ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μηνύματα ομοψυχίας και αποφασιστικότητας για την συνέχιση του αγώνα για την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση του νησιού της Αφροδίτης εξέπεμψαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, οι εκπρόσωποι της Ελληνικής και Κυπριακής Δημοκρατίες και οι ηγέτες των κυπριακών οργανώσεων που παρέστησαν στις εκδηλώσεις μνήμης για την 48η επέτειο της τουρκικής εισβολής, που έλαβαν χώρα την Κυριακή, 17 Ιουλίου 2022 στην κοινότητα του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστόουν.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου, βοηθούμενου υπό του π. Βασιλείου Δρόσου και του ιερατικού προϊσταμένου του ναού, π. Γεωργίου Αναστασίου, του αρχιδιακόνου Διονυσίου Παπίρη και του διακόνου Μιχαήλ Γιαβρή και ολοκληρώθηκαν με το επιμνημόσυνο γεύμα που παρατέθηκε στην κοινοτική αίθουσα «Βασίλειος και Αθανασία Καρτσώνη».

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν οι μόνιμοι Αντιπρόσωποι της Ελλάδας και της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβεις Μαρία Θεοφίλη και Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, αντίστοιχα, οι γενικοί πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας και Μιχάλης Φυρίλλας, αντίστοιχα, ο πολιτειακός βουλευτής του Μπρούκλιν και του Στάτεν Άϊλαντ, Μιχάλης Ταννούσης, ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου και της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, Κυριάκος Παπαστυλιανού και εκπρόσωποι όλων των κυπριακών οργανώσεων.

Ομιλία Ελπιδοφόρου

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος μίλησε και στις δύο γλώσσες και προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στους ομογενείς που στην κυριολεξία είχαν κατακλύσει τον περικαλλή ιερό ναό.

Αναφερόμενος στην Τουρκική Εισβολή της αποφράδας ημέρας της 20ής Ιουλίου 1974 επεσήμανε: «Εκείνη η εισβολή δεν ήταν επιχείρηση ειρήνης, αλλά ήταν μια αιματοβαμμένη επιχείρηση, η οποία κατέσφαξε αδέλφια μας, ξεσπίτωσε εμάς τους ίδιους, ξεσπίτωσε συγγενείς μας, χάθηκαν άνθρωποι οι οποίοι χαρακτηρίζονται μέχρι σήμερα ως αγνοούμενοι και δεν μπορούμε ούτε τον τάφο τους να επισκεφθούμε, ούτε τρισάγιο να κάνουμε στην ψυχή τους».

«Προσευχόμαστε για τις ψυχές των αδικοχαμένων αδελφών μας που χάθηκαν στην εισβολή στην Κύπρο πριν από σαράντα οκτώ χρόνια. Δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ, και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στον κόσμο να ξεχάσει. Οι προσευχές μας για τις ψυχές τους είναι επίσης κραυγές προς τον ουρανό για δικαιοσύνη. Θυμόμαστε τις κατεστραμμένες εκκλησίες και εικόνες της Κύπρου, τα ιερά αντικείμενα που εξαφανίστηκαν ως αποτέλεσμα της άδικης διχοτόμησης αυτού του νησιού το οποίο αποτελεί θεμέλιο πολιτισμού που μετρά περισσότερα από εννέα χιλιάδες χρόνια», πρόσθεσε ο κ. Ελπιδοφόρος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος εμώ τελεί το μνημόσυνο για τα θύματα της Τουρκικής Εισβολής στην Κύπρο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην επιμονή που πρέπει να υπάρχει για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού και τόνισε: «Πρέπει με την ίδια πίστη να επιμείνουμε για μια δίκαιη λύση για την Κύπρο. Πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε ουσία σε όλες τις προσπάθειές μας για την Κύπρο. Η Τουρκία πρέπει να τερματίσει αυτή την άδικη κατοχή. Έτσι, αργά, αλλά σταθερά, θα δούμε τις αποδείξεις που λαχταράμε, μια δίκαιη και ειρηνική λύση για όλους τους αδελφούς και τις αδελφές μας».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ομιλία του και στη συμπλήρωση δύο ετών από την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και μεταξύ άλλων τόνισε: «Την ίδια εβδομάδα, θυμόμαστε πώς άλλαξε το καθεστώς στην πολύτιμή μας Αγία Σοφία. Είναι σαν οι ίδιες δυνάμεις που προσπαθούν να κυριαρχήσουν στους άλλους με τη βία να αναζητούν τη διαγραφή των ψυχών μας. Αλλά δεν θα τα παρατήσουμε και δεν θα ενδώσουμε. Θα τα θυμόμαστε όλα αυτά!».

