Ο Ελληνοαμερικανός CEO που έρχεται να μαζέψει το χάος της Silicon Valley Bank

0
Ο Ελληνοαμερικανός Τιμ Μαγιόπουλος.

Ένας δικηγόρος με προϋπηρεσία στις οικονομικές κρίσεις θα βρεθεί στο τιμόνι της μεταβατικής τράπεζας, ύστερα από την πτώχευση της Silicon Valley Bank. O Tim Mayopoulos ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου της -υπό διαχείρηση τράπεζας- Silicon Valley Bank και διαθέτει ένα πλούσιο βιογραφικό από διοικητικές θέσεις σε μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Αν και δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για την καταγωγή του, το όνομά του είναι το μόνο που προδίδει ότι έχει ρίζες από την Ελλάδα.

«Business as usual»

«Θα κάνουμε business as usual» υποσχέθηκε ο Mayopoulos στο πρώτο email που έστειλε στους πελάτες της τράπεζας, με το που ανέλαβε την θέση.

«Είμαστε εδώ για να σας εξυπηρετήσουμε. Αναγνωρίζω ότι οι τελευταίες μέρες ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδος για τους πελάτες και τους υπαλλήλους μας και είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη της μοναδικής κοινότητας που εξυπηρετούμε», ανέφερε.

Η τράπεζα πλέον λειτουργεί υπό την εποπτεία της FDIC, του αμερικανικού ομοσπονδιακού οργανισμού καταθέσεων, προσφέρει στους πελάτες της πλήρη πρόσβαση στις καταθέσεις τους και αναφέρει ότι «είναι ανοιχτή σε επιχειρήσεις και νέους πελάτες».

Ο Mayopoulos έχει μεγάλη εμπειρία από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αλλά και από τις εταιρείες τεχνολογίας, με τις ρυθμιστικές αρχές να τον θεωρούν μία ιδανική επιλογή για να διαλύσει τον πανικό μεταξύ των πελατών της τράπεζας.

Ο ίδιος ανέφερε στους πελάτες της SVB στο email του: «Προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη σας και να υποστηρίξουμε εσάς και τις εταιρείες σας αυτή τη στιγμή».

Η επαγγελματική του πορεία

H θητεία του στη Fannie Mae ξεκίνησε το 2009, στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η Ομοσπονδιακή Εθνική Ένωση Υποθηκών ή αλλιώς Fannie Mae, χρηματοδοτούμενη επιχείρηση από την κυβέρνηση επλήγη από την κατάρρευση της αγοράς των ομολόγων κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και μέχρι το 2022 παρέμενε σε καθεστώς επιτήρησης, έχοντας όμως ολοκληρώσει την αποπληρωμή δανείων της προς το Υπουργείο Οικονομικών.

Ο Mayopoulos, ανελίχθη τα δύσκολα χρόνια της προσπάθειας της ανάκαμψης στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την εταιρεία το 2018.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του βρέθηκε στη λίστα με τους 500 δικηγόρους με τη μεγαλύτερη επιρροή στις Ηνωμένες Πολιτείες και έλαβε το βραβείο Glassdoor Employees Choice Award, το οποίο δίνεται στους CEOs ύστερα από αξιολόγηση των υπαλλήλων τους.

«Ο Tim υπήρξε ένας καινοτόμος και πραγματικά μεταμορφωτικός ηγέτης και θέλω να τον ευχαριστήσω για τη συνεχή υπηρεσία του. Κατά τη διάρκεια της θητείας του Tim ως Διευθύνων Σύμβουλος, η Fannie Mae ήταν κερδοφόρα σε ετήσια βάση, πλήρωσε στο Υπουργείο Οικονομικών περίπου 167 δισεκατομμύρια δολάρια σε μερίσματα και μείωσε τον κίνδυνο για τους φορολογούμενους», είχε δηλώσει τότε ο Egbert L.J. Perry, πρόεδρος.

Στη συνέχεια ανέλαβε πρόεδρος της Brent, μιας τεχνολογικής εταιρείας.

Μία σχέση που οδήγησε σε απόλυση

Αν και δεν είναι γνωστές πολλές πληροφορίες για την προσωπική του ζωή, ο Mayopoulos το 2016 απασχόλησε τα μέσα για μία σχέση που διατηρούσε με μία δικηγόρο και η οποία προκάλεσε την απόλυση της συντρόφου του.

Μέχρι τότε, ήταν γνωστό ότι ο Μayopoulos ήταν παντρεμένος με την Εϊμι Λέφκοφκαι είχε δύο παιδιά. Γεννήθηκε στις 7 Μαρτίου 1959. Ο πατέρας του  Χάρι Μαγιόπουλος ήταν τεχνικός αεροσκαφών και συνδικαλιστικό στέλεχος στην United Auto Workers.

Ο Τιμ πήρε το πτυχίο Νομικής από το πανεπιστήμιο Κορνέλ το 1980 και έκανε το διδακτορικό του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, το 1984. Στη συνέχεια υπηρέτησε ως διευθύνων σύμβουλος και ανώτερος αναπληρωτής γενικός σύμβουλος στην Americas of Credit Suisse First Boston και ως διευθύνων σύμβουλος και γενικός σύμβουλος για της Deutsche Bank AG. Έγινε εκτελεστικός αντιπρόεδρος και γενικός σύμβουλος της Bank of America το 2004.

Κατά τη θητεία του στην Fannie Mae, όντας χωρισμένος είχε σχέση με μία δικηγόρο, πρώην εργαζόμενη στη Bank of America,  η οποία εργαζόταν στην Fifth Third Bank.

Όταν η σχέση τους έγινε γνωστή, η τράπεζα αποφάσισε να απολύσει τη γυναίκα «λόγω σύγκρουσης συμφερόντων».

Το θέμα πήρε διαστάσεις από τα μέσα ενημέρωσης, καθώς υπήρχε συνεργασία μεταξύ των δύο εταιρειών. Λόγω των πολλών δημοσιευμάτων, η η Fannie Mae αναγκάστηκε να προχωρήσει σε διευκρινίσεις, αναφέροντας ότι ο Mayopoulos δεν είχε ποτέ καμία ανάμειξη με τη τράπεζα και δεν υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων.

Πηγή: https://www.mononews.gr/

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.