ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η στεγαστική τράπεζα «Lyons Mortgage Services» με έδρα την Αστόρια, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» για τρία συναπτά έτη και συγκεκριμένα το 2017, το 2018 και το 2019 έχει κερδίσει το βραβείο «Best Mortgage Company».

Πρόκειται για τα καθιερωμένα βραβεία «Best of the Boro»  στην κατηγορία των δανειοδοτικών οργανισμών τα οποία απονέμονται βάσει ψηφοφορίας του κοινού.

Η «Lyons Mortgage Services» ιδρύθηκε το 1996 με έδρα τη Νέα Υόρκη και σήμερα εν έτη 2019 η δράση της επεκτάθηκε στις όμορες πολιτείες του Κονέκτικατ και της Νέας Ιερσέης, καθώς επίσης και σε εκείνες της Καλιφόρνιας και της Πενσιλβάνιας.

Από αριστερά διακρίνονται οι Νίκος Τζιάζας, Τζάκελιν Ντονάτο, Edith O’Donell και Γιώργος Σοφοκλέους.

Η ομογενειακή αυτή τράπεζα είναι ευρύτερα γνωστή στην ομογένεια αφ’ ενός μεν διότι παρείχε και συνεχίζει να παρέχει τη δυνατότητα σε χιλιάδες ομογενείς να αποκτήσουν το σπίτι των ονείρων τους, αφ’ ετέρου δε λόγω της κοινωνικής και φιλανθρωπικής της δράσης.

Ο πρόεδρός της Νίκος Τζιάζας, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» είναι πρόεδρος των Παιδικών Ομάδων Ελευθέρια Παγκυπρίου και έχει βραβευτεί από πολλούς ομογενειακούς φορείς, καθώς επίσης και από το Εμπορικό Επιμελητήριο του Κουίνς.

Η «Lyons Mortgage Services» είναι μια από τις ελάχιστες στεγαστικές τράπεζες που έμεινε ανέπαφη από την οικονομική κρίση του 2007. Την ώρα που η Lehman Brothers και οι άλλοι μεγάλοι τραπεζικοί και δανειοδοτικοί οργανισμοί  κατέρρεαν είτε βρίσκονταν πολύ κοντά στη χρεοκοπία και διασώθηκαν από το κράτος η «Lyons Mortgage Services» συνέχιζε κανονικά τη δράση της και μάλιστα επέκτεινε τη δράση της σε άλλες γειτονικές πολιτείες.

Ο Νϊκος; Τζιάζας και ο Γιώργος Σοφοκλέους με επαγγελματίες του κλαδου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Αναστάσης Τσάκας

Ερωτηθείς για τα μυστικά της ευρωστίας της εν λόγω τράπεζας ο κ. Τζιάζας απάντησε: «H Lyons Mortgage» από της ιδρύσεώς της είχε θέσει  κάποιες κόκκινες γραμμές τις οποίες τηρήσαμε και γι αυτό καταφέραμε να ξεπεράσουμε χωρίς προβλήματα την κρίση του 2007. Αν και είχαμε τεράστιες προκλήσεις με το «Subprime Lending», διότι μας έφευγαν τα στελέχη καθώς τους έλεγαν ότι θα κάνουν  περισσότερα χρήματα, εν τούτοις εμείς δεν ενδώσαμε. Και την ώρα που οι άλλες τράπεζες κλονίζονταν, είτε κατέρρεαν εμείς συνεχίζαμε την παροχή δανείων και το 2008 ξεκινήσαμε μια ανοδική πορεία».

Ερωτηθείς για την κατάσταση της αγοράς ακινήτων μια δεκαετία μετά την κρίση επεσήμανε: «Σήμερα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά διότι έχουν τεθεί σε ισχύ αυστηροί κανόνες και το πιο σημαντικό τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και οι επενδυτές έχουν επενδύσει πάρα πολλά χρήματα εξ ιδίων ως προκαταβολή για τη δανειοδότηση».

Από αριστερά διακρίνονται οι Edith O’Donell, Τζάκελιν Ντονάτο, Νίκολας Τζιάζας.

