Ο καθηγητής του Χάρβαρντ που έγινε δισεκατομμυριούχος εν μέσω της πανδημίας

0
Ο Timothy Springer πίστευε ότι η περιουσία του ήταν υπερβολικά μεγάλη, πριν ακόμη γίνει δισεκατομμυριούχος. Φωτοραφία: www.mononews.gr

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. (www.mononews.gr) Ο Timothy Springer πίστευε ότι η περιουσία του ήταν υπερβολικά μεγάλη, πριν ακόμη γίνει δισεκατομμυριούχος.

«Πιστεύω ότι έχω περισσότερο πλούτο για τον εαυτό μου από όσο χρειάζομαι, για μεγάλο χρονικό διάστημα», είχε πει ο ίδιος σε συνέντευξη του το 2018. «Δεν αισθάνομαι ότι χρειάζομαι περισσότερα».

Η περιουσία του καθηγητή ιατρικής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ είναι πολύ μεγαλύτερη τώρα, χάρη στο μερίδιο που κατέχει στην Moderna Inc., την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας που προσπαθεί να δημιουργήσει ένα εμβόλιο για το νέο ιό. Οι μετοχές της εταιρείας, με έδρα τη Μασαχουσέτη, σημείωσαν άνοδο 162% φέτος έως την Τετάρτη 22 Απριλίου, αυξάνοντας την καθαρή αξία της περιουσίας του επιστήμονα σε περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

Ο Springer, 72 ετών, συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων των οποίων ο πλούτος έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ένας άλλος είναι ο ιδρυτής της Zoom Video Communications Ιnc., ο Eric Yuan, του οποίου η καθαρή αξία της περιουσίας έχει υπερδιπλασιαστεί φέτος καθώς η ζήτηση για την υπηρεσία τηλεδιάσκεψης εκτοξεύτηκε.

Τόσο ο Springer όσο και ο εκπρόσωπος της Moderna δεν θέλησαν να σχολιάσουν το θέμα.

Η εμβόλιο mRNA-1273 της Moderna, είναι ένα από τα πρώτα που ξεκίνησαν δοκιμές σε ανθρώπους. Το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα να πληρώσει περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου η εταιρεία να αναπτύξει το προϊόν, το οποίο θα μπορούσε να φτάσει σε δοκιμές τελικού σταδίου φέτος. Υπάρχουν περίπου 70 εμβόλια σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο Springer είναι ένας από τους πλουσιότερους ακαδημαϊκούς στις ΗΠΑ, έχοντας κερδίσει περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια όταν το πρώτο του εγχείρημα, αγοράστηκε από τη Millennium Pharmaceuticals το 1999. Επένδυσε πέντε εκατομμύρια δολάρια στη Moderna, η οποία εισήλθε στο χρηματιστήριο το 2018 και αυτό το μερίδιο αξίζει πλέον περισσότερα από 800 εκατομμύρια δολάρια.

«Έχω έναν ακαδημαϊκό τρόπο ζωής», δήλωσε ο καθηγητής στη συνέντευξη του 2018. «Δεν μου αρέσουν τα noodles, οι φίλοι μου είναι ακαδημαϊκοί, οπότε δεν μου ταιριάζει η κραυγαλέα συμπεριφορά».

Ο καθηγητής επένδυσε στη Moderna τυχαία. Το 2010 ο συνάδελφος του στο Χάρβαρντ, Derrick Rossi, ζήτησε τη συμβουλή του για τον τρόπο εξεύρεσης επενδυτών που θα χρηματοδοτούσαν την ιδέα του να μετατρέψει τα βλαστοκύτταρα σε θεραπεία για την ασθένεια.

Ο Springer προσφέρθηκε να τον συστήσει σε κάποιους επενδυτές. Τον έφερε σε επαφή με τον καθηγητή Robert Langer του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης και την εταιρεία Flagship Pioneering, που στηρίζει προσπάθειες που αφορούν την επιστήμη της ζωής. Έτσι γεννήθηκε η Moderna.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.