ΧΙΟΣ. Μηνύματα ενότητας και συστράτευσης των ομογενών στις δύο πλευρές του Ατλαντικού εξέπεμψε το γεύμα προς τιμή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου που παρέθεσε το μεσημέρι της Τετάρτης 8 Σεπτεμβρίου 2021 η Ένωση Ομογενών Χίου, μια από τις ισχυρότερες οργανώσεις των ομογενών που έχουν επαναπατριστεί.

Το δείπνο παρατέθηκε στο εστιατόριο «Παντουκιός» στον Παντουκιό ανήμερα της εορτής της Γεννήσεως της Θεοτόκου, είχε ως χορηγό την Αγγελική Φράγκου, πρόεδρο του Ομίλου «Navios» και τίμησε με την παρουσία του και ο Μητροπολίτης Χίου Ψαρών και Οινουσσών, κ. Μάρκος, καθώς επίσης ο αστροφυσικός Σταμάτιος Κριμιζής και άλλες προσωπικότητες της Χίου.

Τα παιδιά των ομογενών υποδέχτηκαν τον Αρχιεπίσκοπο με ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Ομογενών Χίου Παντελής Μπουρνιάς απένειμε στον Αρχιεπίσκοπο ένα επιχρυσωμένο κλαδί σχίνου υπενθυμίζοντάς σε όλους ότι η παραγωγή και η επεξεργασία της μαστίχας αποτελεί έναν ισχυρό οικονομικό τομέα του νησιού.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τα στελέχη της Ένωσης Ομογενώ Χίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Ευχόμαστε, Σεβασμιότατε, όταν το βλέπετε να θυμόσαστε πάντα τον τόπο καταγωγής σας και να νοιώθετε ότι εδώ θα έχετε ένα σπίτι και ανθρώπους της ομογένειας που σας αγαπούν, επεσήμανε ο κ. Μπουρνιάς.

Η κ. Αγγελική Φράγκου, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραστεί στο γεύμα,  αλλά την εκπροσώπησε η αδελφή της Αλίκη Παναγιωτοπούλου – Φράγκου, η οποία καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο και τον συνεχάρη για την αγάπη και το ενδιαφέρον για τους Χιώτες της Αμερικής και κατ΄ επέκταση την ίδια την γενέτειρά τους.

«Ως πρόεδρος της Ένωσης Ομογενών Χίου έχω την εξαιρετική τιμή να σας καλωσορίσω στο νησί της μαστίχας, της ναυτοσύνης, του Ομήρου και της διαπρέπουσας ομογένειας και του Αποδήμου Ελληνισμού.  Σήμερα όλη η Χίος γιορτάζει αφού ένα εξέχων τέκνο της επισκέπτεται το νησί των προγόνων του για πρώτη φορά» επεσήμανε ο κ. Μπουρνιάς.

«Γιορτάζει η Ένωση Ομογενών Χίου, η οποία για σχεδόν 40 χρόνια αποτελεί φάρο προσφοράς στην ομογένεια ειδικά στους επαναπατρισθέντες, αλλά και συνδετικό κρίκο για την σύσφιξη των επαναπατρισθέντων με τους απόδημους Χιώτες», επεσήμανε ο κ. Μπουρνιάς υπενθυμίζοντας ότι ο ρόλος της Ένωσης είναι διττός.

Στιμγιότυπο από την ομιλία του προέδρου της Ένωσης Ομογενών Χίου Παντελή Μπουρνιά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο πρώτος αφορά την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στους επαναπατρισθέντες και ο δεύτερος την σύσφιξη των σχέσεων με τους Χιώτες της Αμερικής.

«Η Ένωση Ομογενών Χίου αποτελεί τον επίτροπο της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στην Χίο και είναι κατά την Αμερικανική Πρεσβεία ο πρώτος σε οργάνωση σύλλογος στην Ελλάδα και ο παλαιότερος στο Βόρειο Αιγαίο. Και όλα αυτά γίνονται με εθελοντισμό», είπε.

Ο κ. Μπουρνιάς αναφέρθηκε με δέος στις προσωπικότητες των Χιωτών και στον ρόλο των επιχειρηματιών, των φιλανθρώπων και των ευεργετών και τόνισε ότι «μεταξύ αυτών είναι και αυτός που σας έφερε κοντά μας».

«Ο κ. Στέλιος και η κ. Αγγελική Ζερβούδη είναι άνθρωποι σεμνοί που αποδεικνύουν το ήθος τους και την αγάπη τους για τον τόπο με έργα. Κύριε και κυρία Ζερβούδη ευχαριστούμε για το δώρο που προσφέρατε στην Χίο και τους ομογενείς. Ελπίζουμε αυτή η επίσκεψή σας σεβασμιότατε να αποτελέσει την απαρχή για πολλές ακόμη», κατέληξε ο κ. Μπουρνιάς.  

Η προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου άγγιξε τις καρδιές των ομογενών διότι ήταν πλημμυρισμένη από ευγνωμοσύνη και υπερηφάνεια για την προσφορά των Χιωτών στην ομογένεια και στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, που εφέτος συμπληρώνει έναν αιώνα προσφοράς.

Ο κ. Ελπιδοφόρος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για το ζεύγος Στυλιανού και της Αγγελικής Ζερβούδη και όλους όσους συνεργάστηκαν για την επιτυχή διοργάνωση της τριήμερης επίσκεψης που ξεκίνησε ως ιδιωτική και εξελίχθηκε σε μια επιτυχημένη επίσημη επίσκεψη.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.