ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Ευκαιρία να αφιερώσουμε και πάλι τους εαυτούς μας στο έργο του Θεού και της Εκκλησίας, καθώς συνεχίζουμε να δίδουμε την βοήθειά μας σε κάθε άνθρωπο ανεξαιρέτως», χαρακτηρίζει την έναρξη του Νέου Εκκλησιαστικού έτους ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος στην εγκύκλιο του προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Μητροπόλεως.

Ο κ. Ευάγγελος κάνει μια ιστορική αναδρομή από τον συμβολισμό της εορτής της Ενδίκτου στην εορτή της έναρξης του Νέου Εκκλησιαστικού Έτους και υπενθυμίζει στους κληρικούς και λαϊκούς ότι η σημαντική ετούτη εορτή αποτελεί ορόσημο, το οποίο μας παρέχει την δυνατότητα να κάνουμε τον απολογισμό του απερχόμενου έτους και να εστιάσουμε την προσοχή μας στις επιτυχίες, στις αστοχίες γιατί όχι και αποτυχίες και να χαράξουμε τους στόχους για το νέο το οποίο αρχίζει την Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου 2020 με την τέλεση Θείας Λειτουργίας και Αγιασμού σε όλες τις ενορίες της Μητροπόλεως.

Αναφερόμενος στο Εκκλησιαστικό Έτος 2019-2020 το χαρακτηρίζει «έναν πολύ δύσκολο χρόνο, γεμάτο με προβλήματα και δοκιμασίες λόγω της πανδημίας του κορωνοιού».

Ο Μητροπολίτης Ευάγγελος, ο π. Αναστάσιος Μπουραντάς και ο Διάκων Φιλόθεος.

«Οικογένειες έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα, ζουν οικονομικές δυσκολίες, και τόσα άλλα προβλήματα», επισημαίνει ο κ. Ευάγγελος υπενθυμίζοντας την αναγκαιότητα αξιολόγησης της πνευματικής ζωής και της επαναφοράς στον «σωστό δρόμο, τον δρόμο του θελήματος του Θεού, ευχαριστώντας Τον για όλες τις δωρεές που μας έχει χαρίσει και παρακαλώντας Τον να παρέχει το έλεός Του σε όλους μας».

Η εγκκύλιος

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης, κ. Ευαγγέλου προς τον ευλαβέστατον ιερόν κλήρον, τους Εντιμοτάτους Άρχοντας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τους Προέδρους και τα Μέλη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων, τας Προέδρους και τα Μέλη των Φιλοπτώχων Αδελφοτήτων, τους διδάσκοντας και διδασκομένους των Κατηχητικών και Ελληνικών Σχολείων, τις Οργανώσεις της Νεολαίας και άπαν το Χριστεπώνυμο πλήρωμα των ευσεβών Ορθοδόξων Χριστιανών της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιερσέης:

«Ο των αιώνων Ποιητής και Δεσπότης, Θεέ των όλων Υπερούσιε όντως, / την ενιαύσιον ευλόγησον περίοδον, σώζων τω ελέει σου, τω απείρω Οικτίρμων, / πάντας τους λατρεύοντας, σοι τω μόνω Δεσπότη, και εκβοώντας φόβω Λυτρωτά· / Εύφορον πάσι, το έτος χορήγησον.»  (Κοντάκιον)

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Εορτάζοντας και πάλι την αρχή του Νέου Εκκλησιαστικού Έτους μας δίνεται η ευκαιρία εξετάσουμε τον εσωτερικό μας εαυτό, να αναθεωρήσουμε τις πράξεις μας και να κάνουμε τον απολογισμό μας ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Αν και ιστορικά η σημασία αυτής της εορτής δεν υπήρξε εξ’ αρχής η πνευματική πρόοδος των πιστών, εάν εντρυφήσουμε στην ιστορία του εορτασμού της «Ινδίκτου» θα μπορέσουμε, ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, να κατανοήσουμε καλύτερα το νόημα που έχει στις μέρες μας η εορτή αυτή. 

Ο εορτασμός της αρχής του Νεόυ Εκκλησιαστικού Έτους πηγάζει και προέρχεται από τον αρχικό Βυζαντινό εορτασμό της «Ινδίκτου», που σημαίνει «ορισμός», κατά τον οποίον άρχιζε να προσμετράται μία περίοδος 15 ετών, ένας χρονικός κύκλος που διαρκούσε δέκα πέντε χρόνια, με ημέρα έναρξης την 1η Σεπτεμβρίου.

Αυτό έδινε την δυνατότητα και το χρονικό περιθώριο ώστε να ανασυγκροτηθεί ο στρατός και να ολοκληρωθούν διάφορα δημόσια έργα, ενώ παράλληλα βοηθούσε στο να συλλεγούν οι φόροι του Βυζαντινού Κράτους από την συγκομιδή των καρπών των γεωργών.

