Ο Δρ. Ιωάννης Σιόλας κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση για Διεθνή Ημέρα Μητρικής Γλώσσας

0
Ο Δρ. Ιωάννης Σιόλας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο ομογενής καθηγητής Ελληνικής Γλώσσας στο St. John’s University, Δρ. Ιωάννης Σιόλας ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην διαδικτυακή εκδήλωση για την Διεθνή Ημέρα Μητρικής Γλώσσας που διοργανώθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2021 από τον Δρ. Ισαάκ Παπαδόπουλο σε συνεργασία με τις εκπαιδευτικούς Μαρία Ζήση και Χαρίκλεια Ρεντίνα από το Κέντρο Ελληνικής Εκπαίδευσης στην Λάρισα.

Ο Δρ. Σιόλας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιλογή του ως κεντρικού ομιλητή και εστίασε την προσοχή του στον ρόλο της Μητρικής Γλώσσας.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Δρα. Ιωάννη Σιόλα.

Ονομάζομαι Δρ. Ιωάννης Σιόλας και διδάσκω την ελληνική γλώσσα στο St John’s University στην Αμερική,

Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση να παρουσιάσω κάτι στην ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Μητρικών Γλωσσών που διοργανώνετε. Σας αξίζουν πολλά συγχαρητήρια!

Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνικήν… Και όπως λέει και ο Τριανταφυλλίδης..

«Γλώσσα δεν είναι, καθώς φαντάζονται κάποιοι, αράδιασμα από λέξεις, τύπους και κανόνες, όπως αναγράφονται σε λεξικά και γραμματικές… παρά η έκφραση του εσωτερικού μας κόσμου, κύμα ζωής, άνοιγμα και επαφή ψυχών, ανταλλαγή αισθημάτων και σκέψεων μέσα σε συνομιλία, ερώτηση και απόκριση, άρνηση και κατάφαση, προσταγή, απαγόρευση και παράκληση, μικροεπεισόδια, πεζότητες και ταπεινότητες της καθημερινής ζωής, έξαρση και κατάνυξη, τραγούδι και κλάμα, χαρά και καημός, τρικυμία και γαλήνη, αγάπη και πάθος, αγωνία και κατάρα, επιστήμη και ζωή, σκέψη, ενατένιση της μοίρας και φιλοσοφία – όλα αυτά.

Είναι γλώσσα ατομική και εθνική.

H γλώσσα είναι πολύμορφη, γιατί πολύμορφη και πολύπλοκη είναι και η κοινωνική ζωή που την παράγει. Έτσι οι απεριόριστες δυνατότητές της ανταποκρίνονται στις ποικίλες ανάγκες της κοινωνικής ζωής και τις υπηρετούν.

Γι’ αυτό και μπορούμε: άλλοτε να ρωτούμε, άλλοτε να απορούμε, άλλοτε να κρίνουμε, άλλοτε να διατάζουμε, άλλοτε να σχεδιάζουμε το μέλλον, άλλοτε να περιγράφουμε το παρελθόν, άλλοτε…

Η γλώσσα, γι’ αυτόν που ξέρει να τη χρησιμοποιεί σωστά, είναι δύναμη.

Η δύναμή της αυτή γίνεται μεγαλύτερη, όταν συνδυάζεται με πνευματική καλλιέργεια και κοινωνική καταξίωση.

Πολλοί βέβαια εκμεταλλεύονται την κοινωνική τους δύναμη, για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.

Σας ευχαριστώ πολύ για την τιμή και την ευκαιρία που μου δώσατε.

Παρακολουθήστε την ομιλία του στο: https://www.facebook.com/catherine.tsounis/videos/3721154221304308 

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.