ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Σύλλογος Καστοριέων Νέας Υόρκης «Ομόνοια» και η Φιλόπτωχος Αδελφότητα Κυριών Καστοριάς την Κυριακή, 21 Ιουλίου 2019, διοργάνωσαν μια σειρά εκδηλώσεων στη μνήμη του Προφήτη Ηλία, του προστάτη τω γουνοποιών.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τη θεία λειτουργία και την Αρτοκλασία που τελέστηκαν στον ιερό ναό του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστόουν και ολοκληρώθηκαν με την πανηγυρική εκδήλωση που έλαβε χώρα στο ιδιόκτητο πνευματικό κέντρο των Καστοριέων, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το ναό.

Οι φετινές εκδηλώσεις διέφεραν από όλες τις προηγούμενες διότι οι Καστοριανοί προσευχήθηκαν όπως ο Προφήτης Ηλίας προστατεύει τους ομογενείς γουναράδες, οι οποίοι από τις αρχές του έτους, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», έχουν εισέλθει για τα καλά στο μάτι του κυκλώνα, λόγω των νομοθετικών πρωτοβουλιών για την απαγόρευση της παραγωγής και εμπορίας της γούνας.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστόουν, π. Διονύσιος Αναγνωστόπουλος, ο οποίος ανέπεμψε την προσευχή, αναφέρθηκε στην πρόσφατη διαδήλωση των γουναράδων που έγινε στο Δημαρχείο της Νέας Υόρκης και στην οποία ήταν και ο ίδιος παρών.

«Ήμουν και θα είμαι στο πλευρό σας για τον δίκαιο αγώνα σας», επεσήμανε ο π. Διονύσιος υπενθυμίζοντας ότι οι γουναράδες είναι εξαίρετοι επιχειρηματίες που σέβονται τους κανόνες και συνάμα ευεργέτες της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής.

Ο υπεύθυνος της οργανωτικής επιτροπής των εκδηλώσεων Γιάννης Μαλεγκάνος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προσέλευση των Καστοριέων και εστίασε την προσοχή του στον προστάτη των γουναράδων, τον Προφήτη Ηλία.

Σε πρώτο πλάνο ο Δημήτρης Τασόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δήμος Σιώκης αναφέρθηκε στην γιορτή του Προφήτη Ηλία και τόνισε ότι είναι μια από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Σύλλογος διότι ο τομέας της γούνας υπήρξε ένας από τους νευραλγικούς τομείς τόσο της Καστοριάς, όσο και της ομογένειας της Νέας Υόρκης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Συλλόγου για τη συγκέντρωση υπογραφών για το υπόμνημα συμπαράστασης για τους γουναράδες και ανέφερε ότι οι αδελφοί Νάνου κινητοποιήθηκαν άμεσα και έστειλαν περισσότερα από τετρακόσια υπομνήματα στο δημοτικό συμβούλιο της Νέας Υόρκης.

Εκτενή αναφορά έκανε και στην εκδημία του Αναστασίου Κοκαλένιου, που είχε προσφέρει για πολλά έτη τις υπηρεσίες του στο Σύλλογο τόσο με την ιδιότητα του απλού μέλους, όσο και του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου και κάλεσε τους συνδαιτυμόνες να παραστούν στην κηδεία του εκλιπόντος και να εκφράσουν τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Γενική άποψη της αίθουσας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδεφότητας Κυριών Καστοριάς Τούλα Καλαπούτη επεσήμανε: «Υπηρετώ ως πρόεδρος της Φιλοπτώχου και θα ήθελα να συγχαρώ τον πρόεδρο Δήμο Σιώκη και τα άλλα στελέχη για την πολυσχιδή τους δράση.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Φιλοπτώχου που εφέτος συμπληρώνει έναν αιώνα προσφοράς.

Στιγμιότυπο από την ομιλία της προέδρου της Αδελφότητας Κυριών Καστοριάς Τούλας Καλαπούτη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την ομιλία του προέδρου Δήμου Σιώκη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.