Ντίνος Αυλωνίτης: Έτη φωτός μεγαλύτερες του κ. Μητσοτάκη, οι ηγετικές ικανότητες του κ. Κασσελάκη

0
Ο Ντίνος Αυλωνίτης. Φωτογραφία: Facebook.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο πρώην συντονιστής της οργάνωσης Φίλων ΣΥΡΙΖΑ – ΝΥ και συνάμα αθλητικογράφος της ομογένειας Ντίνος Αυλωνίτης ανταποκρίθηκε στην έκκληση των «Αναμνήσεων» προς τα στελέχη και φίλους της οργάνωσης για να τοποθετηθούν εν όψει του Συνεδρίου και κατέθεσε τις σκέψεις τους τόσο για το επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και για την υποψηφιότητα του ομογενή επιχειρηματία Στέφανου Κασσελλάκη.

Κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τις «Αναμνήσεις» ο κ. Αυλωνίτης εξέφρασε τους προβληματισμούς του για την κατάσταση στην ομογένειας της Νέας Υόρκης, καθώς επίσης και την γενικότερη απάθεια και την αδιαφορία που διακατέχει τους περισσότερους για τα τεκταινόμενα και την πολιτική ζωή της γενέτειρας.

Εξ άλλου ο ελάχιστος αριθμός των ομογενών που συμμετείχαν στις δύο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις, όπως επεσήμανε, αποτελεί αδιαμφισβήτητο δείγμα αυτής της απάθειας, της αδιαφορίας και της απαξίωσης.

Ο Στέφανος Κασσελάκης.

Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εφάρμοσαν στο πνεύμα και στο γράμμα τον νόμο για την κατάταξη σε εκλόγιμες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας ομογενών.

«Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο μόνος αρχηγός κόμματος στην γενέτειρα ο οποίος συμπεριέλαβε στο Επικρατείας μια εξέχουσα προσωπικότητα της ομογένειας και άλλαξε τα δεδομένα. Ο Δρ. Όθων Ηλιόπουλος είναι μια παγκοσμίου εμβέλειας προσωπικότητα και ένας από τους ελάχιστους – αν όχι ο μόνος – βουλευτής που έχει επιτύχει τόσα πολλά, ως γιατρός και ως καθηγητής του Χάρβαρντ. Θέλω να πιστεύω ότι η παρουσία του Όθωνα Ηλιόπουλου στην Βουλή θα ανοίξει την βεντάλια του διαλόγου και θα συμβάλει τα μέγιστα στην αναδιαμόρφωση και αναγέννηση του ΕΣΥ. Εάν η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της ομογένειας καταφέρει να αξιοποιήσει το κεφάλαιο «Ηλιόπουλος» η ομογένεια και η γενέτειρα θα επωφεληθούν τα μέγιστα», πρόσθεσε ο κ. Αυλωνίτης.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Ντίνου Αυλωνίτη:

Ερώτηση: Ποιες είναι οι σκέψεις σας για το αυριανό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και για το μέλλον του.

Απάντηση: Μετά από την διπλή οδυνηρή ήττα στις πρόσφατες εκλογές Μαΐου και Ιουνίου 2023 συνέρχεται το διαρκές συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ, 2 Σεπτεμβρίου με μοναδικό θέμα την έγκριση υποψηφιοτήτων για την προεδρία του κόμματος.

Από αριστερά διακρίνονται η εκπαιδευτικός Γεωργία Λιγνού, η καθηγήτρια Νατάσσα Ρωμανού, Έφη Αχτσιόγλου και ο διαπρεπής ογκολόγος από τη Βοστώνη Όθωνας Ηλιόπουλος. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Η εκλογή προέδρου θα διεξαχθεί στις 10 Σεπτεμβρίου και εφόσον υπάρξει δεύτερος γύρος θα γίνει στις 16 Σεπτεμβρίου. Στο έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το Νοέμβρη, προβλέπεται να συζητηθούν διεξοδικά οι αιτίες της ήττας, ο επαναπροσδιορισμός στόχων και η αλλαγή πλεύσης. Πέρα από την οδυνηρή διαχείριση των επαναλαμβανόμενων κρίσεων του καπιταλισμού, στρατηγικός στόχος ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερά, αταλάντευτα και αδιαπραγμάτευτα ο Σοσιαλιστικός Μετασχηματισμός της κοινωνίας.      

Ερώτηση: Ποιος είναι ο λόγος που στην ομογένεια επικρατεί άκρα του τάφου σιωπή τόσο για το μέλλον, όσο και τους υποψήφιους για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Απάντηση: Όπως έχουμε διαπιστώσει στις μέρες μας επικρατεί ολοσχερή απαξίωση κάθε συλλογικότητας και συμμετοχής στα κοινά τόσο εδώ στην παροικία όσο και στη γενέτειρα.

