ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είναι από τους πιο διακεκριμένους και μορφωμένους ιεράρχες που έχει η Εκκλησία μας», επεσήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό Αντώνης Διαματάρης κατά τη διάρκεια της προσφώνησής του μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον ιερό ναό της Αναστάσεως στο Μπρούκβιλ του Λονγκ Αϊλαντ.

Η Θεία Λειτουργία ήταν η πρώτη προεξάρχοντος του κ. Δημητρίου με την ιδιότητα του Αρχιεπισκόπου πρώην Αμερικής. Η τελευταία Θεία Λειτουργία στον εν λόγω ναό έλαβε χώρα την Κυριακή του Θωμά και όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», είχε λάβει χώρα ένα 24ωρο μετά την υποβολή παραίτησης του Αρχιεπισκόπου.

Η ιστορική εκείνη λειτουργία, είχαμε τότε γράψει, ήταν από τις πιο συγκινητικές, όχι μόνο για το εκκλησίασμα, αλλά και για τους δημοσιογράφους  γιατί έλαβε χώρα λίγες ώρες μετά την επιστροφή του κ. Δημητρίου από το Φανάρι . Στα πρόσωπα των ομογενών διέκρινε κανείς την αγωνία και τη θλίψη για όσα μεσολάβησαν από την περασμένη Γιορτή των Ευχαριστών όταν ο «Εθνικός Κήρυκας» και διάφορα ελλαδικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενοι έγκυρες πηγές ανακοίνωναν την πρόθεση του Οικουμενικού Πατριάρχη να ζητήσει την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος με το κήρυγμά του, με την έκκλησή προς τους ομογενείς να προσευχηθούν για το νέο Αρχιεπίσκοπο και την ανακοίνωσή του ότι στο εξής θα αναλάβει τη διακονία της προσευχής κατάφερε τη δύσκολη εκείνη ημέρα να μετατρέψει τη θλίψη των ομογενών σε πηγή αγάπης, δύναμης και ελπίδας.

Η χθεσινή επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου πρώην Αμερικής Δημητρίου και η Λειτουργία στον ιερό ναό της Αναστάσεως ήταν εξίσου ιστορική με την προαναφερόμενη και αυτό για δύο λόγους. Ο πρώτος είχε σχέση με το γεγονός ότι συλλειτουργούσε με τον π. Παντελεήμονα Παπαδόπουλο, που για 19 συναπτά έτη διετέλεσε αρχιδιάκων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και προ τριών εβδομάδων χειροτονήθηκε και ανέλαβε τα καθήκοντα του ιερατικού προϊσταμένου της εν λόγω κοινότητας.

Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με την παρουσία του κ. Διαματάρη, ο οποίος για πρώτη φορά δημόσια το εγκώμιο του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου

Στιγμιότυπο από την Αρτοκλασία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Σεβασμιώτατε είναι και η δική μου χαρά μεγάλη που έχω την ευκαιρία να σας δω σήμερα και μάλιστα στην κοινότητά μου. Είναι μεγάλη μου η χαρά διότι σε όλα αυτά τα χρόνια, περίπου είκοσι χρόνια υπηρετήσατε την Εκκλησία μας στην Αμερική με αξιοπρέπεια με αγάπη. Είστε ένας από τους πιο διακεκριμένους ιεράρχες που διαθέτει η Εκκλησία μας. Και πάλι μπορώ να το πω, γιατί τα εκκλησιαστικά θέματα εκτός Ελλάδας ανήκουν επίσης στην δικιά μου αρμοδιότητα».

«Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είναι από τους πιο διακεκριμένους και μορφωμένους ιεράρχες που έχει η Εκκλησία μας και θέλω να τον ευχαριστήσω από καρδιάς και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη της μητέρας πατρίδας για την προσφορά σας και στην ομογένεια και στο έθνος», επεσήμανε ο κ. Διαματάρης.

Το μεγαλύτερο μέρος της προσφώνησης του κ. Διαματάρη, έγινε στην αγγλική γλώσσα και εστιάστηκε στα νέα του καθήκοντα και στις δύσκολες αποφάσεις που κλήθηκε να λάβει, στον ρόλο του «Εθνικού Κήρυκα» και των παιδιών του που ανέλαβαν τα ηνία της εφημερίδας, καθώς επίσης και στις σχέσεις της οικογένειάς του με την κοινότητα.

