ΧΙΟΣ. Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η τριήμερη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου στην μυροβόλο Χίο, στην γενέτειρα των προγόνων του. Αν και η επίσκεψη, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» ξεκίνησε ως ιδιωτική, εν τούτοις ένεκα της αγάπης των πρωτεργατών της επίσκεψης  Στυλιανού και της Αγγελικής Ζερβούδη και των μελών της οργανωτικής επιτροπής και των χορηγών της απέκτησε τον χαρακτήρα μιας επίσημης επίσκεψης.

Η επίσκεψη όπως έγραψαν «Οι Αναμνήσεις» ξεκίνησε το μεσημέρι της Δευτέρας και ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης με το επίσημο δείπνο που παρέθεσε στον Ανάβατο ο Μιχάλης Κουλουρούδης και όπως επεσήμαναν τόσο ο Αρχιεπίσκοπος, όσο και οι πρωτεργάτες ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Αν και το πρόγραμμα ήταν βεβαρημένο, εν τούτοις εφαρμόστηκε με ευλάβεια και παρείχε την δυνατότητα στους ομογενείς που είχαν έρθει να υποδεχτούν τον Αρχιεπίσκοπο να τον ξεναγήσουν και να διδάξουν σε όλη την συνοδεία την ιστορία, τις παραδόσεις και την συμβολή της Χίου στον αγώνα για την απελευθέρωση της γενέτειρας.

Τελευταίοι σταθμοί της περιοδείας του κ.  Ελπιδοφόρου

Το μεσημέρι της Τετάρτης αμέσως μετά το αρχιερατικό συλλείτουργο στον Μητροπολιτικό Ναό της Χίου ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής και ο Μητροπολίτης Χίου, κ. Μάρκος επισκέφθηκαν την Βιβλιοθήκη της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου «Ο Άγιος Αγαπητός» στον Βροντάδο και εν συνεχεία ξεναγήθηκαν στην Δασκαλόπετρα όπου δίδαξε ο ‘Ομηρος.

Αμέσως μετά μετέβησαν στον Παντουκιό, όπου η Ένωση Ομογενών Χίου παρέθεσε δεξίωση προς τιμή του Αρχιεπισκόπου και της συνοδείας του.

Πλούσια σε συγκινήσεις ήταν και η επίσκεψη στον Δαφνώνα και στην υπερσύγχρονη Ποτοποιία «Στουπάκης Α. Ε.»

Στιγμιότυπο από την δωρεά του έργου τέχνης για τον Ανάβατο, τον Μυστρά του Αιγαίου στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ακολούθησε η επίσκεψη στην Νέα Μονή Χίου και η ξενάγηση στο Μουσείο δίπλα στη Μονή.

Αν και είχε πλέον νυχτώσει, εν τούτοις ένεκα της επιμονής του ιδίου του Αρχιεπισκόπου πραγματοποιήθηκε με φακούς και η επίσκεψη στον Ανάβατο που οι κάτοικοι τον αποκαλούν τον «Μυστρά του Αιγαίου».

Άκρως διδακτική ήταν για τον γράφοντα και τους ομογενείς και η επίσκεψη στον ιερό ναό της Αγίας Λυγερής και των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αναβάτου Χίου.

Στιγμιότυπο από την υποδοχή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου στο προαύλιο του ναού της Αγίας Λυγερής και Ταξιαρχών στον Ανάβατο διακρίνονται τα μέλη του Μορφωτικού Συλλόγου Φαρος Βαρβασίου Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αμέσως μετά παρατέθηκε δείπνο προς τιμή του Αρχιεπισκόπου χορηγίας του Μιχάλη Κουλουρούδη.

Η συμμετοχή του χορευτικού του «Φάρου» Μορφωτικού Συλλόφου Βαρβασίου λάμπρυνε περισσότερο την εκδήλωση.

Τέλος να σημειώσουμε ότι το πρωί της Πέμπτης, 9 Σεπτεμβρίου 2021 ο Αρχιεπίσκοπος αναχώρησε από τον Διεθνή Αερολιμένα «Όμηρος» με προορισμό τη Νέα Υόρκη.

Ο Μητροπολίτης Μάρκος ενώ δωρίζει στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο τηην εικόνα του Ταξιάρχου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Το τέμπλο του ιστορικού ναού της Αγίας Λυγερής και Ταξιάρχου στον Ανάβατο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του κ. Ελπιδοφόρου στο Μουσείο της Νέας Μονής Χίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Το καμπαναριό και στο βάθος ο ναός της Νέας Μονής Χίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Τα ψηφιδωτά της Νέας Μονής Χίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τους ιδιοκτήτες της Ποτοποιϊας Στουπάκης Α.Ε. στον Δαφνώνα Χίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Σε πρώτο πλάνο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερική, κ. Ελπιδοφόρος και ο Νίκος Χαβιάρας στον χώρο εμφιάλωσης της Ποτοποιίας Στουπάκης Α. Ε. στον Δαφνώνας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Σε πρώτο πλάνο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερική, κ. Ελπιδοφόρος και ο Νίκος Χαβιάρας στον χώρο εμφιάλωσης της Ποτοποιίας Στουπάκης Α. Ε. στον Δαφνώνας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Αρχιεπίσκοος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τους ιδιοκτήτες της Ποτοποιϊας Στουπάκης Α. Ε.. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος σε μια αναμνηστική φωτογρασφία με τις κυρίες του Δαφνώνα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου στον ναό του Αγίου Παντελεήμονα στον Δαφνώνα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Το εικονοστάσιο του ιερού ναού του Αγίου Παντελεήμονος στον Δαφνώνα Χίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος με τον Μιχάλη Κουλουρούδη και την μητέρα του Μαργαρίτα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την ξενάγηση στην Δασκαλόπετρα του Ομήρου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Σε πρώτο πλάνο ο Μητροπολίτης Χίου Μάρκος και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος στην Βιβλιοθήκη της Ι.Μ. Χίου «Ο Άγιος Αγαπητός» στον Βροντάδο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιίοτυπο από την ξενάγηση του Αρχιεπισκόπου στην Βιβλιοθήκη της Ιεράς Μονής Χίου στον Βροντάδο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
- Advertisement -

1 COMMENT

  1. Ο Ήλιος…… και οι ετερόφωτοι……
    Όταν επιστρέψει τον περιμένει ο ΑΓΙΟΣ
    ΝΙΚΟΛΑΟΣ στο Ggound Zero για τα
    εγκαίνια…..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.