Ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Κύπρου στο συνέδριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη

0
Σε πρώτο πλάνο ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης εκπροσώπησε την Κύπρο στο το Συνέδριο των Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) με θέμα “Generating Capabilities to Meet High-Performance Requirements” που πραγματοποιήθηκε στις 10-11 Ιουλίου, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Το Συνέδριο πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και φέρνει στη Νέα Υόρκη τους Αρχηγούς ΕΔ ή εκπροσώπους τους για να εξετάσουν θέματα συναφή με τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ. Το φετινό συνέδριο είναι το τρίτο του είδους του και ακολούθησε την αντίστοιχη σύνοδο των Υπουργών Άμυνας τον περασμένο Μάρτιο, στην οποία συμμετείχε ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο επικεντρώθηκε στη δημιουργία επιπρόσθετων δυνατοτήτων για την κάλυψη των απαιτήσεων για υψηλότερη απόδοση του έργου των Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ. 

Εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο Συνέδριο συμμετείχε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, μετά από πρόσκληση του Διευθυντή Στρατιωτικών Υποθέσεων του Τμήματος Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ, Αντιστράτηγου Carlos Loitey. Τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς συνόδευαν οι επιτελείς του ΓΕΕΦ, Συνταγματάρχης Λούκας Χατζημιχαήλ, Αντισυνταγματάρχης Θεόκλειτος Παχουλίδης και ο Στρατιωτικός Ακόλουθος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ΗΠΑ, Αντισυνταγματάρχης Γιώργος Ιωάννου..

Στο Συνέδριο συμμετείχαν 102 χώρες (54 εκ των οποίων εκπροσωπήθηκαν από τους Αρχηγούς Ενόπλων Δυνάμεων), η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ καθώς και 4 Διοικητές Στρατιωτικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ, μεταξύ των οποίων και η Διοικητής της UNFICYP, Υποστράτηγος Cheryl Pearce. Το Συνέδριο είχε τρεις επιμέρους σκοπούς: (α) τον προσδιορισμό των αναγκών των επιχειρήσεων σε ότι αφορά την ταχύτητα ανάπτυξης, τις γλωσσικές ικανότητες και την επαγγελματική κατάρτιση ιδιαίτερα από πλευράς του κράτους υποδοχής, (β) την κάλυψη των αναγκών μέσα από συλλογική προσπάθεια αναβάθμισης της εκπαίδευσης και της διάθεσης προηγμένων δυνατοτήτων και μέσων για επαύξηση της αποτελεσματικότητας και της αξιοπιστίας των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του διεθνούς οργανισμού, και (γ) την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις και της συνεισφοράς τους στην προστασία των αμάχων.  

Στην παρέμβαση του ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος υποδοχής, αναγνωρίζει τη διαχρονική επιτυχή παρουσία της UNFICYP και την αποτελεσματική εφαρμογή των όρων εντολής της. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η αποστολή δημιουργεί τις συνθήκες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για εξεύρεση λύσης. 

Ο Αντιστράτηγος Λεοντάρης, πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, πέραν της ετήσιας εθελοντικής της συνεισφοράς που καλύπτει το 1/3 του προϋπολογισμού της UNFICYP, υποστηρίζει ενεργά, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, άλλες ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ, με προσωπικό και μέσα καθώς και με την παροχή διευκολύνσεων, μέσων και υπηρεσιών εντός του νησιού. 

Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο Αντιστράτηγος Λεοντάρης είχε επίσης σειρά επαφών με ψηλόβαθμους αξιωματούχους του διεθνούς οργανισμού, με ομολόγους του άλλων κρατών, και με τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους οποίους ενημέρωσε για την κατάσταση και τις εξελίξεις στην περιοχή της νοτιανατολικής Μεσογείου.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.