ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μετά απο τριάντα χρόνια στον εσπερινό των Ευρυτάνων για την Παναγία την Προυσιώτισσα παρέστη και χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής. Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου με τους  Ευρυτάνες της Αμερικής και έλαβε χώρα το απόγευμα της Πέμπτης, στον Αγιο Νικόλαο, στο Φλάσνινγ, όπου αποθησαυρίζεται η εικόνα της Παναγίας της Προυσσιώτισας.

Τότε, δηλαδή τον Αυγουστο του 1990, όπως θυμούνται τα παλαιότερα μέλη του Συλλόγου Ευρυτάνων «Παναγία η Προυσιώτισσα» ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος είχε πει ότι «γνώριζε πως τις καλύτερες πίτες τις έκαναν πάντα οι Καστοριανοί, αλλά δεν περίμενε ότι θα έτρωγε τον Αυγουστο τις πίτες των Ευρυτάων και θα ήταν ακόμα πιο νόστιμες».

Απο την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος αφού εξέφρασε την χαρά του που επισκέπτεται και πάλι την κοινότητα του Αγίου Νικολάου, μίλησε και για την επίσκεψη που έκανε πριν δυο χρόνια στον Προυσό και παρακαλούθησε τις θρησκευτικές εκδηλώσεις στο Καρπενήσι. Αλλά εκεί που πραγματικά καθήλωσε τους πιστούς ήταν όταν αναφέρθηκε στην εμπειρία του, όταν για πρώτη φορά πήγε στην Προύσα της Μικράς Ασίας, ως νέος Μητροπολίτης, χωρίς να διαθέτει ούτε Μητροπολιτικό μέγαρο, ούτε όμως και ναούς. Γιατί οι ναοί είχαν καταληφθεί απο ζώα και ήταν ιδιοκτησία των Τούρκων, που βρέθηκαν εκει με την ανταλλαγή των πληθυσμών.

Αναμνηστική φωτογραφία με τα μέλη του Δ.Σ. και μέλη του Συλλόγου Ευρυτάνων «Παναγία η Προυσιώτισσα». Φωτογραφίες: ETA PRESS.

Ο κ. Ελπιδοφόρος εξήγησε ότι χρειάστηκε να περάσει κάποιος χρόνος και όταν κατάλαβε τι τον περίμενε, (μετά την εκλογή του σε Μητροπολίτη το 2011) ξεκίνησε τις προσπάθειες για να αναστηλώσει όχι μόνο τους ναούς αλλά και την Μητρόπολη Προύσης.

Και όπως τόνισε, σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της προσπάθειας είχαν και οι πιστοί της Εκκλησίας της Αμερικής αφού συνέβαλαν στον έρανο που έκανε για να αγοραστούν και να αναστηλωθούν δύο ναοί και να βρεθεί και πάλι χώρος για την διαμονή του Ιερέα. Μάλιστα όπως ανέφερε στην διάρκεια της ομιλίας του, ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος τον βοήθησε πάρα πολύ στο έρανο που διεξήγαγε εντός των Ηνωμένων Πολιτειών..

Σήμερα στην Προύσα, κατέληξε ο κ. Ελπιδοφόρος, υπάρχουν δύο εκκλησίες και περίπου χίλιοι (1.000) πιστοί που παρακολουθούν τις ακολουθίες και είναι ρωσικής, ουκρανικής καταγωγής αλλά ορθόδοξοι.

Οι πιστοί αφού παρέλαβαν τον άρτο απο το χέρι του Αρχιεπισκόπου σχημάτισαν ουρά για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας. Φωτογραφίες: ETA PRESS.

Ο κ. Ελπιδοφόρος είπε ότι η Παναγία η Προυσιώτισσα είναι η «ξενιτεμένη Παναγιά». Σπάνια, συμπλήρωσε η Παναγία παίρνει το όνομα μιας πόλης, όπως στην περίπτωση αυτή.

Τον εσπερινό και την αρτοκλασία, παρακολούθησαν όχι μόνο τα μέλη του συλλόγου αλλά και πολλοί άλλοι ομογενείς και είναι χαρακτηριστικό ότι η ουρά για να προσκηνύσουν την εικόνα έφτανε απο τον σολέα μέχρι και την έξοδο του ναού. Και εκτός από τους Ιερείς της Κοινότητας του Αγίου Νικολάου, τον π. Παύλο Παλαίστη και τον πατέρα Αριστείδη Γαρίνη, στην ακολουθία του εσπερινού πήραν μέρος ο Αρχιμανδρίτης Βασίλειος Δρόσος και άλλοι ιερείς απο την Αστόρια, το Χίκσβιλ, και το Ουάσινγκτον Χάιτς καθώς και δύο Διάκοι.

Ακολούθησε δεξίωση στην «Αίθουσα Σαραντάκος»  στην διάρκεια της οποίας η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ελένη Καλογερά υποδέχθηκε με θερμά λόγια τον Αρχιεπίσκοπο Εκπιδοφόρο, εκφράζοντας όπως είπε την χαρά και τις ευχαριστίες όλων των μελών για την παρουσία του στο πανηγύρι του Συλλόγου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος μετέφερε στους πιστούς μαζί με τις ευχές του και τις ευχαριστίες του γιατί συνέβαλαν κι εκείνοι στην αναστήλωση της Μητροπόλεως Προύσης, στην οποία υπήρετησε πριν εκλεγεί και αναλάβει την Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Φωτογραφίες: ETA PRESS.

Με την ευκαιρία αυτή μάλιστα ο Σύλλογος χάρισε στον Αρχιεπίσκοπο μια εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας, πιστό αντίγραφο της εικόνας που φυλάσσεται στην Μονή στον Δήμο Προυσού, κοντά στο Καρπενήσι. Επίσης ως δώρο προσφέρθηκε στον Αρχιεπίσκοπο και ενα βιβλίο για την Μονή της Παναγίας της Προυσιώτισσας στο Προυσό.

Πράγματι, για άλλη μια φορά η φιλοξενία και οι ετοιμασίες συμπεριλαμβανομένων και των χειροποίητων πιτών, απο μέλη του Συλλόγου, εντυπωσίασαν όλους και ιδιαίτερα τους επισκέπτες που παρευρέθηκαν εκεί ως προσκυνητές για πρώτη φορά.

Μεταξύ άλλων στον εσπερινό και στην δεξίωση έδωσαν το παρών τους πολλοί πρώην πρόεδροι καθώς και πολλά μέλη. Συμμετείχε επίσης και οι άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Στίβεν Τσερπέλης και κ. Τζειμς Κωσταράς.

Στιγμιότυπο απο την αρτοκλασία που τελέστηκε στην διάρκεια του εσπερινού. Φωτογραφίες: ETA PRESS.
Η περιφορά της εικόνας της Παναγίας της Προυσιώτισσας που φυλάσσεται στον Αγιο Νικόλαο του Φλάσινγκ. Φωτογραφίες: ETA PRESS.
Η περιφορά της εικόνας της Παναγίας της Προυσιώτισσας που φυλάσσεται στον Αγιο Νικόλαο του Φλάσινγκ. Φωτογραφίες: ETA PRESS.
Πλήθος πιστών και μέλη του Συλλόγου Παναγία η Προυσιώτισσα παρακολούθησαν τον εσπερινό στον οποίο χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφίες: ETA PRESS.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.