ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μοναδικό και ανεπανάληπτο ήταν το πανηγύρι της Παναγίας που διοργανώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, 15 Αυγούστου 2022 στο προαύλιο του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου του Μπρονξ.  Η διοργάνωση του πανηγυριού της Παναγίας, όπως αποκάλυψαν τα ηγετικά στελέχη της κοινότητας στις «Αναμνήσεις» διοργανώθηκε για πρώτη φορά το Δεκαπενταύγουστο του 2021 από τον ιερατικό προϊστάμενο της Κοινότητας της Ζωοδόχου Πηγής, π. Βασίλειο Λούρο λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και είχε διττό χαρακτήρα.

Ο πρώτος σχετίζονταν με την αναβίωση των εθίμων του Δεκαπενταύγουστου και ο δεύτερος σχετίζονταν με την ανάγκη του π. Βασιλείου να αναφωνήσει με τον δικό του τρόπο ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για την αγάπη και την εμπιστοσύνη με την οποία περιέβαλαν τον ίδιο, την πρεσβυτέρα Χρυσούλα και την οικογένειά του, από την πρώτη στιγμή που πάτησαν το πόδι στην κοινότητα.

Το Πανηγύρι του 2022 ήταν σαφώς μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό από το πρώτο, διότι συμμετείχαν πάρα πολλοί νέοι και έφηβοι, οι οποίοι ασχολήθηκαν τόσο με τα σερβιρίσματα, όσο και με πώληση των λαχείων.

Τα ελληνικά εδέσματα, τα αναψυκτικά και τα ποτά προσφέρθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δωρεάν και τόσο ο π. Βασίλειος Λούρος, όσο και ο πρόεδρος της κοινότητας Κωνσταντίνος Καρούνος εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη για τους εθελοντές και τους χορηγούς του πανηγυριού.

Ο π. Βασίλειος Λούρος μιλώντας στις «Αναμνήσεις» επεσήμανε ότι τα πάντα στην Ζωοδόζο Πηγή του Μπρονξ πηγάζουν από την αγάπη και την πίστη των ομογενών στην Εκκλησία.

«Στους απλούς ανθρώπους του μόχθου, στα παιδιά, στους μαθητές, στους δασκάλους, στους νέους, στους γονείς και στους παππούδες οφείλουμε τα πάντα και θελήσαμε με το πανηγύρι να τους αγκαλιάσουμε και να τους πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ», επεσήμανε ο π. Βασίλειος ο οποίος περνούσε από τραπέζι σε τραπέζι και σου δημιουργούσε την εντύπωση ότι συναντιόταν με μέλη της δικής του οικογένειας.

Οι εθελοντές σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τον ιερατικό προϊστάμενο της κοινότητας της Ζωοδόχου Πηγής του Μπρονξ, π. Βασίλειο Λούρο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Και όντως ήταν μέλη της μεγάλης οικογένειας της Ζωοδόχου Πηγής του Μπρονξ, την οποία ο π. Βασίλειος την αφύπνισε, την ανύψωσε και της έδωσε το έναυσμα της προσφοράς στην Εκκλησία και στο ιστορικό Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο του Μπρονξ, το οποίο όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» είναι το δεύτερο αρχαιότερο Ημερήσιο Σχολείο σε όλη την Αμερική.

Αν και οι ημέρες που διανύουμε είναι ημέρες ραστώνης και πολλοί συμπατριώτες μας βρίσκονται με διακοπές στην γενέτειρα ο π. Βασίλειος Λούρος και τα άλλα στελέχη της κοινότητας ετοιμάζονται πυρετωδώς για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, καθώς επίσης και για την εκδήλωση για τα Σεπτεμβριανά που θα διοργανώσουν στα τέλη Σεπτεμβρίου και τα οποία θα είναι αφιερωμένα στην 100ή επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Στην εκδήλωση εξέφρασε την επιθυμία να συμμετάσχει και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος.

Οι ομογενείς ενώ απολαμβάνουν το πλουσιοπάροχο δείπνο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την πώληση του λαχείου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο π. Βασίλειος Λούρος με τον πρόεδρο Κωνσταντίνο Καρούνο, κέντρο, και τον πρώην πρόεδρο Σπύρο Δημητράτο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο π. Βασίλειος Λούρος και ο Φώτης Σαββίδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο π. Βασίλειος Λούρος με την πρεσβυτέρα Χρυσούλα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Δημήτρης Δημούτσης, Γιάννης Στάικος, Μπάμπης Σιαμπελίδης και Ειρήνη Τσιάρη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

1 COMMENT

  1. Χαιρομαι που η Κοινοτητα της Ζωοδοχου Πηγης προοδευει!
    Συγχαρητηρια σε ολους !
    Αξιοι!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.