Μηνύματα αισιοδοξίας για τις επενδύσεις στην Ελλάδα εξέπεμψε το φόρουμ της Capital Link (βίντεο)

0
Στο βήμα ο Νικόλαος Μπορνόζης ο οποίος προλόγισε τον Πρωθυπουργό. Φωτογραφία: Μαρία Τόλιου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μηνύματα αισιοδοξίας για τις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις εξέπεμψε το 23ο επενδυτικό φόρουμ, το οποίο διοργάνωσε την Δευτέρα, 11 Απριλίου 2022 η ομογενειακή εταιρεία “Capital Link” στο Metropolitan Club στο Μανχάταν με θέμα “A New Era – A New Direction for Greece”.

Πρόκειται για το πρώτο μετά από δύο χρόνια δια ζώσης φόρουμ, το οποίο αν και διοργανώθηκε υπό την σκιά της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και την εκτίναξη στα ύψη των τιμών ενέργειας, εν τούτοις τόσο το φόρουμ αυτό καθ΄εαυτό, όσο και το γεύμα και το επίσημο δείπνο κατάφεραν να προβάλλουν τις επενδυτικές ευκαιρίες και να υπενθυμίσουν στο ακροατήριο ότι η Ελλάδα έχει ήδη εισέλθει σε μια νέα εποχή και οδεύει προς νέους ορίζοντες.

Παρακολουθώντας τις ομιλίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάση (μαγνητοσκοπημένη), των υπουργών Χρήστου Σταϊκούρα και Άδωνι Γεωργιάδη, και των παρεμβάσεων του Νίκου Παπαθανάση, αναπληρωτή Υπουργού  Ανάπτυξης & Επενδύσεων, του κ. Πάνου Τσακλόγλου, Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, του Γεωργίου Πιτσιλή, Διοικητή Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού των Φορολογικών Διοικήσεων (IOTA), του Γρηγόρη Δημητριάδη, Διευθύνοντα Συμβούλου και εκτελεστικού μέλους Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών & Περιουσίας Α.Ε. (ΕΕΣΥΠ) και του Δημήτρη Πολίτη, Διευθύνοντα Συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ (HRAF), καθώς επίσης της Μαρία Olson, διευθύντριας του Γραφείου Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών και του προέδρου του ΔΣ και διευθύνοντα συμβούλου της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά διαπιστώσαμε ότι κατάφεραν να εισαγάγουν τους συνέδρους στη νέα εποχή και τους νέους ορίζοντες της ελληνικής οικονομίας και συνάμα να υπενθυμίσουν ότι δημιουργείται γόνιμο έδαφος και φιλικό περιβάλλον προς τις μικρές και μεγάλες επενδύσεις.

Το φόρουμ διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αξιών της Νέας Υόρκης, μεγάλες Διεθνείς Τράπεζες και Οργανισμούς, με την υποστήριξη των Κορυφαίων Χορηγών CITI & Tsakos Energy Navigation (TEN) Ltd. καθώς επίσης και με την ένθερμη υποστήριξη της ελληνικής επιχειρηματικής και χρηματοοικονομικής κοινότητας και κατά κοινή ομολογία ήταν επιτυχημένο.  

Μήνυμα Κυριάκου Μητσοτάκη:

Το Συνέδριο ξεκίνησε με ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη μέσω webcast με θέμα «Νέα Εποχή – νέοι ορίζοντες για την Ελλάδα». Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Πρωθυπουργού

Αγαπητοί φίλοι,

Με μεγάλη χαρά απευθύνομαι σήμερα σε εσάς με την ευκαιρία του 23ου ετήσιου Capital Link. Το πρώτο που πραγματοποιείται με φυσική παρουσία ύστερα από δύο διαδοχικά ψηφιακά φόρουμ.

Έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια στη διακυβέρνηση της χώρας, είμαστε πλέον σε θέση να κάνουμε απολογισμό των πολιτικών που έχουμε εφαρμόσει και των αποτελεσμάτων που έχουμε πετύχει. Είμαστε ένα έθνος που αντέχει στις δοκιμασίες, που έχει εμπιστοσύνη στο μέλλον του.

Ο πρόεδρος της Capital Link Νικόλαος Μπορνόζης. Φωτογραφία: Μαρία Τόλιου

Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2021 ήταν ακόμα πιο δυναμική από ό,τι αναμενόταν, και θα ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους. Και η ανεργία μειώθηκε με ταχύτερους ρυθμούς σε σύγκριση με άλλες χώρες, φτάνοντας πιο χαμηλά από τα προ πανδημίας επίπεδα, στο χαμηλότερο ποσοστό από το 2010.

