ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το διήμερο πανηγύρι της Αγίας Μαρκέλλας στο Upstate της Νέας Υόρκης, κι αυτό διότι οι Χιώτες όπου κι αν βρεθούν τιμούν την μνήμη της προστάτιδάς τους. Οι περισσότεροι εξ αυτών ταξίδεψαν από δύο έως και τέσσερις ώρες για να παραστούν στο καθιερωμένο προσκύνημα της Αγίας Μαρκέλλας.

Το διήμερο πανηγύρι της Αγίας Μαρέλλας συνεχίζεται αδιαλείπτως για 43 χρόνια και είναι ένα από τα ελάχιστα – αν όχι το μοναδικό – που η πανδημία του κορωνοϊού δεν κατάφερε να το ματαιώσει.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου 16 Ιουλίου 2022 με τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, την λιτανεία της θαυματουργού εικόνας και την Αρτοκλασία και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 17 Ιουλίου 2022, με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ναζιανζού, κ. Αθηναγόρα και βοηθούμενου υπό του ιερατικού προϊσταμένου της κοινότητας Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρονξ, Οικονόμου Βασίλειου Λούρου.

Στον Εσπερινό συμμετείχε και ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας της Παναγίας του Άϊλαντ Παρκ, π. Γεώργιος Καζούλης, ενώ τους ύμνους απέδωσαν ο πρωτοψάλτης και καθηγητής της Βυζαντινής Μουσικής, Απόστολος Κομπίτσης, βοηθούμενος υπό των ιεροψαλτών Στράτου Γατανά και Νίκου Τσιάδη.

Ο Αρχιερατικός Εσπερινός ήταν ελληνοπρεπής και κατανυκτικός και ο Επίσκοπος Ναζιανζού συνεχάρη τους Βορειοχωρίτες και κατ΄ επέκταση τους Χιώτες που τιμούν τη μνήμη της Αγίας Μαρκέλλας όπου κι αν βρεθούν.

Εκτενή αναφορά έκανε στην ζωή και στο έργο της Αγίας Μαρκέλλας και κάλεσε τους προσκυνητές να παραμείνουν εδραίοι στην πίστη τους, να μεταλαμπαδεύουν τις εθνικοτοπικές παραδόσεις και να συνεχίσουν την φιλανθρωπική τους δράση εδώ και στην γενέτειρα.

Ο π. Γεώργιος Καζούλης, αριστερά, ο Δημήτριος Μουτάφης και ο π. Βασίλειος Λούρος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Μετά τον Εσπερινό ακολούθησε το δείπνο και το ξεφάντωμα με την ορχήστρα του Κώστα Ψαρού στο μπουζούκι – τραγούδι, της Λαμπρινής Κάμπουρα στο κανονάκι τραγούδι, τον Παναγιώτη Γιαννίρη στο κλαρίνο και την Σοφία Χαραλαμπίδου στα λαϊκά.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτριος Μουτάφης καλωσόρισε τους ομογενείς και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την αγάπη τους για το προσκυνητάρι και τους κάλεσε να προσφέρουν τον οβολό τους για την ολοκλήρωση του πρόναου.

Η ολοκλήρωση της τσιμεντόστρωσης του πρόναου άλλαξε τα δεδομένα και προκάλεσε τον ενθουσιασμό των στελεχών και των μελών.

Στιγμιότυπο από την λιτανεία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Τα αρχιτεκτονικά σχέδια, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Δημήτριος Μουτάφης, εκπόνησε αφιλοκερδώς ο συμπατριώτης τους αρχιτέκτονας Αντώνης Τσιμούνης, ενώ την δεύτερη φάση των εργασιών έχουν αναλάβει οι εργολάβοι Νίκος Κατσάπης και Κώστας Ράλλης. Την πρώτη φάση του έργου, όπως έγραψαν οι “Αναμνήσεις” ανέλαβε ο ευεργέτης του Συλλόγου και του προσκυνήματος Στυλιανός Ζερβούδης, ιδρυτής και  πρόεδρος του ομίλου «Galaxy General Contracting».

Ερωτηθείς για τα έσοδα από το διήμερο πανηγύρι ο κ. Μουτάφης επεσήμανε ότι ξεπέρασαν κατά πολύ τις προσδοκίες τους. Παράλληλα κάλεσε όσους για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν να παραστούν στο πανηγύρι να αποστείλουν τον οβολό τους ούτως ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες το 2023 και στο διήμερο πανηγύρι να τελέσουν τα εγκαίνια του πρόναου.

Όσον αφορά την στέγη του πρόναου επεσήμανε ότι υπάρχουν διάφορα σχέδια και εάν συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα χρήματα αντί της στέγης πισσοχάρτου θα επιλέξουν την κεραμοσκεπή.

Από αριστερά διακρίνονται οι Νίκος Τσιάδης, Απόστολος Κομπίτσης, Στράτος Γατανάς και Επίσκοπος Ναζιανζού, κ. Αθηναγόρας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Σύλλογος Βορειοχωριτών

Ο Σύλλογος, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», εισήλθε στην 8η δεκαετία προσφοράς και δράσης, ενώ το προσκυνητάρι της Αγίας Μαρκέλλας στα όρη Κάτσκιλς στην 5η δεκαετία.

To παρεκκλήσιο της Αγίας Μαρκέλλας έχει χτιστεί στο κέντρο του μεγάλου οικοπέδου που έχουν αγοράσει προ τεσσάρων και πλέον δεκαετιών οι Βορειοχωρίτες στην περιοχή Kenoza Lake στα Κάτσκιλς.

Αριστερά του ναού υπάρχει μια λιμνούλα και δεξιά υπάρχει το μεγάλο υπόστεγο και οι βοηθητικοί χώροι οι οποίοι παρέχουν τη δυνατότητα στον Σύλλογο να διοργανώσει τα πανηγύρια και τις εκδρομές αγνοώντας τις καιρικές συνθήκες.

Σε πρώτο πλάνο η Σοφία Σιδεριά, η οποία εξεπλάγην όταν κλήθηκε να σβήσει τα κεριά της τούρτας των γενειθλιών της. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Στυλιανός Ζερβούδης, π. Βασίλειος Λούρος, Επίσκοπος Ναζιανζού, κ. Αθηναγόρας και ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου Δημήτρης Μουτάφης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ομογενείς ενώ απολαμβανουν το δείπνο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από το ξεφάντωμα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι διοργανωτές του πανηγυριού μερίμνησαν και για την ψυχαγωγία της νεότερης γενιάς των Βορειοχωριτών της Αμερικής. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Δημήτριος Μουτάφης, πρόεδρος, π. Βασίλειος Λούρος, Επίσκοπος Ναζιανζού, κ. Αθηναγόρας και ο π. Γεώργιος Καζούλης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Σε πρώτο πλάνο ο Επίσκοπος Ναζιανζού, κ. Αθηναγόρα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την Αρτοκλασία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Σε πρώτο πλάνο από αριστερά διακρίνονται οι π. Βασίλειος Λούρος, Επίσκοπος Ναζιανζού, κ. Αθηναγόρας, Στυλιανός Ζερβούδης και ο π. Γεώργιος Καζούλης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.