Ο Κρις Αλαχούζος μιλά για την πανδημία στην Κάλυμνο και στο Τάρπον Σπρινγκ και την αδελφοποίηση

0
166
Ο ομογενής δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς Κρισ Αλαχούζος κατά την διάρκεια της αναχώρησής του από τον αερολιμένα της Κω.

ΚΩΣ. (https://www.vimatisko.gr/) Στην ιδιαίτερη του πατρίδα την Κάλυμνο βρέθηκε για τις άγιες ημέρες του Πάσχα ο δήμαρχος του Tarpon Springs Florida κ. Χρυσόστομος Αλαχούζος. Τον συναντήσαμε στο αεροδρόμιο της Κω και είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε μαζί του δημοσιογραφικά για λογαριασμό του «ΒτΚ» και του Ράδιο Πρώτο 91.5.  

Ο κ. Αλαχούζος μας περιέγραψε τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ Αμερικής και Ελλάδας για την διαχείριση της πανδημίας. Ο κάθε δήμαρχος είναι υπεύθυνος για να λάβει αποφάσεις για το πως θα κινηθεί η πόλη και ο ίδιος είχε αποφασίσει αρκετά νωρίς, να ανοίξουν τα μαγαζιά με πολύ αυστηρά μέτρα ώστε να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού σε σπίτια. Δήλωσε μάλιστα ότι οι γρήγοροι ρυθμοί εμβολιασμών των κατοίκων βοήθησαν στο να επιστρέψει η κανονικότητα στην Αμερική. 

Έκανε ειδική αναφορά σε όλους τους υγειονομικούς στην Κάλυμνο που έχουν σηκώσει ένα τεράστιο βάρος στην διαχείριση του κορονοϊού και σχολίασε το lockdownπου έχει επιβληθεί στο νησί. Μίλησε για την συμφωνία μεταξύ του Πανεπιστημίου St. Petersburg και Πανεπιστήμιου Αιγαίου και για τις αδελφοποιήσεις ελληνικών νησιών με την πόλη του.  

Lockdown στην Κάλυμνο 

« Οι αποφάσεις που πάρθηκαν για το νησί μας ήταν βάση κάποιων στοιχείων. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια σε όλους όσους εργάζονται στο νοσοκομείο και σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος. Κάνουν εξαιρετική δουλειά. Εκ μέρος όλων των πολιτών του TarponSprings τους ευχαριστούμε και είμαστε ευγνώμονες.» 

Η πανδημία στο Tarpon Springs 

« Στο Τάρπον Σπριγκς ανοίξαμε από την 2η εβδομάδα με τους πελάτες να κάθονται σε καφέ και εστιατόρια με αυστηρά μέτρα σε εξωτερικούς χώρους. Πήρα την απόφαση για να μην υπάρξει διασπορά από συγκεντρώσεις σε σπίτια. Σταδιακά αυξήθηκε η κυκλοφορία και επέστρεψαν δραστηριότητες καθημερινές. Σήμερα περίπυο το 70% των πολιτών έχει κάνει το εμβόλιο και πρέπει να καταλάβουμε ότι ο κορονοϊός δεν θα φύγει και το εμβόλιο μας προστατεύει.»

Τα εμβολιαστικά κέντρα στην Αμερική ήταν σε νοσοκομεία, φαρμακεία ακόμη και σε πυροσβεστικούς σταθμούς όπου υπάρχουν διασώστες. Το Τάρπον Σπρινγκς έχει στην δικαιοδοσία του νοσοκομείο που είναι δημοτικό και διοικείται από εξειδικευμένη εταιρεία διαχείρισης. 

« Υπάρχουν πολλά ιδιωτικά νοσοκομεία στην περιοχή μας. Ο δήμος διαθέτει δικό του γενικό νοσοκομείο που ειδικεύεται στα ορθοπεδικά. Την διοίκηση έχει αναλάβει ειδική εταιρεία μάνατζμεντ. Δουλεύει πάρα πολύ καλά έτσι όπως είναι δομημένο. Γίνονται πάρα πολλές επενδύσεις και συνεχώς εκσυγχρονίζεται. Τώρα προσθέτουμε νέες αίθουσες άμεσης ανάγκης , νέα χειρουργεία ενώ και η κλινική Covidείναι άρτια στελεχωμένη.» 

Ο κ. Αλαχούζος πριν λίγα χρόνια είχε προσπαθήσει να προχωρήσει σε μία συνεργασία μεταξύ του νοσοκομείου του Tarpon Springs και εκείνο της Καλύμνου ώστε να προσφέρει στους συμπατριώτες του στο νησί ακόμη καλύτερες ιατρικές υπηρεσίες. Δυστυχώς εάν και ήρθε ειδικό κλιμάκιο από την Αμερική και έγιναν συναντήσεις, δεν προχώρησε η συνεργασία λόγω γραφειοκρατικών ζητημάτων. 

Συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και St. Peterburg 

Ο κ. Αλαχούζος που έχει ως πρώτο μέλημα να βοηθήσει από πλευράς του όσο γίνεται περισσότερο τους νησιώτες, προχώρησε σε μία συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου St. Petersburg και του Πανεπιστημίου Αιγαίου με στόχο την ανταλλαγή φοιτητών και την διεύρυνση γνώσεων. Μάλιστα ήταν να επισκεφθεί τη Ρόδο τώρα αλλά λόγω της απαγόρευσης ταξιδιού από Κάλυμνο δεν κατέστη δυνατό. 

« Σε αυτή τη φάση όλα γίνονται διαδικτυακά. Όμως ελπίζουμε από το νέο ακαδημαϊκό έτος να ξεκινήσουν τα προγράμματα με τη δια ζώσης παρουσία φοιτητών και καθηγητών και να εξελιχθεί το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα.» 

Τέλος ο δήμαρχος αφού υπενθύμισε ότι οι Καλύμνιοι γιατροί είναι πρωτοπόροι σε κάθε ειδικότητα αφού « σε όποιο νοσοκομείο πας θα βρει Καλύμνιο γιατρό» αναφέρθηκε και στις αδλεφοποιήσεις που θα γίνουν τον Σεπτέμβρη με την πόλη του. Πρόκειται για τα Χανιά και την Ύδρα.  

Να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος κ. Αλαχούζος είπε ότι καθημερινά ενημερώνεται διαδικτυακά για τα νέα της Κω τόσο μέσω του Βήματος της Κω όσο και μέσω του Ράδιο Πρώτο και έστειλε σε όλους τους πατριώτες. 

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.