Γνωρίζουμε βεβαίως ότι έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας. Δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε. Το 2022 δεν αποδεικνύεται λιγότερο ταραχώδες από τα προηγούμενα χρόνια. Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνιστά σοβαρή πρόκληση σε πολλά μέτωπα. Ο πληθωρισμός επηρεάζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ. Και φυσικά η πανδημία ελλοχεύει πάντα.

Τα καλά νέα είναι ότι η θέση της Ελλάδας στον κόσμο είναι πολύ διαφορετική από εκείνη στην οποία βρισκόμασταν πριν από τρία χρόνια. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε μεγάλες προκλήσεις και να προωθήσουμε αλλαγές προς το καλύτερο.

Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώσαμε ότι η Ελλάδα αποπλήρωσε όλες τις οφειλές, οι οποίες προκλήθηκαν από την οικονομική κρίση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι ήταν προγραμματισμένο.

Μεγάλες πολυεθνικές πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις σε διάφορους τομείς, από τον τουρισμό μέχρι τα data centers, και από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως την τεχνολογία ημιαγωγών.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Φωτογραφία: Μαρία Τόλιου.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις γίνονται πιο ανταγωνιστικές, δυναμικές και εξωστρεφείς στην προσπάθειά τους να διαπρέψουν σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο.

Και η χώρα μας μετατρέπεται σε σημαντικό τεχνολογικό κόμβο, με ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις να αναπτύσσονται ραγδαία και να χτίζουν συνεργασίες με εταιρείες που έχουν ηγετική θέση παγκοσμίως στα αντίστοιχα πεδία.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι πολλοί Έλληνες που έφυγαν από τη χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης σκέφτονται να επιστρέψουν και ήδη το κάνουν πράξη. Η εμπειρία τους στο εξωτερικό είναι ένα πολύτιμο πλεονέκτημα για εμάς. Καθώς παρουσιάζονται νέες ευκαιρίες, περισσότεροι Έλληνες της αποκαλούμενης γενιάς του brain drain θα επιλέξουν να τις εκμεταλλευτούν. Και καθώς η δεξαμενή ταλαντούχων ανθρώπων μεγαλώνει, περισσότερες επιχειρήσεις θα επιλέξουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, κάτι που θα οδηγήσει σε έναν ενάρετο κύκλο για την οικονομία και τη χώρα συνολικά.
Κυρίες και κύριοι,

Το 2019, όταν μίλησα για πρώτη φορά στο Capital Link ως Πρωθυπουργός, περιέγραψα τη φιλόδοξη ατζέντα μας σε διάφορους τομείς. Αναφέρθηκα στον στόχο μας να μειώσουμε τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές. Αναφέρθηκα στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ, στις προσπάθειές μας να ψηφιοποιήσουμε το κράτος, αλλά και στον στόχο μας να μειώσουμε δραστικά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στον τραπεζικό τομέα.

Σχεδόν τρία χρόνια έχουν παρέλθει από τότε, και παρά την πανδημία και αρκετές άλλες κρίσεις που προέκυψαν, υλοποιήσαμε τις υποσχέσεις μας. Οι φόροι και ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν, η αξία της μετοχής της ΔΕΗ έχει σχεδόν δεκαπλασιαστεί και η εταιρεία ολοκλήρωσε μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με μεγάλη επιτυχία. Η ψηφιοποίηση του κράτους έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες οδεύουν προς μονοψήφια ποσοστά μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων το επόμενο έτος.
Και, βεβαίως, έπονται κι άλλα. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως η όρεξή μας για μεταρρυθμίσεις παραμένει αμείωτη.

Πέρα από την ήδη φιλόδοξη ατζέντα μας, έχουμε την δύναμη επιτάχυνσης που ακούει στο όνομα «Ελλάδα 2.0», το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας, ένα σύνολο επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων. Η χώρα θα λάβει περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και χαμηλότοκα δάνεια. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών θα διευκολύνει τα σχέδιά μας για την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Το σύνολο των δανείων διοχετεύεται στον ιδιωτικό τομέα μέσω του τραπεζικού συστήματος, με διαφανή και αποτελεσματικό τρόπο.