Εκδήλωση μνήμης

Η εκδήλωση μνήμης ξεκίνησε με την προβολή του ντοκιμαντέρ που παρήγαγε η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής και το οποίο εμπεριείχε μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν την εισβολή, είτε μέσα από το μέτωπο, είτε από τις κατεχόμενες περιοχές. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η μαρτυρία μας χαροκαμένης μάνας, η οποία ανέφερε ότι οι Τούρκοι δεν δίστασαν να πυροβολήσουν το μόλις 5 ετών παιδί της.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την αρχιερατική θεία λειτουργία στον ιερό ναό του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστόουν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Βλέποντας αυτό το βίντεο τι άλλο μπορεί κανείς να αναλογιστεί; Για όλους εμάς, έχουμε την ευθύνη να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, να μελετάμε και να γνωρίζουμε τα ιστορικά γεγονότα έτσι ώστε να μην αφήσουμε ξανά ο Ελληνισμός να γνωρίσει άλλη μια εθνική καταστροφή», τόνισε ο Κυριάκος Παπαστυλιανού.

Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην τροπολογία που, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», υπερψηφίστηκε στο Κογκρέσο και η οποία βάζει φρένο στον εκσυγχρονισμό του τουρκικού στόλου των F-16 και απέδωσε την επιτυχία στους ομογενείς και φιλέλληνες βουλευτές, αλλά και σε κάθε ομογενή που συμμετέχοντας στις ερανικές εκδηλώσεις συνέβαλε για την ανάπτυξη συμμαχιών εντός του Κογκρέσου.

Ο κ. Κρίστοφερ έπλεξε το εγκώμιο της Νικόλ Μαλλιωτάκη, οι οποία έκανε την διαφορά στους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εν λόγω τροπολογία θα υπερψηφιστεί και από την Γερουσία.

Γενική άποψη του κατάμεστου ναού του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστόουν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στην συνέχεια κάλεσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να συμμορφωθεί με την απόφαση του Κογκρέσου που ήρε  το εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, να ασκήσει όλη του την επιρροή ούτως ώστε να σταματήσει η κατάσταση που διαμορφώνεται στα Βαρώσια και σταματήσουν οι απειλές προσάρτησης των κατεχομένων.

Ο γενικός πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μιχάλης Φυρίλλας επεσήμανε: «Ολοι μας χάσαμε κάτι είτε επειδή το έχασαν οι γονείς μας, είτε εμείς προσωπικά, είτε επειδή υπάρχει ένας πόνος που μεταφέρουμε και στα παιδιά τα δικά μας. Είδαμε το ντοκιμαντέρ. Πάντα τέτοιου τύπου μνήμες με κάνουν να δακρύζω, μου θυμίζουν πολλά και διάφορα. Εγώ σταμάτησα να γιορτάζω τα γενέθλιά μου μετά τα 7 μου χρόνια, στην εισβολή. Τα γιόρτασα ξανά όταν έκλεισα τα 50».

Στο βήμα ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην μαυρισμένη από τις φλόγες λεμονιά που ο πατέρας του έφερε από τον προεδρικό κήπο μετά το πραξικόπημα, την φύτεψε στην αυλή του και ακόμη σήμερα παράγει λεμόνια και υπενθυμίζει

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας συνεχάρη τους Ελληνοκύπριους «για τους αγώνες που δίνουν για την Κύπρο, την Ελλάδα και τα εθνικά μας δίκαια και μεταξύ άλλων τόνισε: «Η μνήμη του Ελληνισμού μουδιάζει στη σκέψη όσων αποτρόπαιων συνέβησαν. Κανείς δεν ξεχνά και τίποτα δεν ξεχνιέται. Παρά το γεγονός ότι βλέπουμε ότι η Άγκυρα, καταστρατηγώντας κάθε αρχή διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου συνεχίζει την προκλητική συμπεριφορά της, παραβιάζοντας τα πάντα, την ΑΟΖ, τα δικαιώματα της Μεγαλονήσου, κάνει ενέργειες στην Αμμόχωστο και την προσάρτηση των κατεχόμενων εδαφών της Κύπρου, εμείς δεν πτοούμαστε και δεν θα το βάλουμε κάτω».

Στο βήμα ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Κυριάκου Παπαστυλιανού. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο ιεροψάλτης Γιάννης Χατζόγλου και οι ιεροπαίδες. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.