Η πρακτικότητα και αποδοτικότητα αυτού του συστήματος υπήρξε τόσο σπουδαία ώστε ο Αυτοκράτορας Ιουστινιανός το έκανε Νόμο του Βυζαντινού Κράτους το έτος 537 μ.Χ. (Νεαραί Διατάξεις, 47). Έτσι, η «Ίνδικτος» έγινε αναγκαίο μέρος και τμήμα της Βυζαντινής Διοικήσεως, καθώς έδινε την δυνατότητα οικονομικής προόδου, ευημερίας και σχεδιασμού και στους Αυτοκράτορες αλλά και στους αγρότες.

Στην συνέχεια, η εορτή της Ινδίκτου απέκτησε μεγάλη σημασία και θέση στην ζωή της Ορθοδόξου Εκκλησίας, καθώς η έναρξη του Εκκλησιαστικού Έτους σηματοδοτούσε και την αρχή ή την ανανέωση της πνευματικής ζωής των πιστών.

Συνεπώς, και στις ημέρες μας, η εορτή αυτή μας δίνει την δυνατότητα να ανασυγκροτηθούμε πνευματικά. Να κοιτάξουμε πίσω, στο Εκκλησιαστικό Έτος που πέρασε, να συλλογιστούμε, και να συνειδητοποιήσουμε τις πνευματικές μας επιτυχίες ή παραλήψεις ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί.

Να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία και να ρωτήσουμε τους εαυτούς μας: «Τι έχω κάνει σωστό και τι λάθος; Πώς μπορώ να διορθώσω τα λάθη μου; Πώς θα μπορούσα να εργασθώ πνευματικά και να αφιερώσω την ζωή μου στον Χριστό και την Εκκλησία με περισσότερο ζήλο;» Και όλα αυτά τα ερωτήματα να τα απευθύνουμε με απόλυτη ειλικρίνεια, μετάνοια και υπόσχεση στον Θεό ότι θα προσπαθήσουμε να γίνουμε παραδείγματα Ορθοδόξου Χριστιανικής ζωής.

Η απόφαση μας να αφιερώσουμε ακόμα περισσότερο την ζωή μας στον Κύριο και την Εκκλησία Του είναι σπουδαίας σημασίας, ιδιαίτερα για εμάς που είμεθα ενεργά μέλη της Ορθοδόξου Εκκλησίας και των Ενοριών μας.

Ας συλλογιστούμε με ειλικρίνεια εάν συμμετέχουμε τακτικά στις Ιερές Ακολουθίες της Εκκλησίας μας και να προσπαθήσουμε να είμεθα ακόμα πιο τακτικοί στην λειτουργική και Μυστηριακή ζωή. Ας σκεφθούμε πόσο συχνά προσφέρουμε την ταπεινή μας προσευχή στον Θεό και ας ενδυναμώσουμε αυτήν την σχέση μαζί Του με περισσότερη και θερμότερη προσευχή.

Ας αναρωτηθούμε εάν προσφέραμε την βοήθεια μας στους πτωχούς και στις ανάγκες της Ενορίας μας, και να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο, προς δόξαν Θεού. Ας εξετάσουμε την πνευματική μας ζωή ώστε να διαπιστώσουμε εάν είμεθα πράγματι πνευματικοί άνθρωποι, διότι πως θα μας ωφελήσει ένας εξωτερικός εορτασμός της Ινδίκτου, όταν δεν προσπαθούμε να αλλάξουμε τους εαυτούς μας και τις ζωές μας για την δόξα του Θεού;

Αγαπητοί μου αδελφοί, έχουμε πράγματι διέλθει, και ακόμα διερχόμεθα, έναν πολύ δύσκολο χρόνο, γεμάτο με προβλήματα και δοκιμασίες λόγω της πανδημίας του κορωνοιού. Οικογένειες έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα, ζουν οικονομικές δυσκολίες, και τόσα άλλα προβλήματα.

Τώρα όμως είναι η κατάλληλα στιγμή για όλους εμάς να αξιολογήσουμε την πνευματική μας ζωή και να επαναφέρουμε τους εαυτούς μας στον σωστό δρόμο, τον δρόμο του θελήματος του Θεού, ευχαριστώντας Τον για όλες τις δωρεές που μας έχει χαρίσει και παρακαλώντας Τον να παρέχει το έλεός Του σε όλους μας.

Τώρα όμως είναι και η ευκαιρία να αφιερώσουμε και πάλι τους εαυτούς μας στο έργο του Θεού και της Εκκλησίας, καθώς συνεχίζουμε να δίδουμε την βοήθειά μας σε κάθε άνθρωπο ανεξαιρέτως, διατηρώντας πάντοτε στις καρδιές μας τα λόγια του Αποστόλου Παύλου: «αλλήλων τα βάρη βαστάζετε, και ούτως αναπληρώσατε τον νόμον του Χριστού» (Γαλάτ. 6,2).

Ευχόμενος όπως ο πολυεύσπλαχνος Κύριος ευλογεί εσάς και τις οικογένειές σας με τα Ουράνια αγαθά Του, και χαρίζει σε όλους ένα πνευματικά καρποφόρο Νέο Εκκλησιαστικό Έτος, διατελώ

Μετά πατρικής αγάπης και διαπύρων ευχών, Ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.