Από αριστερά οι π. Κωνσταντίνος Σιταράς, Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος και ο π. Παντελεήμων Παπαδόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του κ. Διαματάρη, Μάνος Κουμπαράκης, ο οποίος είχε διατελέσει Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως, κ. Βασίλειος Γκουρνέλος, ο τέως αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου Γεώργιος Τσαντίκος, η πρόεδρος του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν, Στέλλα Παντελίδη, καθώς επίσης και άρχοντες και ευεργέτες της κοινότητας και της Εκκλησίας.

Ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Παντελεήμων Παπαδόπουλος, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την πρώτη επίσκεψη του κ. Δημητρίου με την ιδιότητα του πρώην Αμερικής και τον διαβεβαίωσε ότι η κοινότητά του θα έχει πάντα ανοικτές της αγκάλες της και μάλιστα του είπε σεβασμιότατε είναι το δικό σας σπίτι.

Αναφερόμενος στην κοινότητα ο π. Παντελεήμων επεσήμανε ότι είναι μια δυναμική και ακμάζουσα κοινότητα και θεώρησε τον εαυτόν του τυχερό διότι «τα βρήκε στρωμένα».

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την Θεία Λειτουργία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής Δημήτριος απαντώντας σε ερώτηση των “Αναμνήσεων” σχετικά με την Θεία Λειτουργία επεσήμανε “Η σημερινή είναι μια ωραία μέρα, γιατί είχα τον π. Παντελεήμων για 19 χρόνια διάκων και αρχιδιάκων και σήμερα ήταν ιερεύς. Είχαμε και μια πολύ ενδιαφέρουσα Λειτουργία λόγω έλλειψης διακόνου. Αυτή η Εκκλησία είναι μια δυναμική με σχέδια και οράματα για το μέλλον. Είμαι ικανοποιημένος που είχαμε πολύ κόσμο. ‘Ηταν επίσης θετικό το γεγονός ότι είχαμε τον υφυπουργό Εξωτερικών και τους επισήμους”.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας παρατέθηκε νηστίσιμο γεύμα στην κοινοτική αίθουσα, το οποίο αποτελούσε δωρεά του άρχοντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Χρήστου Σπυρόπουλου.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Δημήτριος Ξάνθος καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο, τον υφυπουργό Εξωτερικών και τους υπολοίπους επισήμους, καθώς επίσης και τον π. Κωνσταντίνο Σιταρά, διευθυντή της Ακαδημίας του Αγίου Βασιλείου στο Γκάρισον, καθώς επίσης και τα παιδιά της Ακαδημίας.

Από αριστερά διακρίνονται οι Δημήτριος Ξάνθος, Σοφία Ζαχαριάδη, Λίτσα Διαματάρη, Αντώνης Διαματάρης, Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, Μάνος Κουμπαράκης και Κλεάνθης Μεϊμάρογλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πολυδιάστατο έργο της κοινότητας και στην εκδήλωση Spin Challenge που είχαν διοργανώσει τον Μάρτιο και κατάφεραν να συγκεντρώσουν πάνω από 85.000 δολάρια για την ενίσχυση του Ιδρύματος Ελληνικής Συμπαράστασης για την παροχή βοήθειας σε άπορες οικογένειες της Ελλάδας.

Η πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας «Αγία Αικατερίνη», κ. Σοφία Ζαχαριάδη αναφέρθηκε στο έργο του οργανισμού για την παροχή αγάπης και φροντίδας στους έχοντες ανάγκη και τόνισε ότι την περασμένη Τρίτη είχε γίνει επίσκεψη τον Οίκο Ευγηρίας του Αγίου Μιχαήλ.

Αναφερόμενη στην Γιορτή των Ευχαριστιών η κ. Ζαχαριάδη επεσήμανε ότι προσέφεραν 2.000 δολάρια και ότι με τη βοήθεια και άλλων ενοριτών θα προσφερθούν γαλοπούλες και άλλα τρόφιμα σε 280 οικογένειες της περιοχής για να γιορτάσουν αξιοπρεπώς τη γιορτή.    

Στιγμιότυπο από την ομιλία του προέδρου της κοινότητας της Αναστάσεως Δημητρίου Ξάνθου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Σε πρώτο πλάνο ο πρόεδρος της κοινότητας της Αναστάσεως Δημήτριος Ξάνθος, η πρόεδρος του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας Στέλλα Παντελίδη και ο σύζυγός της Τζέιμς Παντελίδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και ο πρώην πρόεδρος και νυν γενικός γραμματέας του ιστορικού Παγχιακού Συλλόγου “Κοραής” Νέας Υόρκης” κάπτεν Στέλιος Τάτσης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.