Οι τιμές των ακινήτων τουλάχιστον στην περιοχή της Νέας Υόρκης την τελευταία πενταετία έχουν ξεκινήσει μια νέα ανοδική πορεία και έχουν φτάσει σε τιμές ρεκόρ.

Ο κ. Τζιάζας προέβλεψε ότι θα υπάρξουν διορθωτικές αλλαγές και τόνισε: «Οι διορθωτικές αλλαγές είναι ένα υγιές φαινόμενο και έχουν ήδη εκδηλωθεί στο Μανχάταν και σε αρκετές περιοχές του Κουίνς».

Ερωτηθείς εάν θα επηρεάσει την αγορά ο άνευ προηγούμενου οικοδομικός οργασμός  που παρατηρείται στη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης επεσήμανε ότι «θα την επηρεάσει σε έναν βαθμό».

Παράλληλα απέδωσε τον οργασμό στην ρευστότητα που υπάρχει εδώ στην Αμερική και δη στις μεγαλουπόλεις λόγω της κρίσης στην Ευρώπη και σε πολλές άλλες χώρες του πλανήτη.  

Στιγμιότυπο από την ομιλία του προέδρου Νίκου Τζιάζα. η διευθύνουσα σύμβουλος της Lyons Mortgage Services Edith O’Donell. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Αναστάσης Τσάκας

«Οι διαχειριστές των χαρτοφυλακίων που θα επενδύσουν τα χρήματά τους στα ομόλογα της Γερμανίας τα οποία έχουν επιτόκια χαμηλά; Στην Κίνα είτε στις αναδυόμενες αγορές; Θα τα επενδύσουν σε μια ισχυρή αγορά, όπως η Αμερική, η οποία ακόμη και αν τους δώσει μια επιστροφή 4 και 5 % είναι πιο ελκυστική διότι είναι η πιο ασφαλής αγορά. Γι αυτό βλέπουμε όλον αυτόν τον οικοδομικό οργασμό» συμπλήρωσε.

Από αριστερά διακρίνονται οι Φίλιπ Κρίστοφερ, Νίκος Μαστοράκος, Ευάγγελος Νικηφορίδης, Γιώργος Βαβατσούλης, Νίκος Τζιάζας, Δημήτρης Αναστασίου και Αλέξης Φαίδωνος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Καινοτόμα προγράμματα

Ερωτηθείς για τα νέα προγράμματα επεσήμανε ότι έχουν πολλά καινοτόμα προγράμματα μεταξύ των οποίων «ΝQM Loans» (Non Qualifying Mortgages) τα οποία απευθύνονται σε μια ομάδα ανθρώπων, η οποία ήταν τελείως παραγνωρισμένη από τις δανειοδοτήσεις, λόγω του ότι τα κριτήρια των δανειοδοτήσεων μετά το 2008 έχουν γίνει πάρα πολύ αυστηρά.

Και αυτά τα προγράμματα αφορούν τις μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους, καθώς επίσης και άτομα με χαμηλό δείκτη πιστοληπτικής ικανότητας.

«Τα προγράμματα αυτά είναι ευνοϊκά. Εμείς λόγω της πολυετούς εμπειρίας μπορούμε να κρίνουμε την καταλληλότητα  χορήγησης δανείου και δεν στηριζόμαστε στις φορολογικές τους δηλώσεις.

O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Επιμελητηρίου Thomas J. Grech (αριστερά) και ο πρόεδρος της Lyons Mortgage Services Inc. Νίκος Τζιάζας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήρης Τσάκας

Αυτό παρέχει τη δυνατότητα στους αυτοαπασχολούμενους να κάνουν τη δική τους επένδυση», επεσήμανε.

Ερωτηθείς για την προκαταβολή επεσήμανε ότι ο υποψήφιος πρέπει να καταβάλει τα 25% της αξίας ούτως ώστε να υπάρχει μερίδιο ευθύνης και για τον δανειολήπτη.

Όσον αφορά την αγορά διαμερισμάτων επεσήμανε ότι μπορεί να γίνει με προκαταβολή έως και 3% και το πιο σημαντικό γίνονται δεκτές και οι δωρεές από τους γονείς είτε και από συγγενείς.

