Μύρισε Χριστούγεννα στο κονσέρτο της Χορωδίας του Καθεδρικού

Ο μαέστρος Κώστας Τσουράκης, ενώ διευθύνει την συναυλία. Φωτογραφία: ETA / Press.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Φέτος τα Χριστούγεννα πολλές οικογένειες θα έχουν ανάμεσά τους κι ένα νέο μέλος. Ένα μωρό (όπως ο νεογέννητος Χριστός) που σίγουρα πρόσφερε χαρά και ευτυχία στους γονείς και στους συγγενείς.

Τέτοια χαρά, όπως αυτή που ένιωσε πριν λίγο καιρό και έγινε πατέρας ο μαέστρος Κώστας Τσουράκης, που το περασμένο Σάββατο (18 Δεκεμβρίου) για άλλη μια χρονιά υποδεχόταν στον Σολέα του Καθεδρικού ναού της Αγίας Τριάδας, τους μουσικούς, τους τενόρους και τις σοπράνο της χορωδίας, καθώς  και τα μέλη της Χορωδίας των νέων. 

Έτσι πριν ακόμα ακουστεί η πρώτη νότα, πριν βγει από τα στόματα της Χορωδίας ο πρώτος ήχος, πριν ο Μαέστρος σηκώσει την μπαγκέτα, η σύνδεση με το σκοπό και το νόημα της συναυλίας είχε γίνει.

Ο π., Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Δημήτριος, ο π. Χρυσόστομος Γκίλμπερτ και ο Κώστας Τσουράκης με τα μέλη της Χορωδίας και τους μουσικούς. Φωτογραφία: ETA / Press.

Η παράδοση θέλει το Χριστουγεννιάτικο κονσέρτο της Χορωδίας του Καθεδρικού να αποτελεί την γέφυρα με το πνεύμα και το νόημα της γιορτής της Γεννήσεως του Χριστού.

Αυτή η παράδοση έχει περάσει τώρα στα έμπειρα χέρια του μαέστρου Κώστα Τσουράκη, ο οποίος προετοίμασε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό πρόγραμμα και μάλιστα διάλεξε τα μέλη της Χορωδίας των νέων να ερμηνεύσουν κάποια δύσκολα κομμάτια.

Και φυσικά ανταμείφθηκε για την εμπιστοσύνη με την οποία τους περιέβαλε.

Η διευθέτηση του προγράμματος ήταν τέτοια που μόνο χαρμόσυνοι ύμνοι των Χριστουγέννων είχαν θέση σε αυτό το Κονσέρτο, κάτω από τον φωτισμένο τρούλο της Αγίας Τριάδος. 

HΗ παιδική χορωδία. Φωτογραφία: ETA / Press.

Ακούστηκαν επίσης ύμνοι από τον Μεσσία του Χέντελ, βυζαντινές καταβασίες, τα κάλαντα του Κόβεντρι και το τροπάριο της Γέννησης. 

Ήταν αφιερωμένο στον Μαέστρο και σε ειδική μάλιστα διασκευή από τον επόμενο καλλιτέχνη σε διαμονή (artist in residence) που έλαβε την υποτροφία «Dino Anagnost» και ήταν ο Τζον Μπαμπούκης. 

Οταν ήρθε η στιγμή για τα πιο γνωστά και χιλιοακουσμένα τραγούδια των Χριστουγέννων, την γιορτινή και χαρμόσυνη ατμόσφαιρα πλημμύρισαν οι φωνές των παιδιών της νεανικής χορωδίας

Μας άρεσε το πάντα δυναμικό Jingle Bells και το αναφέρουμε ιδιαίτερα γιατί ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκε ήταν όχι μόνο έξυπνος, αλλά και ευρηματικός. Όπως λέμε: “2 Τραγούδια στην τιμή του ενός “. 

Στιγμιότυπο από την Χριστουγεννιάτικη Συναυλία. Φωτογραφία: ETA / Press.

Γιατί εκτός από τους αγγλικούς στίχους τα παιδιά έμαθαν και τραγούδησαν και τους ελληνικούς (τρίγωνα κάλαντα μες στη γειτονιά). 

Είχαμε φυσικά και την βυζαντινή έκδοση με τα κάλαντα και εδώ ο μαέστρος πρωτοτύπησε. 

Πέρυσι έβαλε το μπουζούκι και πήρε τις εντυπώσεις και φέτος δεν χρειάστηκαν παρά οι δυο πρώτες νότες από το κανονάκι για να αντιληφθούμε την δύναμη της μουσικής. 

Αν νομίζετε ότι υπερβάλουμε, δεν έχετε παρά να μπείτε στο διαδίκτυο και εκεί έναντι ενός συμβολικού αντιτίμου να παρακολουθήσετε την συναυλία ολόκληρη. 

Ο μαέστρος Κώστας Τσουράκης. Φωτογραφία: ETA / Press.

Τα έσοδα από την συναυλία και τις πωλήσεις στο διαδίκτυο, θα βοηθήσουν την χορωδία του Καθεδρικού μαζί με την νεανική χορωδία να προγραμματίσουν το ταξίδι τους στην Κωνσταντινούπολη όπου και θα εμφανιστούν μετά από πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου. 

Στα τραγούδια που συμπεριλήφθηκαν στο τελευταίο κομμάτι της συναυλίας μπορούσαν να τραγουδήσουν και οι θεατές και έτσι όλοι μαζί ένιωσαν για άλλη μια χρονιά την μαγεία των ήχων των Χριστουγέννων. 

Μια όμορφη εισαγωγής στην μυσταγωγία των ακολουθιών των Χριστουγέννων. 

Ο μαέστρος Κώστας Τσουράκης. Φωτογραφία: ETA / Press.

Ο Πρωτοσύγκελοςτης Αρχιεπισκοπής, ο αρχιμανδριτης Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, μετέφερε τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου και έδωσε πρώτος τα συγχαρητήρια στον μαέστρο. Ο π. Νεκτάριος χαρακτήρισε εξαιρετική την νεανική χορωδία και παράλληλα αναφέρθηκε στην ανάληψη των καθηκόντων του νέου προϊστάμενου του Καθεδρικού, του Αρχιμανδρίτη Χρυσοστόμου Γκίλμπερτ.. 

Παρών στο κονσέρτο και ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής κ. Δημήτριος ο οποίος και συνεχάρη από κοντά τον μαέστρο, τονίζοντας ιδιαίτερα το δέσιμο της ορχήστρας με την χορωδία.

Εάν λοιπόν θέλαμε να πούμε κάτι, ίσως ως συμπέρασμα μιας όμορφης εισαγωγής στο πνεύμα των Χριστουγέννων, με τραγούδια που ενώ τα θεωρούμε παραδοσιακά για την δυτική μουσική, εντούτοις μας ενώνουν και μας εμπνέουν διαχρονικά, θα λέγαμε ότι, ανυπομονούμε να δούμε ποιο όργανο θα προσθέσει ο μαέστρος στην πολυμελή ορχήστρα; 

Μετά τα βιολιά, τις βιόλες, το τσέλο, το μπάσο, την άρπα, το φλάουτο, το όμποε, το κλαρινέτο, την γαλλική κόρνα, την τρομπέτα, το πιάνο και τα τύμπανα. Στο κανονάκι πάντως “έδωσε εξετάσεις” και πέρασε τον πήχη η Λαμπρινή -Κάμπουρα-Ψύλλου.

Η Παιδική Χορωδία. Φωτογραφία: ETA / Press.
Ο ιερατικός προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν, π. Χρυσόστομος Γκίλμπερτ. Φωτογραφία: ETA / Press.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.