Εμείς εδώ στην Αστόρια το ‘χούμε ζήσει επανειλημμένα σε πολλαπλές προσπάθειες παρουσίασης πολιτικών που έχουν έλθει από την Ελλάδα για ενημέρωση. Με ζόρι γεμίζει μια μικρή αίθουσα. Αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι  για να μη πραγματοποιηθεί μια ενημερωτική συνάντηση για να προβληθούν οι απόψεις των υποψηφίων για την προεδρία ΣΥΡΙΖΑ.  

Ερώτηση: Η υποψηφιότητα του ομογενή Στέφανου Κασσελάκη ήρθε να αλλάξει τα δεδομένα. Είναι έτοιμο το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να παραδώσει τα ηνία σε έναν ομογενή – πλην όμως άπειρο στέλεχος:

Απάντηση: Ο Στέφανος Κασσελάκης, κατά τη γνώμη μου, διαθέτει ηγετικές ικανότητες έτη φωτός μεγαλύτερες του κ. Μητσοτάκη. Αν και 35 χρονών διαθέτει εμπειρία και γνωρίζει τις αρχές και την τέχνη της διοίκησης. Γνωρίζει, με βάση την εμπειρία και ακαδημαϊκή μόρφωση, να διαχειριστεί και να επιλέξει τους κατάλληλους τεχνοκράτες για την διακυβέρνηση της χώρας.

Το βιογραφικό του σημείωμα δείχνει ότι διαθέτει ταλέντο, εργατικότητα και πρωτοεμφανίστηκε στο πολιτικό στερέωμα την κατάλληλη στιγμή.

Είναι, κατά τη γνώμη μου, ο καταλληλότερος να διαχειριστεί κρίσεις του καπιταλισμού. Από την άλλη δεν διαθέτει ακόμη την εμπειρία κομματικής οργάνωσης. Ούτε έχει δείξει σημάδια ότι αντιλαμβάνεται ότι το σύστημα νοσεί και δεν επιδέχεται θεραπεία ή μεταρρυθμίσεις.

Αυτό που χρειάζεται είναι ριζοσπαστική αλλαγή. Εκδημοκρατισμός του επιχειρείν, αλλαγή στις σχέσεις εργοδοσίας – εργασίας, συμμετοχή στις αποφάσεις όσοι/ες συμμετέχουν στην παραγωγή πλούτου, δίκαιη κατανομή πλεονάσματος…  

Ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να έχει όραμα για την μετα – καπιταλιστική οργάνωση της κοινωνίας με σημαία τις ιδέες και τις πανανθρώπινες αξίες της Αριστεράς. Δε συνάδουν τα παραπάνω με τη πρόσφατη δήλωση Κασσελάκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να οικοδομήσει το αντίστοιχο Δημοκρατικό κόμμα στην Ελλάδα εννοώντας αντιγραφή του Αμερικανικού Δημοκρατικού κόμματος στην Ελλάδα.

Χρησιμοποιώντας την ορολογία Κασσελάκη, “he is not sophisticated enough” για να ηγηθεί Αριστερού κόμματος. Πιθανότατα θα τα καταφέρει καλύτερα από το Μητσοτάκη στην αντιμετώπιση καπιταλιστικής κρίσης αλλά όχι για να ηγηθεί ριζοσπαστικού Αριστερού κόμματος.

Ερώτηση: Ο Κασσελάκης επανεκκίνησε το θέμα διαχωρισμού κράτους – εκκλησίας. Τι πιστεύετε;

Απάντηση: Άσχετα από το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών στο ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή προέδρου, το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης επανέφερε στο τραπέζι τη συζήτηση για διαχωρισμό κράτους εκκλησίας είναι γεγονός τεράστιας σημασίας.

Εναπόκειται και είναι πρόκληση για τις Αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις του τόπου να συμπράξουν τουλάχιστον σε αυτό. Μπορεί να χάθηκε στις πρόσφατες εκλογές η ευκαιρία της απλής αναλογικής. Τώρα είναι μοναδική ευκαιρία να υιοθετήσει η ευρύτερη Αριστερά την πρόταση Κασσελάκη και να πετύχουμε επιτέλους το διαχωρισμό κράτους εκκλησίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ερώτηση: Παρακολουθούμε την ελεύθερη πτώση, την αβεβαιότητα, τις επαναλαμβανόμενες οικονομικές κρίσεις και το αδιέξοδο των καπιταλιστικών χωρών. Ποιός/α από τους υποψηφίους για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη γνώμη σας προτείνει εναλλακτική λύση στο αδιέξοδο;

Απάντηση: Σε ‘μένα τουλάχιστον, δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη ποια/ος από τους πέντε υποψήφιους διαθέτει όραμα για την οργάνωση της μετα-καπιταλιστικής κοινωνίας, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ  έρχεται από μακριά. Είναι κληρονόμος και συνεχιστής μιας μακράς παράδοσης αγώνων για τη δημοκρατία, την ελευθερία, την ισότητα, την εθνική ανεξαρτησία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ο Σοσιαλισμός με δημοκρατία και ελευθερία. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα των μελών του, η/ο καινούρια/ος αρχηγός του θα είναι υπόλογος στα μέλη και την ευρύτερη κοινωνία που αντιπροσωπεύει.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.