Πιστεύω ακράδαντα ότι -όπως καταδεικνύει ο τίτλος του φετινού συνεδρίου- η Ελλάδα όντως εισέρχεται σε μια νέα εποχή. Σε αυτό το σπουδαίο κεφάλαιο, κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα -ανεξάρτητα από το πού ζει- μπορεί να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη συλλογική μας προσπάθεια.

Μαζί χτίζουμε κάτι πολύ σημαντικό. Και σας είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων. Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι κάθε επιτυχία.

Ομιλία Χρήστου Σταϊκούρα

Το ενδιαφέρον των συνέδρων κέντρισε η ομιλία του υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα η οποία εστιάστηκε στην αναπτυξιακή οικονομική πολιτική και τους στόχους της Κυβέρνησης

Στιγμιότυπο από την ομιλία του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Φωτογραφία: Μαρία Τόλιου.

«Από τις αρχές του 2020, η παγκόσμια οικονομία δοκιμάζεται από μια σειρά πρωτόγνωρων, διαδοχικών και επάλληλων εξωγενών σοκ στα πεδία της υγείας, της ενέργειας και της γεωπολιτικής», επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας.

Εν μέσω αυτών των κρίσεων και παρά τις αναταράξεις και τη συνεπακόλουθη υψηλή αβεβαιότητα, η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητα και σημαντικά επιτεύγματα ως αποτέλεσμα των στοχευμένων αποτελεσματικών πολιτικών που σχεδίασε και υλοποίησε η Κυβέρνηση. Αυτά περιλαμβάνουν τα ακόλουθα γεγονότα και δεδομένα:

Το 2021 επετεύχθη ισχυρή ανάκαμψη «τύπου V». Οι επενδύσεις πολλαπλασιάζονται (μεταξύ άλλων, η Ελλάδα έχει προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις, όπως αυτές των Microsoft, Pfizer, Cisco, Digital Realty, Deloitte, Volkswagen, Amazon κ.ά.), ενώ οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ενισχύονται.

Στιγμιότυπο από το φόρουμ της Capital Link στο Μετροπόλιταν Κλαμπ της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η ανεργία έχει συρρικνωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας. Η βιομηχανική παραγωγή έχει αυξηθεί. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μειωθεί δραστικά. Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας βελτιώνεται.

Η ελληνική οικονομία αναβαθμίζεται από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας είναι θετικές, παρόλο που στην παρούσα φάση επηρεάζονται από τις παράλληλες κρίσεις, και ιδίως την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η κρίση αυτή – με τα σημερινά δεδομένα – πλήττει, αλλά δεν εκτρέπει την οικονομία μας. Δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες, αλλά δεν οδηγεί σε μη αντιστρεπτές καταστάσεις. «Θολώνει» τα επιτεύγματα και τις ευοίωνες προοπτικές της χώρας, αλλά δεν καταστρέφει την – διεθνώς – καλή εικόνα της.

Στιγμιότυπο από τις εργασίες του 23ου επενδυτικού φόρουμ του Capital Link. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Έχουμε πλήρη επίγνωση των προκλήσεων μπροστά μας και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε μια υπεύθυνη, συνετή και διορατική οικονομική πολιτική, η οποία στοχεύει στην επίτευξη βιώσιμης οικονομικής μεγέθυνσης τα επόμενα χρόνια, στην περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των συνιστωσών του ΑΕΠ, στην περαιτέρω ενδυνάμωση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας, στην έξοδο από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, στην επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων, στη σταδιακή επάνοδο σε βιώσιμη θετική δημοσιονομική ισορροπία, στην ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων, και ιδίως των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, και στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Μέσω της συνεκτικής στρατηγικής μας, θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τις υπάρχουσες και τις νέες προκλήσεις, να καταστήσουμε την οικονομία μας πιο παραγωγική, εξωστρεφή, ανταγωνιστική, καινοτόμο και ανθεκτική και να οδηγήσουμε τη χώρα μας σε μια νέα εποχή υψηλής, βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης».

