ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Ιερός Ναός της Αναστάσεως του Σωτήρος στο Μπρούκβιλ του Λονγκ Αϊλαντ την Κυριακή του Θωμά είχε πλημμυρίσει από πιστούς οι οποίοι παρακολούθησαν με ευλάβεια και κατάνυξη την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου.

Όλα ξεκινώντας από την υποδοχή του με τις δέουσες τιμές του Αρχιεπισκόπου, τη δωρεά της Αγίας Ράβδου που έφερε από τη μία το Ιησούς Χριστός Νικά και από την άλλη την εικόνα του Αγίου Δημητρίου μέχρι και το καθιερωμένο γεύμα με τα πασχαλινά εδέσματα ήταν πλημμυρισμένα από σεβασμό και αγάπη για τον Αρχιεπίσκοπο που για 20ή φορά προεξήρχε της Ακολουθίας και το πιο σημαντικό από ευγνωμοσύνη για την αγάπη του για την κοινότητα.

Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβε χώρα ένα περίπου 24ωρο από την υποβολή της  παραίτησης του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου και στα πρόσωπα των πιο ηλικιωμένων και κυρίως εκείνων που έζησαν από κοντά τις παραιτήσεις του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Ιακώβου και του τέως Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα διέκρινε κανείς αφ ενός μεν τη θλίψη και τον πόνο που προκαλούν τέτοιου είδους καταστάσεις στο χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας του Χριστού, αφ ετέρου δε την αγωνία για την επόμενη επιλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη και της Ιεράς Συνόδου..

Ο Αρχιεπίσκοπος με το κήρυγμά του κατάφερε να ξεδιαλύνει την όποια αγωνία διότι αναφέρθηκε με γαλήνιο τόνο στη συνάντηση που είχε το πρωί του Σαββάτου της Διακαινησίμου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και την οικειοθελή αποχώρησή του από το πηδάλιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

«Χθες, βρέθηκα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο όπου είχα συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Μιλήσαμε για θέματα της Αρχιεπισκοπής. Στη συνέχεια, του παρέδωσα ένα πολύ σημαντικό έγγραφο. ‘Καιρός παντί πράγματι’ λέει η Καινή Διαθήκη. Δηλαδή, για όλα έρχεται κάποτε ο χρόνος. Ήρθε η ώρα, μετά την διακονία μου σε αυτήν την ξεχωριστή Αρχιεπισκοπή για 20 χρόνια και έχοντας την ευλογία από τον Θεό να διάγω μια μακρά ζωή – είμαι 92 χρονών – να γνωστοποιήσω την επιθυμία μου να εξέλθω από τα διοικητικά καθήκοντα της Αρχιεπισκοπής», τόνισε ο κ. Δημήτριος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ενώ απονέμει το μετάλλιο του Αποστόλου Παύλου στον Χρήστο Σπυρόπουλο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτριος Τσάκας

«Η παραίτησή μου θα τεθεί εν ισχύ μετά την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την προσεχή Πέμπτη. Σας καλώ να προσευχηθούμε για τον διάδοχό μου. Μετά την επίσημη αποδοχή της παραίτησής μου από τη Σύνοδο του Πατριαρχείου και τον ορισμό της ημερομηνίας ισχύος της, θα εισέλθω σε μια διαφορετική διακονία. Θα αφιερώσω τον χρόνο μου στην προσευχή για το ποίμνιο της Εκκλησίας, της Αρχιεπισκοπής αυτής, της Ορθοδοξίας στην Αμερική, το Πατριαρχείο, την Εκκλησία της Ελλάδος, για όλους τους Ορθοδόξους. Θα είναι η διακονία της προσευχής», ανέφερε ο κ. Δημήτριος.

Και όπως πάντα ο Αρχιεπίσκοπος είχε και δύο πολλές ευχάριστες εκπλήξεις οι οποίες προκάλεσαν την ευαρέσκεια του κοινού.

Η πρώτη αφορούσε την απονομή του οφίκιου πρωτοπρεσβυτέρου στον ιερατικό προϊστάμενο της κοινότητας της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κορώνα, π. Γεώργιο Αναστασίου. Ο Αρχιεπίσκοπος διευκρίνισε ότι πρόκειται για την ανώτατη τιμή που απονέμεται σε έναν έγγαμο ιερέα και εξήρε την προσφορά του π. Γεωργίου στην ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού της Μεταμορφώσεων που υπέστη ανυπολόγιστες ζημιές από την πυρκαγιά προ δύο περίπου ετών.  

Ο Αρχιεπίσκοπος ενώ προσφέρει το αντίδωρο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτριος Τσάκας

Η δεύτερη αφορούσε την απονομή του Μεταλλίου του Αποστόλου Παύλου στον επιχειρηματία, φιλάνθρωπο και συνάμα Άρχοντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Χρήστο Σπυρόπουλο.

Πρόκειται για το ανώτατο Βραβείο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής το οποίο απονέμεται σε ομογενείς με τεράστια κοινωνική και φιλανθρωπική δράση.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο πρώην Οικονομικός Εκλεγκτής της Κομητείας Νάσο Γεώργιος Μαραγκός, καθώς επίσης και το ζεύγος Ευσταθίου και Σταματικής Βαλιώτη που όπως έχουν γράψει οι Αναμνήσεις είναι ευεργέτες της κοινότητας και του ομώνυμου σχολείου της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτσστόουν, του Οίκου Ευγηρίας του Αγίου Μιχαήλ στο Γιόνκερς, καθώς επίσης και της ιδιαίτερής του πατρίδας.

Σε πρώτο πλάνο ο πρώην οικονομικός διευθυντής της Κομητείας Μάσο, Γεώργιος Μαραγκός. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτριος Τσάκας

Μετά από την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παρατέθηκε δείπνο στην κοινοτική αίθουσα, όπου είχαν εκτεθεί και τα αρχιτεκτονικά σχέδια για την ανέγερση του νέου Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Κέντρου.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Τζέιμς Ξανθός επεσήμανε ότι ως κοινότητα είναι ευλογημένοι γιατί έζησαν ιστορικές στιγμές με τον ποιμενάρχη μεταξύ των οποίων και τα εγκαίνια του ναού της Αναστάσεως και ότι και η σημερινή επίσκεψη σχετίζεται με την απαρχή ενός επί πλέον μεγαλόπνοου έργου.

«Σε ευχαριστούμε σεβασμιώτατε και  προσευχόμαστε ο Θεός να σας χαρίζει υγεία και μακροημέρευση, ούτως ώστε να προσεύχεστε και για μας», κατέληξε ο κ. Ξανθός.

Στιγμιότυπο από την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτριος Τσάκας

Τα στελέχη και τα μέλη της κοινότητας παρέμειναν μέχρι το τέλος και εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη προς τον ποιμενάρχη τους και φωτογραφήθηκαν μαζί του.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτριος Τσάκας
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτριος Τσάκας
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.