Interest Only Mortgage

Υπάρχει και το πρόγραμμα χορήγησης δανείων με καταβολή μόνο των επιτοκίων.  Εάν πάρει ένας ένα δάνειο 1.2 εκατομμυρίων με προκαταβολή της τάξεως των 25% και πληρώσει κανονικά τον τόκο και κεφάλαιο θα πλήρωνε $4.232 μηνιαία δόση. Όταν όμως πληρώσει μόνο τον τόκο η  μηνιαία δόση μειώνεται στα $2.625. Άρα υπάρχει μια διαφορά $1.607 το μήνα.

Και αυτό του παρέχει μια τεράστια ελαστικότητα και τη δυνατότητα μετά από τρία, τέσσερα ή και πέντε χρόνια να προβεί σε αναδιάρθρωση του δανείου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ενώ συγχαίρει τον πρόεδρο των ποδοσφαιρικών ομάδων «Ελευθερία – Παγκύπριος Νέας Υόρκης» Νίκο Τζιάζα.

Λόγω της εμπειρίας που έχουμε ως Lyons μπορούμε να βοηθήσουμε αυτές τις κατηγορίες ανθρώπων που ζουν στις μεγάλες μητροπόλεις, όπως και η Νέα Υόρκη.

Μια έρευνα κάνει λόγω ότι έως το 2020  42 εκατομμύρια Αμερικάνοι θα είναι αυτοαπασχολούμενοι.

«Τα προγράμματα αυτά δεν έχουν καμιά σχέση με τα “subprime leading” διότι αφορά τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικροεπιχειρηματίες και τους νέους επαγγελματίες», συμπλήρωσε.

Lyons Mortgage Services

H Lyons Mortgage Services όπως προαναφέραμε, ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη και σήμερα επεκτάθηκαν σε πέντε πολιτείες. Η εταιρεία απασχολεί με εργασία 25 άτομα, ενώ η εξυπηρέτηση των δανείων γίνεται από εξειδικευμένες εταιρείες.

Ερωτηθείς εάν ξεκινούσε σήμερα τι θα έκανε διαφορετικό απάντησε: «Οι δεκαετίες του ‘80 και του ‘90 ήταν διαφορετικές εποχές αν και η δανειοδότηση παραμένει η ίδια. Ωστόσο υπάρχουν αλλαγές στα τεχνικά ζητήματα. Και η μεγαλύτερη είναι η μετακίνηση του πληθυσμού και η αλλαγή νοοτροπίας λόγω της τεχνολογικής προόδου.

Σήμερα πρέπει να είμαστε προσηλωμένοι στα δημογραφικά και στις κατηγορίες των ανθρώπων που μπορεί να ευεργετηθούν από τα δανειοδοτικά μας  προγράμματα.

«Πρέπει σήμερα να είσαι πολύ πιο προσεκτικός από ότι ήμασταν την περίοδο που ξεκίνησε η εταιρεία. Σήμερα η αγορά είναι πολύ πιο σοφιστική και πρέπει να βρεις αυτούς τους ανθρώπους και να τους γνωρίσεις. Αν δεν γνωρίζεις τη νοοτροπία τους είναι πολύ δύσκολο να κερδίσεις την εμπιστοσύνη τους», επεσήμανε ο κ. Τζιάζας υπενθυμίζοντας ότι αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση των αξιωματούχων.

Ερωτηθείς εάν παραμένει ζωντανό το αμερικανικό όνειρο επεσήμανε: «Το όνειρο υπάρχει πάντα.  Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και να έχουμε εμπιστοσύνη ότι τα όνειρά μας μπορεί να γίνουν πραγματικότητα. Υπάρχει και μια μεγάλη παρεξήγηση σχετικά με το αμερικανικό όνειρο. Υπάρχει και μια ομάδα που λέει ότι οι δυνατότητες πραγμάτωσης του αμερικανικού ονείρου δεν είναι δεδομένες για όλους και ότι μόνον ορισμένοι δράττουν τις ευκαιρίες», επεσήμανε ο κ. Τζιάζας υπενθυμίζοντας ότι με σκληρή δουλειά μπορείς να ανατρέψεις τα δεδομένα και ζήσεις στο ακέραιο το αμερικανικό όνειρο.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.