ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με την μνήμη ζωντανή και το αίτημα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων πιο επίκαιρο απο ποτέ, το Ιερό Ιδρυμα «Παναγία Σουμελά» τέλεσε το Σάββατο 15 Μαίου το ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Είναι ένα χρέος, που εδώ και χρόνια επιτελούν οι Πόντιοι για να τιμήσουν τους προγόνους τους και να υπενθυμίσουν στις νεότερες γενιές, ότι δεν ξεχνάμε και αγωνιζόμαστε για να πετύχουμε την δικαίωση.

Μάλιστα σε συνομιλία που είχαμε κατά την διάρκεια της τελετής με κορυφαίο παράγοντα του Ιδρύματος, μας εξέφρασε την πεποίθηση του ότι βρισκόμαστε «ένα βήμα πριν» απο την αναγνώριση, με δεδομένο ότι αναγνωρίστηκε πλέον επίσημα απο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν η Γενοκτονία των Αρμενίων.

Τον Εσπερινό του Σαββάτου και το τρισάγιο τέλεσε ο π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Αθανασίου στο Paramus της Νέας Ιερσέης.

Το μνημόσυνο ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά στο Γουέστ Μίλφορντ της Νέας Ιερσέης. Αφου όμως προηγήθηκε η ανάκρουση των εθνικών ύμνων των ΗΠΑ, της Ελλάδας και του Καναδά.

Ακολούθησε δεξίωση στο πολιτιστικό κέντρο του Ιερού Ιδρύματος, που για πρώτη φορά γέμισε απο προσκηνυτές που όμως τήρησαν ευλαβικά τα μέτρα ασφαλείας και το πρωτόκολο σε ισχύ λόγω της πανδημίας.

Όπως και σε προηγούμενες εκδηλώσεις στο ναό προσήλθαν όχι μόνο μέλη και φίλοι του Ιερού Ιδρύματος απο τη Νέα Υόρκη, τη Νέα Ιερσέη και το Κονέκτικατ αλλά και την Φιλαδέλφεια.

Αναμνηστική φωτογραφία με τους προσκηνυτές, τους επισκέπτες, τα μέλη και τους επισήμους του Ιερού Ιδρύματος Ποντίων Αμερικής και Καναδά «Παναγία Σουμελά» μπροστά απο την ολοκαίνουρια βιβλιοθήκε που τοποθετήτηθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του ιδρύματος. Φωτογραφία: ETA PRESS

Ο Πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό, δεδομένου ότι ο επίσημος επετειακός εορτασμός έλαβε χώρα διαδικτυακά το προηγούμενο Σάββατο, με κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή και ιστορικό κ. Κωνσταντίνο Φωτιάδη.

Ο Δρ. Βασιλειάδης αναφέρθηκε στις πρόσφατες δωρεές για την αγορά του νέου παρακείμενου οικοπέδου και επίσης στην εγκατάσταση της βιβλιοθήκης από την οικογένεια Γεωργίου και Κασσιανής Λουκίσας.

Το ίδρυμα, είπε, έχει αναβαθμιστεί από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ελπιδοφόρο, μετά από μια συνάντηση με τους εκπροσώπους του ιδρύματος.

Ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας κ. Κώστας Τσιλφίδης απηύθυνε χαιρετισμό στην διάρκεια της δεξίωσης και συνεχάρη το Δ.Σ. του Ιερού Ιδρύματος αλλά και τους δωρητές του. Φωτογραφία: ETA PRESS

Η σημερινή ευκαιρία επεσήμανε, είναι για να θρηνήσουμε το 1,5 εκατομμύριο θυμάτων του Πόντου, της Καππαδοκίας και γενικά της Μικράς Ασίας. «Με στρατηγική και με όραμα πολύ σύντομα θα πετύχουμε την αναγνώριση της Γενοκτονίας». «Εμείς όλοι», κατέληξε «είμαστε απόγονοι επιζώντων θυμάτων».

Εκ μέρους της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος κ. Κώστας Τσιλφίδης και η Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίτες» της Φιλαδέλφειας κ. Ιφιγένεια Παυλίδου-Οικονόμου.

Η κ. Οικονόμου τόνισε ότι «συνεχίζουμε μετά από 100 χρόνια και θα την πάρουμε την αναγνώριση πάντα με την βοήθεια της Παναγίας Σουμελά. Όλα θα γίνουν με την βοήθεια της Παντάνασσας».

Το μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τελέστηκε στο παρεκκλήσι του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, απο τον π. Ανάργυρο Σταυρόπουλο που κατέθεσε και στέφανο στο μνημείο που βρίσκεται εντός των εγκαταστάσεων του ιδρύματος. Φωτογραφία: ETA PRESS

Ο πρόεδρος της Παμποντιακής κ. Κ. Τσιλφίδης, τόνισε ότι έχουμε χρέος να κάνουμε το μνημόσυνο για τα θύματα και να το μεταδώσουμε στις επόμενες γενιές. Οι προγονοί μας που θυσιάστηκαν για να κρατήσουν τα ιδανικά της οικογένειας, της πατρίδας και του ποντιακού Ελληνισμού, δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστούν. Αυτό το ποντιακό στοιχείο θα έχει πάντα συνέχεια, όσο μακριά κι αν είμαστε από τα εδάφη που αποκαλούμε πατρίδα, χωρίς να τα έχουμε γνωρίσει. «Να είστε πάντα κοντά σε αυτό το Ίδρυμα», κατέληξε.

Τις ευλογίες και ευχές του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου και του Επισκόπου Μηδείας κ. Αποστόλου μετέφερε ο π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος, ο οποίος επεσήμανε ότι αισθάνεται ιδιαίτερη συγκίνηση και χαρά κάθε φορά που επισκέπτεται το Ίδρυμα και διαπιστώνει «ιδίοις όμασι» ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος και συγκεκριμένα τούτη την φορά είδε την καινούρια βιβλιοθήκη που στεγάζεται στο πολιτιστικό κέντρο και τόνισε ότι θα πρέπει να αποτελέσει κέντρο μελέτης του Ποντιακού Ελληνισμού και να γεμίσει με βιβλία, τα οποία όμως δεν θα παραμένουν στα ράφια, αλλά θα διαβάζονται.

Ευχόμεθα, τόνισε, να αναγνωριστεί σύντομα η Γενοκτονία και να γίνει η σημαία και ο Σταυρός, να γίνει ένα σύμβολο, για να συνεχιστεί αυτός ο αγώνας για την διατήρηση των εθίμων, την πίστης και της ιστορίας. 

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.