Το γεύμα

Ο κ. Σταϊκούρας συμμετείχε και στο γεύμα το οποίο είχε ως κεντρικούς ομιλητές τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και τον Δρα Αλμπερτ Μπουρλά.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης (βλέπε βίντεο) αναφέρθηκε εκτενώς στο μείζον θέμα της προσέλκυσης των επενδύσεων και στην δημιουργία φιλικού προς τις επενδύσεις περιβάλλοντος.
Χαιρετισμούς απηύθυναν o κ. Stefan Jekel, Head of International Listings– New York Stock Exchange, ο κ. Jay Collins, Managing Director, Vice Chairman Corporate & Investment Banking – Citi, και ο Δρ. Νικόλαος Τσάκος, ιδρυτής πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της TEN Ltd., πο οποίος ανέπτυξε το θέμα “The State of Greek & Global Shipping” και ο οποίος παρουσίασε τις προκλήσεις και τις προοπτικές της ελληνικής και της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Ο Δρ. Αλβέρτος Μπουρλάς κατά την ομιλία του στο γεύμα της του φόρουμ της Capital Link. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ομιλία Δρα Άλμπερτ Μπουρλά

Η ομιλία του Δρα ‘Αλμπερτ Μπουρλά εστιάστηκε στην μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα και τόνισε ότι κάθε Έλληνας που θα βρισκόταν στην θέση του θα επένδυε στην Ελλάδα και το απέδωσε στο εργατικό δυναμικό της γενέτειρας και της μεγάλης στρατιάς των επιστημόνων και των επαγγελματιών.

Αναφερόμενος στα εμβόλια επεσήμανε ότι στόχος είναι η εξεύρεση εμβολαίου που θα παρέχει προστασία ενός περίπου έτους. Αναφερόμενος στις προκλήσεις της πανδημίας τόνισε ότι τα εμβόλια στις υποανάπτυκτες χώρες παρέχονται δωρεάν και ότι το κόστος το καλύπτει η αμερικανική κυβέρνηση.

Ο Δρ. Μπουρλάς εξέφρασε την αντίθεσή του στην ρωσική επίθεση στην Ουκρανία και διευκρίνισε ότι καταδικάζει απερίφραστα τον πόλεμο και ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία ήταν επιβεβλημένες.

Στο βήμα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ωστόσο διευκρίνισε ότι όσον οι κυρώσεις αυτές δεν μπορεί να ισχύσουν για την εφοδιασμό της Ρωσίας με τα φάρμακα και ότι δεν επηρεάζουν όσους συμμετέχουν στα ερευνητικά προγράμματα για νέα φάρμακα κατά του καρκίνου.

Στιγμιότυπο από το γεύμα που παρατέθηκε στο πλαίσιο του επενδυτικού φόρουμ της Capital Link. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Το δείπνο

Το βράδυ της Δευτέρας παρατέθηκε το επίσημο δείπνο το Union League Club στο Μανχαταν στο οποίο παραβέθηκαν οι υπουργοί και οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, καθώς επίσης ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Γιώργος Τσούνης, η πρέσβης της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Μαρία Θεοφίλη, ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας.

Χαιρετισμούς απηύθυνε η πρέσβης της Ελλάδος στην Ουάσινγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλο, ενώ κεντρική ομιλήτρια ήταν η Maria Olson, Office Director-Office of Southern European Affairs, Bureau of European and Eurasian Affairs – U.S. Department of State, η οποία το καλοκαίρι θα αναλάβει τα καθήκοντα της αναπληρωτού επικεφαλής της αντιπρωσπείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Αμέσως μετά ο πρόεδρος του Capital Link Nικόλαος Μπορνόζης απένειμε το βραβείο «2021 Capital Link Hellenic Leadership Award», στον Alex Fotakidis, Partner & Head of Greece – CVC Capital Partners, ο οποίος απηύθυνε και χαιρετισμό.

Από αριστερά διακρίνονται οι Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, η κ. Erika Olson, πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Αλεξ Φωτακίδης, τιμώμενος, πρέσβης Μαρία Θεοφίλη και ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Γεώργιος Τσούνης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι υπουργοί και οι προσκεκλημένοι σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τον τιμώμενο, Άλεξ Φωτακίδη. EΦωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την ομιλία της Erika Olson. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από το δείπνο. Στο βήμα η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάγισνκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Όλγα Μπορνόζη, Τζέι Κόλινς, Χρήστος Σταϊκούρας, Δρ. Αλβέρτος Μπουρλάς, Άδωνις Γεωργιάδης, Νικόλαος Τσάκος και Νικόλαος Μπορνόζης.Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο εφοπλιστής Νικόλαος Τσάκος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Νικόλαος και Όλγα Μπορνόζη, πρόεδρος και διευθύντια της Capital Link. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.