Νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας ο Ρίσι Σούνακ – Η επόμενη μέρα και οι προκλήσεις

1
Ο Ρίσι Σούνακ.

Την ηγεσία των Τόρις και την πρωθυπουργία της Βρετανίας ανέλαβε ο πολυεκατομμυριούχος πρώην χρηματιστής Ρίσι Σούνακ,σε μία κούρσα διαδοχής που κράτησε λίγες ημέρες. Πρόκειται για τον νεότερο πρωθυπουργό της Βρετανίας, ο οποίος θα αναλάβει την πρωθυπουργία σε ηλικία 42 ετών.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών είχε συγκεντρώσει πολύ υψηλότερο από τον απαιτούμενο αριθμό υποστηρικτών και επικράτησε με ευκολία, έναντι της συνυποψήφιάς του, Πένι Μόρντοντ, η οποία εγκατέλειψε την κούρσα τελευταία στιγμή.

Μεταξύ των υποστηρικτών του Σούνακ ήταν βουλευτές των Τόρις που μέχρι χθες υποστήριζαν τον Μπόρις Τζόνσον. Ο δεύτερος αποφάσισε το βράδυ της Κυριακής να αποχωρήσει από την κούρσα της διαδοχής.

Ψήφος εμπιστοσύνης από τις αγορές

Από το πρωί της Δευτέρας τα ομόλογα έκαναν ράλι με τις αποδόσεις των διετών να πέφτουν στο 3,44%, σε μία από τις μεγαλύτερες πτώσεις που έχουν καταγραφεί. Η στερλίνα κατέγραψε μικρές απώλειες μετά την ανακοίνωση του νέου πρωθυπουργού.

«Ο Σούνακ είναι ξεκάθαρα η επιλογή των αγορών και θα υπάρχει ανακούφιση που θα αναλάβει», δήλωσε νωρίτερα ο Russel Matthews, ανώτερος διευθυντής χαρτοφυλακίου στην BlueBay Asset Management. «Αυτό μπορεί να μην διαρκέσει πολύ, αλλά θα υπάρξει μια περίοδος μήνα του μέλιτος. Το πείραμα με ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο μείγμα οικονομικής πολιτικής έχει τελειώσει».

Η επόμενη μέρα

H νίκη του νέου ηγέτη των Συντηρητικών και πρωθυπουργού της Βρετανίας συνοδεύεται από μία σειρά οικονομικών προκλήσεων. Η Βρετανία είναι σύμφωνα με τους αναλυτές σε μια βαθιά οικονομική κρίση και η σύντομη θητεία της Λιζ Τρας επιδείνωσε την κατάσταση, σύμφωνα με το Bloomberg Economics.

Το ΑΕΠ είναι πιθανό συρρικνωθεί κατά 2% το επόμενο έτος σε σχέση με τις προβλέψεις της κυβέρνησης Τρας, πριν αυτή αποκαλύψει το διαβόητο μίνι νομοσχέδιο, το οποίο προκάλεσε sell-off στην αγορά και οδήγησε τη λίρα σε χαμηλό 40 ετών.

Αυτό πρακτικά οδηγεί την οικονομία σε συρρίκνωση κατά 1,4% το 2023, αντίθετα με τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη 0,5%, οι οποίες υπήρχαν στις αρχές Σεπτεμβρίου.

«Θα υπάρξει σύσφιξη τόσο στην νομισματική όσο και στη δημοσιονομική πολιτική καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθεί να ανακτήσει την αξιοπιστία στις χρηματοπιστωτικές αγορές», έγραψαν στην έκθεσή τους οι οικονομολόγοι Dan Hanson, Jamie Rush και Ana Andrade. «Το αποτέλεσμα φαίνεται πιθανό να είναι μια ύφεση παρόμοια με αυτή της δεκαετίας του 1990».

Η κορύφωση «του πόνου» θα έρθει το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους, είπαν, με το χειρότερο σενάριο να δείχνει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,5%.

Επιπροσθέτως, το Bloomberg Economics βλέπει τον πληθωρισμό να εκτινάσσεται στο 12% τον ερχόμενο Απρίλιο, αναγκάζοντας την Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στο ανώτατο όριο του 4,25% τον επόμενο Μάιο από 2,25% τώρα.

Στήριξη από τον Τζέρεμι Χαντ

Στο πλευρό του νέου ηγέτη των Τόρις τάχθηκε από το πρωί της Δευτέρας ο Τζέρεμι Χαντ. Ο υπουργός Οικονομικών σε άρθρο του στη Telegraph ανέφερε: «Για να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη, χρειαζόμαστε έναν ηγέτη στον οποίο μπορούμε να εμπιστευτούμε τις δύσκολες επιλογές. Χρειαζόμαστε επίσης κάποιον που μπορεί να εξηγήσει αυτές τις επιλογές στους πολίτες που ανησυχούν για θέσεις εργασίας, υποθήκες και δημόσιες υπηρεσίες. Έχουμε έναν ηγέτη που μπορεί να κάνει ακριβώς αυτό, τον Ρίσι Σούνακ».

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζέρεμι Χαντ προετοιμάζει αυτή την περίοδο το οικονομικό νομοσχέδιο για να το παρουσιάσει στη Βουλή στις 31 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ο Σούνακ είχε αναφέρει πριν την εκλογή του, ότι θα κρατήσει τον Χαντ στη θέση του Υπουργού Οικονομικών.

Πηγή: https://www.mononews.gr/

-Advertisement-

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.