Να αναγνωριστούν ως γενοκτονία οι αποτρόπαιες πράξεις κατά των Ποντίων, λέει ο Ευάγγελος

0
274
Σε πρώτο πλάνο ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος. Φωτογραφία: Αρχείο ETA / PRESS

Επιµνηµόσυνη Δέηση σε όλες τις Ενορίες της Μητροπόλεως της Νέας Ιερσέης την Κυριακή 17 Μαΐου 2020 για την ανάπαυση των ψυχών όλων των αδελφών µας Ποντίων που χάθηκαν στην Γενοκτονία του 1919.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Να διδάξουµε την οικουµένη για τις αποτρόπαιες πράξεις κατά των Ελλήνων του Πόντου ώστε οι λαοί του κόσµου να αναγνωρίσουν επιτέλους τα πολλαπλά εγκλήµατα που διαπράχθησαν εναντίον των Ελλήνων του Πόντου, δηλαδή να αναγνωρίσουν τις πράξεις αυτές ως «γενοκτονία», αναφέρει στην εγκύκλιό του για την 101η επέτειο της Γενοκτονίας ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης, κ. Ευάγγελος.

Η εγκύκλιος εστάλη και στις δύο γλώσσες και ο κ. Ευάγγελος  αναφέρεται στην 101η επέτειο και μεταξύ άλλων αναφέρει: «Το έτος που διανύουµε σηµατοδοτεί την Επέτειο της συµπληρώσεως 101 ετών από την Γενοκτονία των αδελφών µας Ποντίων, δηλαδή από την στιγμή εκείνη στην ιστορία της ανθρωπότητας όπου εκατοντάδες χιλιάδων συνανθρώπων µας Ελλήνων ποντιακής καταγωγής δολοφονήθηκαν, περισσότεροι από ένα εκατοµµύριο εξορίσθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες και οδηγήθηκαν στην Ελλάδα, τα σπίτια τους κατασχέθηκαν, και αναρίθµητες Εκκλησίες και Μοναστήρια καταστράφηκαν».

Ο κ. Ευάγγελος καλεί τους ιερείς της Μητροπόλεως της Νέας Ιερσέης την Κυριακή 17 Μαΐου 2020 να τελέσουν δεήσεις για την ανάπαυση των ψυχών όλων των αδελφών µας Ποντίων που χάθηκαν στην Γενοκτονία του 1919.

 Το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου του Μητροπολίτη της Νέας Ιερσέης, κ. Ευαγγέλου έχει ως εξής:

Στιγμιότυπο από την λιτανείς της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας Σουμελά. Φωτογραφία: Αρχείο ETA / PRESS

Αγαπητοί µου αδελφοί, Χριστός Ανέστη!

Το έτος που διανύουµε σηµατοδοτεί την Επέτειο της συµπληρώσεως 101 ετών από την Γενοκτονία των αδελφών µας Ποντίων, δηλαδή από την στιγμή εκείνη στην ιστορία της ανθρωπότητας όπου εκατοντάδες χιλιάδων συνανθρώπων µας Ελλήνων ποντιακής καταγωγής δολοφονήθηκαν, περισσότεροι από ένα εκατοµµύριο εξορίσθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες και οδηγήθηκαν στην Ελλάδα, τα σπίτια τους κατασχέθηκαν, και αναρίθµητες Εκκλησίες και Μοναστήρια καταστράφηκαν.

Αυτή υπήρξε µια σκοτεινή περίοδος στην παγκόσµια ιστορία, και ασφαλώς αποτελεί µια µαύρη κηλίδα στην ιστορία του Τουρκικού Έθνους που διέπραξε αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις.

Παρά το γεγονός ότι οι Τούρκοι προσπάθησαν συστηµατικά στο διάβα της ιστορίας τους να εξοντώσουν ολόκληρους λαούς, δεν κατάφεραν να εξαλείψουν και να σβήσουν την αλήθεια των εγκληµατικών τους πράξεων.

Παρά το ότι προσπάθησαν να ξεριζώσουν την Ορθόδοξο πίστη, δεν θα καταφέρουν ποτέ να φιµώσουν τους ανθρώπους µας και να σιωπήσουν τις θερµές προσευχές τους. Αν και προσπάθησαν να καταστρέψουν και να εξαλείψουν την ιστορία µας, την πίστη µας, τον πολιτισµό και την γλώσσα µας, δεν κατάφεραν να το πετύχουν, καθώς η ταυτότητά µας και το ποιόν του Γένους µας είναι αιώνια χαραγµένο στην ευλογηµένη Γη του Πόντου και όλης της Τουρκίας.

