς είναι ότι δεν αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για αυτούς να πάρουν ένα αεροπλάνο και να ψηφίσουν στην εκλογική τους περιφέρεια αν είναι κοντά.  Είναι μια δέσμευση την οποία δεν θέλουν να αναλάβουν εφόσον και οι εκλογές δεν είναι ορατές.  Είναι κάτι που θέλουν να αποφασίσουν στον κατάλληλο χρόνο.  Θα δούμε όταν πλησιάσουν προς τις εκλογές τι θέλουν να αποφασίσουν», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βορίδης.  

Ο γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Θεόδωρος Οικονόμου, ανέφερε ότι η ψηφοφορία στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού θα κλείσει, πιθανότατα, έως και τέσσερις ημέρες πριν την ημερομηνία των εκλογών.

Ο γενικός γραμματέας Ιθαγένειας, Αθανάσιος Μπαλέρμπας, ενώ απαντά στις ερωτήσεις των ομογενών δημοσιογράφων. ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης και ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΣ, Δρ. Θεόδωρος Οικονόμου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας. ,

«Οι εκλογές είναι το μοναδικό πρότζεκτ της δημόσιας διοίκησης που δεν έχει την πολυτέλεια να καθυστερήσει έστω και μια μέρα.  Πρέπει να ολοκληρωθεί κατά την προβλεπόμενη ημερομηνία για να διενεργηθούν εκλογές.  Υπάρχει πρόβλεψη οι εκλογές εκτός εκλογικής επικράτειας να γίνουν έως 4 ημέρες νωρίτερα.  Έχοντας υπόψη ότι έτσι το συντομότερο χρονικό διάστημα προετοιμασίας είναι 23 ημέρες, το χρονικό περιθώριο είναι πολύ μικρό.  Άρα απαιτείται προετοιμασία από τώρα», πρόσθεσε υπενθυμίζοντας ότι τα γενικά Προξενεία πρέπει να προετοιμαστούν ακόμη και για την εξασφάλιση της κάλπης και του παραβάν.  

Αναφερόμενος στο θέμα της απόδειξης της διετούς παραμονής στην Ελλάδα ο κ. Αθανάσιος Μπαλέρμπας επεσήμανε ότι η διαδικασία είναι εύκολη.

«Αποδεικτικό έγγραφο θα μπορούσε να είναι π.χ. ένα πιστοποιητικό στρατολογίας, εργοδοτικές εισφορές ή ένα πιστοποιητικό σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εντός Ελλάδος. Το μητρώο πολιτών είναι συνδεδεμένο μέσω διαλειτουργικής βάσης δεδομένων των αρμόδιων φορέων ούτως ώστε να γίνεται επαλήθευση αυτοματοποιημένα. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να αξιοποιήσει και ένα σκαναρισμένο έγγραφο», διευκρίνισε ο Αθανάσιος Μπαλέρμπας.

Λαμβάνοντας υπόψη την ρήτρα του νόμου για την σύσταση εκλογικού κέντρου στην αλλοδαπή ο κ. Μπαλέρμπας επεσήμανε ότι θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 40 εγγεγραμμένους, με δυνατότητα εγγραφής έως 600.

Μέχρι και εκείνη την ώρα μόνο το Σικάγο πληρούσε τις προϋποθέσεις διότι έχει ήδη 48 εγγεγραμμένους, ενώ η Νέα Υόρκη και η Βοστώνη βρίσκονται πολύ κοντά διότι έχουν 39 και 32 ψηφοφόρους, αντίστοιχα. 

Στιγμιότυπο από την συνέντευξη τύπου με την συμμετοχή και του Υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και των γενικών γραμματέων. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας. ,

Ιθαγένεια

Ο γενικός Γραμματέας Ιθαγένειας Αθανάσιος Μπαλέρμπας, ο οποίος επισκέφθηκε την Βοστώνη, τη Νέα Υόρκη και στο Σικάγο αναφέρθηκε στις πολιτογραφήσεις των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου και στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, καθώς επίσης και στην πολιτογράφηση των ομογενών δεύτερης και τρίτης γενιάς.  

«Η ελληνική ιθαγένεια δεν είναι απλά ένα διαβατήριο. Είναι να είσαι πολίτης της Ελληνικής Δημοκρατίας, με δικαιώματα και υποχρεώσεις.  Γι αυτό ο Πρόξενος πρέπει να διαπιστώσει την ύπαρξη εθνικής συνειδήσεως.  Πολλοί δεν την έχουν.  Η διπλή ιθαγένεια σημαίνει δύο πατρίδες», είπε ο κ. Μπαλέρμπας.

Επανίδρυση του ΣΑΕ

Ο γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Αποδήμου Ελληνισμού, Δρ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, αναφέρθηκε στα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αξιοποίηση της πλατφόρμας https://www.staellinika.com/ και τόνισε ότι αριθμεί πάνω από 38.000 χρήστες.

Εκτενή αναφορά έκανε στα προγράμματα «Study in Greece», στα θερινά προγράμματα, στην δημιουργία μητρώου Ελλήνων Πολιτικών Εξωτερικού, στο πανομογενειακό συνέδριο στην Θεσσαλονίκη το οποίο θα λάβει χώρα στις 15, 16 και 17 Ιουλίου 2022.  

Αναφερόμενος στην επανίδρυση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.) επεσήμανε ότι είναι  ένα πάγιο αίτημα της ομογένειας.

«Με το νέο νόμο που εμπεριέχει και το νέο οργανισμό του Υπουργείου , προβλέπεται η επαναλειτουργία του ΣΑΕ ως συμβουλευτικού οργάνου της Πολιτείας, όχι μόνο για τον απόδημο ελληνισμό αλλά και την ομογένεια.  Αφορά τον παγκόσμιο ελληνισμό αλλά και τον φιλελληνισμό», πρόσθεσε.

-Advertisement-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.