Νέο μνημείο Ιδρύματος Ελληνισμού Αμερικής στο Κλιαργουότερ Φλόριδας

0
Το άγαλμα της Δροπολίτισσας στην Πλατεία της Δερβιτσιάνης.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Συμμαχίας των Βετεράνων της Τάμπα (Tampa Βay Veterans Alliance) στις 13 Δεκεμβρίου 2018 ενέκρινε την πρόταση του Ιδρύματος Ελληνισμού Αμερικής για την ανέγερση του Μνημείου «American Hellenic WWII Memorial» στο «Veterans Plaza Memorial» στο Κλιαργουότερ της Φλόριδας.

Την επόμενη της αποφάσεως ο ιερέας Rev. Fr. Robert “Bob” Swick μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος προς τον πρόεδρο του Ιδρύματος Μιχάλη Σέρβο ανακοινώνει ότι το διοικητικό συμβούλιο εξέτασε προσεκτικά την πρόταση του Ιδρύματος, την ενέκρινε και ότι για την υλοποίησή της απαιτείται έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο του Κλιαργουότερ της Φλόριδας.

Παράλληλα υπενθυμίζει ότι το μνημείο, βάση της προτάσεως του Ιδρύματος, θα καλυφθεί από δωρεές του Ιδρύματος και των ομογενών.

Ο Μιχαλης Σέρβος με τον Γκας Μπιλιράκη.

Ο κ. Μιχάλης Σέρβος κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας με τις «Αναμνήσεις» εξέφρασε ικανοποίησή  του για την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Tampa Βay Veterans Alliance και τόνισε ότι «το μνημείο είναι αφιερωμένο στους Έλληνες και στους Αμερικανούς που έπεσαν ηρωικά στα πεδία των μαχών του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και στην καθοριστική συμβολή της Ελλάδας στον Πόλεμο».

Το μνημείο περιλαμβάνει την Αψίδα του Θριάμβου και τη Θεά Νίκη και θα στην πρόσοψή του θα αναγραφούν τα λόγια του Ουίνστον Τσώρτσιλ «στο εξής θα λέμε ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».

Το  εν λόγω μνημείο είναι ο νεότερο από μια σειρά μνημεία που ανήγειρε το Ίδρυμα Ελληνισμού Αμερικής στις ΗΠΑ, στη γενέτειρα.

Το άγαλμα της Δροπολίτισσας

Ένα από τα πιο πρόσφατα έργα, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» είναι το άγαλμα της Δροπολίτισσας το οποίο έχει ήδη τοποθετηθεί στην κεντρική πλατεία της Δερβιτσιάνης, νομού Αργυροκάστρου.

Ο χώρος στον οποίο θα στηθεί το νέο μνημείο.

Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος έγιναν ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου 2018 και παρέστησαν εκπρόσωποι της ελληνικής πολιτείας που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις για την επέτειο της 28η Οκτωβρίου.

Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος επισκιάστηκαν από τη δολοφονία από τις αλβανικές αρχές του 35χρονου Κωνσταντίνου Κατσίφα και η είδηση για τα αποκαλυπτήρια πέρασε στα ψιλά γράμματα των ελλαδικών μέσων ενημέρωσης.

Ο Μιχάλης Σέρβος, ο οποίος το Δεκαπενταύγουστο έχει ανακηρυχτεί επίτιμος δημότης του Δήμου Δρόπολης, δε μπόρεσε να παραστεί στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος, διότι την ίδια χρονική στιγμή ήταν κεντρικός ομιλητής στην τελετή των εγκαινίων του ναού του Αγίου Δημητρίου στο Ελληνικό Κοιμητήριο «Μορφέας» στο κοιμητήριο «Curlew Hills Memory Gardens» στο Παλμ Χάρμπορ της Φλόριδας.

Το εκκλησάκι αποτελεί την τρίτη και συνάμα τελική φάση των έργων στο εν λόγω Κοιμητήριο. Η πρώτη φάση ξεκίνησε το 2009 με την απόφαση της διοίκησης του κοιμητηρίου για τη δημιουργία ξεχωριστού χώρου για τους Ελληνες της Φλόριδας. Η δεύτερη φάση ολοκληρώθηκε τον  Φεβρουάριο του 2014 με τα εγκαίνια της Πύλης του Παραδείσου στην οποία αναγράφονται Hellenic Cemetery Morpheus  – «Ελλήνων Ομογενών Πάσα Γης Τάφος». Η πύλη οδηγεί στις δωρικές κολώνες οι οποίες εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη, ενώ η τρίτη φάση αφορούσε την ανέγερση του ναού, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το ίδιο το Κοιμητήριο.

Ο κ. Σέρβος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα εγκαίνια του ναού επεσήμανε: «Θέλω να ευχαριστήσω επίσημα την διεύθυνση τού Curlew Hills Memorial Garden που υιοθέτησε την πρόταση τού Ιδρύματος για την δημιουργία του Ελληνικού Νεκροταφείου «Μορφεύς».  Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλους τους ιερείς, ενορίες και όλους τούς Έλληνες της περιοχής μας που υποστήριξαν την μεγάλη αυτή ιδέα για την δημιουργία τού Κοιμητηρίου.

Ο Μιχάλης Σέρβος την ημέρα των εγκαινίων του ναού του Αγίου Δημητρίου.

Είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος για την δημιουργία τού Ελληνικού Νεκροταφείου, διότι θα τιμήσουμε τούς νεκρούς μας με τις ελληνικές παραδόσεις.  Για πρώτη φορά οι Έλληνες μπορούν να είναι όλοι μαζί αγαπημένοι και μονοιασμένοι, ειρηνικά και θα ξεκουραστούν σε μία καταπληκτική τοποθεσία στην καρδιά της Κομητείας τού Pinellas στην Πολιτεία της Φλόριδας».

«Εδώ θα βρίσκεται το πραγματικό ληξιαρχείο της Ελληνικής Κοινότητας, εδώ θα συμπυκνωθεί μέσα σε λίγα στρέμματα η Ιστορία των Ελλήνων της Δυτικής Φλόριδας, που θα είναι γραμμένη στο Ελληνικό Κοιμητήριο  «Μορφεύς» και θα αποτελέσει ένα κομμάτι της Ιστορίας του Ελληνισμού της Αμερικής», επεσήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Σέρβος. 

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.