Εντούτοις, τα δραµατικά γεγονότα που έλαβαν χώρα τότε, 101 χρόνια πριν, οφείλουν να µας αφυπνίζουν και να µας θυµίζουν ότι το κακό συνεχίζει να υπάρχει στον κόσµο µας και ότι πρέπει να είµαστε πάντοτε σε εγρήγορση και έτοιµοι ώστε να αντιµετωπίσουµε τις σκοτεινές δυνάµεις αυτού του κόσµου.

Η εγκύκλιος του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης, κ. Ευαγγέλου για την 101η επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Εποµένως, αποτελεί επιτακτική ανάγκη να διδάξουµε την οικουµένη για τις αποτρόπαιες πράξεις κατά των Ελλήνων του Πόντου, ώστε οι λαοί του κόσµου να αναγνωρίσουν επιτέλους τα πολλαπλά εγκλήµατα που διαπράχθησαν εναντίον των Ελλήνων του Πόντου, δηλαδή να αναγνωρίσουν τις πράξεις αυτές ως «γενοκτονία».

Επιπλέον, οφείλουµε να διδάξουµε τις νέες γενιές για τα φρικτά γεγονότα που διαπράχθησαν και αποτελούν αδιάψευστο κοµµάτι της ιστορίας µας. Επίσης, πρέπει να διδάξουµε στα παιδιά µας να αγαπούν και να σέβονται την πίστη, την ιστορία, τον πολιτισµό, την Γλώσσα και τις παραδόσεις µας. Αυτό θα αποτελέσει τον ασφαλέστερο τρόπο ώστε να τιµήσουµε την θυσία των ηρώων µας και να διατηρήσουµε στην µνήµη µας όλους εκείνους που αγωνίσθηκαν ώστε να σώσουν άλλους κατά την διάρκεια των φρικτών αυτών γεγονότων.

Ως εκ τούτου, παρακαλώ πολύ όλους να διδάξουµε τα µέλη των Κοινοτήτων µας την ιστορία και τον πολιτισµό του Ποντιακού Ελληνισµού, δίνοντας ιδιαίτερη έµφαση στα τραγικά γεγονότα που έλαβαν χώρα 101 χρόνια πριν, στην φρικτή γενοκτονία και τον ξεριζωµο και ας µην λησµονούµε ότι η ταυτότητα του Γένους µας είναι συνυφασµένη µε το παρελθόν µας, ενώ το πεπρωµένο µας είναι συνυφασµένο µε το µέλλον των παιδιών µας.

Παρακαλώ λοιπόν να τελεσθεί Επιµνηµόσυνη Δέηση σε όλες τις Ενορίες µας την Κυριακή 17 Μαΐου 2020 για την ανάπαυση των ψυχών όλων των αδελφών µας Ποντίων που χάθηκαν στην Γενοκτονία του 1919.

Ο Μητροπολίτης Ευάγγελος, ο π. Αναστάσιος Μπουραντάς και ο Διάκων Φιλόθεος.

Εύχοµαι ειλικρινώς και προσεύχοµαι όπως συνεχίζοντας τις προσπάθειές όλων µας για την ενηµέρωση της κοινής γνώµης ως προς την αλήθεια της Γενοκτονίας των Ποντίων να αφυπνίσουµε συνειδήσεις και να καταφέρουµε επιτέλους να φέρουµε σε γνώση όλων των λαών τα βασανιστήρια και τις δοκιµασίες που υπέστησαν οι Έλληνες του Πόντου, και να επιτύχουµε να αναγνωρισθεί παγκοσµίως ο ξεριζωµος του 1919 ως Έγκληµα κατά της ανθρωπότητας.

Ας µην λησµονήσουµε ποτέ τις χιλιάδες ψυχές όλων εκείνων που έχασαν την ζωή τους κατά την αδιανόητη αυτή σφαγή που έλαβε χώρα τότε και ας ατενίζουµε πάντοτε το µέλλον µε αισιοδοξία, εκτιµώντας την ιστορία και την παράδοση των Ελλήνων του Πόντου που ζούν εντός και εκτός των Κοινοτήτων µας.

Μετά πατρικής αγάπης και ευχών εν Κυρίω Αναστάντι,

Ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης, κ. Ευάγγελος

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.